Sankcije u senci košarkaške diplomatije

Izvor: Politika, 06.Mar.2013, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sankcije u senci košarkaške diplomatije

Američko-kineska saglasnost oko novog kaznenog režima ostala neprimećena zbog debata o poseti Denisa Rodmana Pjongjangu

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – SAD i Kina su se pre jučerašnje zatvorene sednice Saveta bezbednosti usaglasile oko dometa novih sankcija prema Severnoj Koreji, posle njene treće nuklearne provokacije, izvedene prošlog meseca. Ne pominje se sadržaj novih kaznenih mera, a prema ovdašnjim očekivanjima, posle jučerašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << konsultacija, novi režim sankcija bi formalno trebalo da bude izglasan do kraja ovog meseca.

Predstoji naime i usaglašavanje sa Rusijom (ovomesečni predsedavajući SB) koja smatra da nove sankcije treba da budu uperene samo na sprečavanje razvoja severnokorejskog nuklearnog oružja i balističkih raketa koje bi mogle da ga nose.

Naravno, tekuće debate o novim pritiscima na Pjongjang prati nedelotvornost starih sankcija, koje dosad nisu uspevale da obuzdaju nuklearne i raketne ambicije tamošnjeg režima. Nije pomogla čak ni zabrana izvoza luksuzne robe namenjene političkoj i vojnoj eliti, pre svega zato što je bilo lako zaobići je. Prethodna rezolucija Saveta bezbednosti, usvojena u januaru, pooštrila je sankcije prema severnokorejskim kompanijama i vladinim agencijama

Američko-kineska saglasnost se ipak smatra u ovom pogledu značajnom, s obzirom na to da je Kina glavni i praktično i jedini prijatelj režima na čijem čelu je od decembra 2011. Kim Džong Un, mladi i još zagonetni (ne zna mu se ni tačan datum rođenja) pripadnik treće generacije političke dinastije čiji je začetnik bio Kim Il Sung. Peking ga snabdeva gorivom i glavni mu je trgovački partner.

Priprema novih kazni ovih dana je međutim u senci „košarkaške diplomatije”: posete penzionisane košarkaške zvezde Denisa Rodmana (51) Pjongjangu i njegovom neočekivanom i veoma srdačnom susretu sa Kim Džong Unom, zagrljajima, zajedničkom prisustvu na egzibicionom košarkaškom meču između američkih veterana i domaćeg tima (bilo je nerešeno: 110:110, u „fer igri”).

On je „sjajan tip”, „postali smo doživotni prijatelji”, izjavio je po povratku Rodman, čiji je put organizovala kuća „Vajs medija”, koja će film o tome prikazati na HBO kablovskom kanalu početkom aprila. Investicija se, sudeći po publicitetu koji je poseta dobila, sigurno isplatila. Ali polemike o tome da li je ovo zaista bila „košarkaška diplomatija” još traju.

Kao prvo, Stejt department se ogradio od ove posete: Rodman nije „brifovan” ni uoči odlaska, niti „debrifovan” posle povratka. Centrala američke diplomatije nije doduše osudila posetu, ali je jeste (cinično) prokomentarisala: „To je režim koji pare troši da ugošćava strane posetioce, umesto da hrani sopstveni narod.”

Rodman je, kako se ovim povodom konstatuje, samo jedan u nizu američkih posetilaca Pjongjangu – njegovi prethodnici su bili i bivše, pa i sadašnje političke zvezde – koji ništa nisu promenili. Za razliku od „pingpong diplomatije”, kada je razmena stonoteniskih timova početkom sedamdesetih bila uvod u istorijsku normalizaciju odnosa između SAD i Kine.

U Pjongjangu su kao specijalni izaslanici bili bivši predsednik Džimi Karter (1994), državna sekretarka Madlen Olbrajt (2000)... Tamo je 2008. koncert održala čuvena Njujorška filharmonija, da bi sledeće godine prispeo bivši predsednik Bil Klinton. Pre Rodmana u poseti je bila i delegacija koju je predvodio bivši guverner Novog Meksika Bil Ričardson, a u kojoj je bio i šef „Gugla” Erik Šmit.

Njih međutim nije primio Kim Džong Un, dok je Rodmanu ukazana ta čast. Sve te posete režim je iskoristio da pokaže kako, eto, nije izolovan i kako mu svetski uglednici dolaze na noge, pri čemu izveštaji na lokalnoj televiziji obično nisu imali veze sa onim što su gosti radili ili izjavljivali.

Iz toga proizlazi da je i košarkaški samit (mladi Kim je, tvrdi se, veliki ljubitelj tog sporta) bio samo propagandna zabava za korejske mase i samo delimično za američku publiku (koja obično ne aplaudira kad sportisti počnu da se bave politikom). Nadmetanje između sankcija i severnokorejske trgovine strahom od njegovog oružja se nastavlja.

Milan Mišić

objavljeno: 06.03.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.