SRBIJA PAMTI PROFESORA: Prošlo je 24 godine od kako nas je napustio čovek koji je sinonim za košarku

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 17:48

SRBIJA PAMTI PROFESORA: Prošlo je 24 godine od kako nas je napustio čovek koji je sinonim za košarku

Učestvovao je u anjvećim ostavrenjima i Zvezde i Partizana.

Srpska košarkaška javnost obeležava 24 godina od smrti legendarnog trenera Aleksandra Nikolića poznatog pod nadimkom Profesor, čoveka čiji je rad obeležio period stvaranja autentične jugoslovenske škole.

Rođen je 28. oktobra 1924. godine u Sarajevu. Studirao je pravo i medicinu i bio predavač na Fakultetu za fizičku kulturu u Beogradu.

Igračke dane proveo je tokom prvih posleratnih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godina u beogradskim klubovima Partizanu, Crvenoj zvezdi, OKK Beogradu i Železničaru iz Čačka u kojem je završio karijeru u 27. godini.

Nakon završetka igračke karijere, Nikolić je 1951. postao selektor reprezentacije Jugoslavije i na tom mestu je ostao do 1965. godine. Pod Nikolićevim vođstvom, Jugoslavija je osvojila zlato na Mediteranskim igrama 1959. godine, srebrne medalje na Evropskim prvenstvima 1961. i 1965, kao i bronzu 1963. Na Svetskom prvenstvu 1963. osvojeno je srebro. Takođe je bio prvi trener klubova OKK Beograd, Partizana i italijanske Petrarke iz Padove. Izabran je za najboljeg evropskog trenera 1966, što mu je ponovo pošlo za rukom 1979. godine.

Godine 1969. Nikolić je postao trener Ignisa iz Varezea. U periodu od četiri godine sa italijanskim timom je osvojio tri nacionalna prvenstva, tri evropske titule, tri italijanska kupa i dva Interkontinentalna kupa (svetska prvenstva za klubove). Tim Varezea iz 1970. i 1973. je pobedio u sva četiri takmičenja u kojima je igrao, što pre nikom nije uspelo. Tim Ignisa iz sezone 1972/73. je često proglašavan najboljim timom u istoriji italijanske i evropske košarke.

Nakon toga vraća se u domaću košarku kao prvi trener Crvene zvezde. Sa Zvezdom uspeva da osvoji FIBA Kup pobednika kupova, što je do danas najveći uspeh u istoriji kluba.

Nakon 11 godina odsustva iz reprezentacije Jugoslavije, Nikolić se vratio 1976. i predvodio reprezentaciju na Evropskom prvenstvu 1977. i Svetskom prvenstvu 1978. Na oba prvenstva je osvojeno zlato.

U leto 1991. godine, na poziv Dragana Kićanovića, vratio se u Partizan i preuzeo ulogu savetnika novog trenera kluba iz Humske, Željka Obradovića, koji je tada tek počinjao svoju trenersku karijeru. Kao plod te saradnje u sezoni 1991/92. Partizan je osvojio triplu krunu, prvenstvo i kup Jugoslavije, ali i najvažniji trofej koji je neki klub iz Srbije osvojio Evroligu.

Po svemu on je i dalje najveći srpski trener, sa njim osvojeni najznačajniji klupski trofeji, a u reprezentaciji on je ostao pojam uspeha. Italijansku klupsku košarku je oblikovao, ceo život je posvetio igri između dva obruča i jednostavno sinonim je za ovaj sport.

U Košarkašku Kuću slavnih Nikolić je uvršten 1998. godine. Aleksandar Nikolić je umro 12. marta 2000. godine u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Bio je oženjen i imao dve ćerke
Pogledaj vesti o: Košarka,   Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.