SP: Košarkaški boj sa Hrvatima

Izvor: S media, 04.Sep.2010, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SP: Košarkaški boj sa Hrvatima

Srbija - Hrvatska, duel u košarci, sportu u kome i mi i oni mislimo da smo dobri. Od 17 časova davaće se odgovor na pitanje - ko je trenutno bolji?

U osmini finala Svetskog prvenstva u novoj dvorani u Istanbulu Srbija je favorit, ali u meču sa Hrvatskom nezahvalno je davati prognoze.

- Nalazimo se prvi put u sistemu takmičenja gde su eliminacije počele već posle prvog kruga. Pre svega mi moramo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da ispoštujemo talentovanu ekipu Hrvatske. Moramo ih respektovati iz prostog razloga što su naš rezultat i igra bili bolji nego njihova u prvoj fazi. Gledao sam neke detalje njihove igre i uvideo da moramo da obratimo pažnju na šut za tri poena gde odskaču Popović i Bogdanović sa 50 i više procenata uspešnosti. Oni ubacuju zajedno skoro deset trojki po meču što je 30 poena - svestan je kvaliteta protivnika selektor Dušan Ivković.

Iskusni stručnjak zna kako bi trebalo odigrati protiv Hrvatske, iako mu neke stvari vezane za organizaciju nisu baš najjasnije.

- Treba da igramo našu košarku, košarku na celom terenu. Očekuje nas čvrsta utakmica, nadamo se da ćemo biti spremni. Čudno je da na velikom takmičenju ekipa, koja osvoji prvo mesto, ima samo sat vremena trening pred meč i to u dvorani u kojoj ne igra - rekao je Ivković za Pres.

Jedina eventualna prednost Hrvatske u odnosu na Srbiju jesu bekovske pozicije. Selektor Josip Vranković poveo je na Mundobasket čak petoricu plejmejkera (Popović, Planinić, Kus, Ukić, Stipčević) i oni su uglavnom dobri šuteri. Ipak, kvantitet ne mora da znači i kvalitet, jer Srbija ima najboljeg plejmejkera Evrope Teodosića. Pod košem je naša selekcija neuporedivo jača, jer imena Andrića, Banića i Lončara ne ulivaju strahopoštovanje kod rivala. Problem bi eventualno mogao da napravi supertalentovani centar Reala Ante Tomić.

- Meni je lično draže što igramo protiv Srbije, nego da nam je protivnik bila Argentina. Sigurno će da bude napeta utakmica, jer su uvek ovakvi okršaji bili više od običnog meča. Mi smo na terenu neprijatelji, jer svako želi da pobedi ali svi se izvan parketa poznajemo jako dobro i veliki smo prijatelji. Ali, to se sve zaboravlja kad počne utakmica. Tada se borimo za svoju zemlju - iskreno je rekao Tomić.

Njegov klupski drug je Novica Veličković.

- Ne priznajem te njihove priče da smo favoriti, to je čist pokušaj da nas opuste, ali neće uspeti i mogu samo da kažem da ćemo danas igrati veoma jako, iz sve snage. Ne obećavamo pobedu, ali mi idemo u svaki meč da dobijemo. Talentovana su ekipa, a Tomić mi je veoma dobar prijatelj i ove sezone smo pomagali jedan drugom dosta. Ali, sutra je druga priča i nećemo se poznavati na terenu - objasnio je Veličković.

Od raspada zajedničke države Hrvatska i tada Jugoslavija dva puta su odmeravale snage. Oba puta pobedila je naša selekcija, u Španiji 1997. (trojka Đorđevića) i Turskoj 2001. Na oba Evropska prvenstva Jugoslavija je osvojila zlatnu medalju.

Pobednik duela između Srbije i Hrvatske u četvrtfinalu sastaće se sa boljim iz duela Španija - Grčka, koji se igra od 20 časova.

(FOTO: Vesti)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.