SEBE JE ZVAO PJEVAČ: Retko ko zna kako Davorin dobio nadimak Pimpek! Bio je talentovan košarkaš

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Nov.2019, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEBE JE ZVAO PJEVAČ: Retko ko zna kako Davorin dobio nadimak Pimpek! Bio je talentovan košarkaš

Sarajevo će ga zauvek pamtiti.

Legenda Sarajeva i vođa benda Indeksi Davorin Popović, Dačo, kako su ga od milja zvali, rođen je 23. septembra 1946. u Sarajevu. Nadimak Pimpek dobio je još kad je bio dete i to zbog male izrasline kraj levog uha.

Malo ko zna da se Davorin u mladosti bavio sportom, rukometom i košarkom, a u košarci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je kažu, bio jedan od najtalentovanijih bekova u to vreme. Bio je kapiten Košarkaškog kluba "Mlada Bosna" (kasnije KK Željezničar), gde je kao prvotimac odigrao više od 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968.

Imao je nadimak koji je sam sebi nadenuo.

- Slušaj šta ti kaže Pjevač - voleo je da kaže. Mnogo je muzičara, a jedan je Pjevač.

Bend Indeksi su u leto 1962. godine osnovali studenti Ismet Nuno Arnautalić (gitarist) i Šefko Akšamija (basist). Kasnije su se grupi pridružili Slobodan Bobo Misaljević (gitarist), Đorđe Uzelac (klavijature) i Nedo Hadžihasanović (bubnjevi). Ispočetka su svirali instrumentalne obrade svetskih hitova, a 1963. godine bend napušta Hadžihasanović, a za bubnjeve dolazi Đorđe Kisić.

Pevao je Žute dunje u filmu Kuduz, a jednom je nastupio i na Evrosongu, 1995, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu sa pesmom 21. vek i zauzeo 19. mesto. Pre toga je Davorin za Evrosong konkurisao 1967. s Indeksima, te kao solista 1993, na prvom samostalnom BiH izboru za Pesmu Evrope, kada je pevao čak tri pesme – vlastitu, u pesmi braće Mulahalilović, te u grupi koju su uz njega činili Mahir Paloš, Slobodan Vujović i Željka Katavić.

Oženio se 11. januara 1991. i u braku sa Sanjom ima sina Daria.

Kao član Indeksa, dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima, te estradne nagrade Jugoslavije.

Preminuo je 18. juna 2001. u Sarajevu, a sahranjen dva dana kasnije na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.

Pogledajte još slika Davorina Popovića

Kultna faca Jugoslovenske muzičke scene Davorin Popović rođen je 23 septembra 1946 u Sarajevu a preminuo je 18 jula 2001 godine u istom gradu.Nadimak mu je bio Pimpek a od milja su ga zvali Dačo.Davorin je svoju slavu stekao kada se pridružio indexima davne 1964 godine i od tada je postao zaštitni znak grupe i velikan ex yu muzike.. Davorin je lahko među jednim od največih legendi i kultnih faca na balkanu.Davorin je često za sebe govorio da je pjevač! "čekaj da ti pjevač nešto kaže" bila je popularna uzrečica legendarnog pjevača.Davorin je vjerovali ili ne studirao na fakultetu političkih nauka u Sarajevu sve dok nije zapjevao za Indexe! Čak je bio i kapiten za košarkaški klub Mlada Bosna a poslje za Željezničar.Davorin je predstavljao BiH na Eurosongu 1995 godine sa pjesmom 21 vijek te je zauzeo 19 mjesto!Davorin je kao član indexa dobitnik šestoaprilske nagrade grada Sarajeva pa je godišnja muzička nagrada nazvana u njegovu čast Nagrada Davorin koja je poslje promjenjena u Nagrada Indexi! 🤘🤘🤘 #Indexi #DavorinPopovic #music #storyoftheday #facts #sarajevo #RnR #exyu #BiH #Mne #Srb #Cro #legends

Објава коју дели 🤘🤘🤘 (@metalni_radnici) дана 23. Сеп 2019. у 9:43 PDT

Na današnji dan 1946. godine rođen je Davorin Popović, pjevač sarajevske grupe Indexi. Muzičku karijeru Davorin Popović je počeo u "Lutalicama", a "Indexima" se pridružio krajem 1964. godine. Kao član "Indexa", dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Nagrada se dodjeljuje istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu, postignute u svim oblastima političkog i društvenog života, a od ključne je važnosti da djela doprinose ukupnom unaprjeđenju i razvoju grada Sarajeva. #DavorinPopovic #Indexi #Sarajevo

Објава коју дели Retrospektiva (@retrospektivaaa) дана 23. Сеп 2019. у 1:11 PDT

Na današnji dan 2001.godine napustio nas je Davorin Popović... #sssdm #davorinpopovic

Објава коју дели Setimo se stare dobre muzike ❤ (@setimo_se_stare_dobre_muzike) дана 18. Јун 2019. у 10:57 PDT

Jedna od ključnih figura jugoslavenske, bosanskohercegovačke i sarajevske rock scene, Davorin Popović, pjevač grupe Indexi, napokon će u svom gradu dobiti posvetu u veličini njegovog talenta i muzičkih postignuća. Mural u Radićevoj ulici bit će dovršen 6. maja. Fotografije: Damir Ćumurović / Oslobođenje #davorinpopovic #indexi #modrarijeka #jugoslavija #bosnaihercegovina #sarajevo #radiceva #bodokovacevic #rockmuzika #rocknroll #indeksi #pjevac #legende

Објава коју дели Oslobođenje (@oslobodjenje.ba) дана 2. Мај 2019. у 6:02 PDT

Legende!!! Mirza Delibašić i Davorin Popović! #mirzadelibasic #kkbosna #realmadrid #davorinpopovic #pjevac #singer #sound #music #song #singing #grad_sarajevo_ #legend #balkan #star #history #vjecnavatra #nostalgia #beutiful #man

Објава коју дели Grad Sarajevo (@grad_sarajevo_) дана 11. Јан 2019. у 8:06 PST

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.