Prestonica najbolje košarke - Jugozapad!

Izvor: Sportske.net, 26.Okt.2015, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prestonica najbolje košarke - Jugozapad!

Ova divizija je liga sama za sebe, ako izuzmemo šampiona i verovatno Lebronove Kavse. Kako će izgledati elitni košarkaški deo Amerike?

Priču o Zapadu počećemo od najjače divizije, Jugozapada, koji u ovom sastavu deluje kao svet za sebe. Tri tima koja imaju za cilj borbu za titulu, mladi lavovi predvođeni superstarom i Dalas koji neće sići sa scene tiho, ovo obećava ludnicu.

Nju Orleans Pelikans
>> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << />
Ovo je tim Entonija Dejvisa i dok "Obrva" ostane zdrav oni su legitimni kandidati za plej of.

Na klupu je stigao Alvin Džentri koji bi trebalo da pojača ofanzivni potencijal ekipe, jer će Pelikansi sa Dejvisom i Omarom Ašikom kontrolisati reket.

Prošle sezone su prvi put od početka decenije ušli u plej of i to je minimum ove sezone.

Ekipa nije mnogo promenjena, prošle sezone su odmah počišćeni u prvom kolu doigravanja, čini mi se da je za neki veći napredak bilo potrebno više od dovođenja Kendrika Perkinsa i sličnih precenjenih tipova.

Iza Dejvisa se nekako sakrije par solidnih spoljnih igrača, Tajrek Evans pre svih, ali imaju Holideja i Erika Gordona, kao i Rajana Andersona koji će šutem razvući svaku odbranu.

Ipak, ovaj tim je tanak za neke veće stvari, kao i prošle sezone tražiće jednu od poslednjih karti za plej of, ako Dejvis bude zdrav (svake sezone ima neke sitnije povrede) trebalo bi da ih vidimo u doigravanju.

Dalas Maveriksi

Reći ću odmah, a vi se zaletite i bacite kamen, Dalas je najgori tim u najboljoj diviziji NBA lige.

Ok, stigao je Deron Vilijams, ali nemaju zbog čega da budu ushićeni, to nije igrač koji će pomeriti stvari. Imaju solidnu spoljnu liniju, uz nekadašnjeg pleja Jute i Netsa, tu je Čendler Parsons, generalno potcenjen igrač, stigao je i Ves Metjus posle teške povrede iz Portlanda.

Ali, Novicki je odigrao najbolje sezone, ne može više da nosi tim, tanki su pod koševima, nema više Čendlera, Pačulija ne može to da nadoknadi, u Teksasu su čekali DeAndre Džordana završili sa Gruzijcem, Dalamberom i još jednim slobodnim agentom, Džavalom MekGijem.

Imaju nekoliko veterana, njih će svaka povreda baš boleti, a nisam siguran ni kako će to izgledati kad moraju iz večeri u veče da igraju protiv mlađih i poletnijih timova koji će ih jednostavno pretrčati.

Dalas nije lako otpisati, ali, ako će se Pelikansi koji su bolja ekipa boriti za plej of, u tom doigravanju verovatno neće biti mesta za Mavse.

Hjuston Roketsi

Komšiluk i rivalski grad već stoji bolje od Dalasa. Hjuston je na odličan roster prikačio Taja Lousona, to već izaziva respekt, radi se o još jednoj opciji više u napadu, uz bradonju. Harden bi i ove sezone mogao da bude kandidat za MVP, navijači će se moliti da "Supermen" Hauard ostane zdrav jer im je najveća slabost nedostatak alternative u reketu.

Van toga deluju zastrašujuće, Beverli igra sjajnu odbranu, imaju Arizu, Bruera, Terensa Džonsa, Motiejunanasa. U ovom timu baš svako ima ulogu. Mogu da ispale rafal trojki, većinom to funkcioniše, za razliku od bacanja.

I nije samo Dvajt Hauard u pitanju, i ostali visoki igrači su blago rečeno očajni kada stanu na listu penala.

Ali vrline su prevagnule nad slabostima prošle godine, nema razloga da ne verujemo da će i ove biti isti slučaj.

Hjuston je u četiri ili pet timova Zapada, u to nemojte sumnjati, ali ipak nisu nivo borbe za najveće stvari, mogli bi do polufinala konferencije, možda i korak dalje, ali videti ih u borbi za prsten, nemam tako bogatu maštu.

San Antonio Sparsi

Svi će požuriti da se slože da je San Antonio najbolji tim u diviziji, i verovatno uz šampiona, najbolji na Zapadu.

Dolazak Oldridža je sjajna vest, stiže zastrašujuće dobar igrač u već fantastičan sistem, tu se nema šta dodati i oduzeti.

Ali, koliko to može da traje?

Toni Parker nije imao baš dobru sezonu, čini se da njegovo telo počinje da se buni, pitanje je može li neko drugi da preuzme tu ulogu. Manu i Dankan su i dalje tu, Kavi Leonard je već u šampionskoj sezoni preuzeo konce, i dalje je tu klupa iz snova, sada dodatno ojačana i za Vesta iz Indijane.

Toliko kvalitetnih igrača se retko skupi na jednom mestu, ali jedini problem je što deluju kao previše stari za prsten.

Jasno, Popović zna kako da sačuva veterane za ono kad je stvarno bitno, ali i dalje se ne treba zaletati sa procenama da će se prošetati.

Prvo, meni na papiru Klivlend deluje kao bolji tim u eventualnom velikom finalu, tim pre što su gladni, a ni na Zapadu San Antonio nije baš dominantan, mada je u više ili manje jednak Voriorsima.

Sada, znate kako kažu u Americi, u životu su porez, smrt i San Antonio u borbi za prsten jedine sigurne stvari, no, ako Parker ne podigne nivo, meni se čini da glavnu nagradu neće osvojiti.

Memfis Grizliji

Netipični tim Zapada, ljudi koji dobijaju odbranom i sigurno da neće odustati od proverenog recepta.

Mark Gasol je po meni najbolji centar lige, Zek Rendolf idealni "toranj blizanac", mada je pitanje koliko mu je još ostalo.

Kada na takav zid dodate Brendana Rajta koji će imati svoje minute, to je već prava patrola u reketu.

Stigao je i Mat Barns valjda da doda još žestine timu, ostali su specijalista Alen i Majk Konli koji je trener na parketu.

Nije se puno stvari promenilo, Memfis ostaje jednodimenzionalan, tim koji može da zaustavi svaki napad i da promaši otvoren šut u svakom trenutku.

Na momente deluju kao Dr Džekil i mister Hajd, ali kada pogledate procente njihovih pobeda u ovoj deceniji, jasno je da dobra strana prevagne.

Oni su ostali verni sebi, u trenutku kada se dosta timova okreće ofanzivnoj filozofiji u opasnosti su da deluju anahrono. Šalim se, za mene je Memfis bolja ekipa od Hjustona, iako većina tvrdi suprotno.

Mogli bi da bace i rukavicu San Antoniju u ovoj fantastičnoj diviziji. Suviše su jednostrani za titulu, ali i ove godine će biti glavobolja i za najbolje timove.

Prognoza

Jednostavno je, Sparsi, Grizliji i Hjuston će biti u plej ofu, Pelikansi blizu, čini se da su najbliži osmom mestu. Silazak sa scene Dalasa neće proći bez borbe, ali iskreno, bilo bi iznenađenje da ovakve Mavse vidimo u postsezoni.

Nastavak na Sportske.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.