Počinje borba za Žućkovu levicu

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 09:54

Počinje borba za "Žućkovu levicu"

Stigao je februar, rezervisan za najveći košarkaški praznik u Srbiji, a to je Kup Radivoja Koraća!

Nazvan po legendarnom košarkašu, ovaj kup okuplja najbolje timove iz Srbije u žestokoj borbi za prvi trofej u sezoni. Ipak, godinama u nazad na kraju se borba svede na glavne favorite, a to su Crvena zvezda i Partizan. Po nekad favoritima pomrse konce neke od ekipa, kao što je to Mega uradila 2016. godine pod vođstvom Dejana Milojevića, ali glavnu reč vode >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "večiti" rivali.

Ovo takmičenje donosi uzbuđujuće mečeve, emotivne trenutke i nezaboravne košarkaške performanse, važan je deo košarkaške tradicije u našoj zemlji i okuplja veliki broj ljubitelja sporta da uživaju u vrhunskom trenutku.

Niška dvorana Čair je po treći uzastopni put domaćin borbe za prestižan trofej "Žućkovu levicu". Ove godine ugostiće Crvenu zvezdu (branilaca trofeja), Partizan kao glavnog izazivača, Megu, FMP, Borac iz Čačaka, Vojvodinu, Čačak 94 i najveće iznenađenje Hercegovac iz Gajdobre.

Najveće iznenađenje predstavlja ekipa iz Gajdobre, koja će bez sumnje osvojiti srca velikog broja navijača, prethodnih godina su to bili Sveti Đorđe iz Žitišta, kao i Crnokosa iz Kosjerića.

Iako se igra samo za prestiž, Kup bi mogao da da veliki "vetar u leđa" nekom od večitih rivala za nastavak sezone.

Takmičenje u sredu 14. februara od 17.00 sati otvaraju Borac i Čačak 94, a od 20.00 se sastaju Crvena zvezda i FMP.

Drugog četvrtfinalnog dana, u četvrtak 15. februara, od 17.00 časova igraju Mega i Vojvodina, a od 20.00 Partizan i Hercegovac.

Polufinala su u petak 16. februara od 17.00 i 21.00, a veliko finale je u subotu 17. februara u 21.00 čas.

Ko će ove godine poneti trofej "Žućkove levice"? Da li će to biti Crvena zvezda koja će uspeti da dođe do četvrtog trofej zaredom, ili će Partizan da prekine dominaciju crveno-belih? Da li iz drugog plana ABA ligaši poput Mege, čačanskog Borca i FMP-a mogu da iznenade? Da li su Vojvodina, Čačak 94 i Heregovac spremni da naprave senzaciju?

To su odgovori na pitanja koja još uvek ne znamo, ali bi uskoro mogli da saznamo. Grad na Nišavi će ugostiti najbolje ekipe po rekordni 14. put.

Zvezda je prethodne sezone u "Čairu" došla do devete titule u Kupu Radivoja Koraća i tako postala najtrofejnija ekipa ovog takmičenja. Prošle godine je do finala stigla pobedom nad Borcem iz Čačka, a potom posle veoma uzbudljivog meča i preokreta protiv "večitog" rivala Partizana u finalu. Poslednja prepreka je bila ekipa Mege, koju su crveno-beli savladali 96:79. Priznanje za najboljeg igrača turnira, zaradio je Ognjen Dobrić.

Crveno-beli su tri godine za redom uspeli da podignu “Žućkovu levicu”, a ako to urade i ove, postaće tim sa najviše uzastopnih pobeda u finalu Kupa Radivoj Korać.

U odbranu trofeja kreću u sredu, a prvi protivnik biće im ekipa FMP-a, početak utakmice zakazan je za 20 časova.

Trener Crvene zvezde Janis Sferopulos pred sobom ima težak zadatak, a da ga ostvari, u njemu će mu pomoći 14 igrača koje je poveo na završni turnir u Niš.

Među njima su:

Stefan Lazarević, Miloš Teodosić, Adam Hanga,Dejan Davidovac, Luka Mitrović, Branko Lazić (kapiten), Džoel Bolomboj, Dalibor Ilić, Nemanja Nedović, Rokas Giedraitis, Jago Dos Santos, Andrej Lučić, Andrej Kostić i Stefan Marjanović.

Zbog ograničenog broja stranaca na četiri, u redovima crveno-belih se neće naći Fredi Gilespi, Džavonte Smart i Majk Tobi. Takođe, zbog povrede nema ni Nikole Topića, koji se još uvek oporavlja od povrede.

Bilo je očigledno za koga će se Sferopulos opredeliti. Išao je na sigurnu varijantu, iako je možda mogao da da šansu Smartu umesto Hange, ali iskustvo mađarskog internacionalca je presudilo.

Makar u četvrtfinalu, šansu bi mogli da dobiju juniori, koji su tu da popune roster, a to su Andrej Lučić, Andrej Kostić i Stefan Marjanović.

Partizan već dugo čeka na trofej u Kupu. Poslednji put su crno-beli podigli "Žućkovu levicu" 2020. godine, kada su bili pod trenerskom palciom Andree Trinkijerija. Tada je MVP turnira bio Ognjen Jaramaz, koji je i ove godine prvotimac crno-belih. Već sledeće godine je prekinut njihov niz od tri uzastopna trofeja.

Prethodne sezone su crno-beli bili na dobrom putu da prekinu dominaciju Zvezde, to su i uradili u ABA ligi, a da li to mogu i na Kupu?

Pred Željkom Obradovićem je težak zadatak, koji prošle sezone nije uspeo da ispuni.

Crno-beli na Kupu nastupaju u sledećem sastavu:

Kevin Panter (kapiten), Tristan Vukčević, Zek Ledej, Aleksa Avramović, Balša Koprivica, Alen Smailagić, Ognjen Jaramaz, Džejms Naneli, Uroš Trifunović, Danio Anđušić, Pi Džej Doužer i Frenk Kaminski.

Zbog ograničenja broja stranaca, na listi nema Bruna Kabokla, Mateuša Ponitke i Džejlina Smita.

Gledajući formu i prethodne mečeve, takva odluka nije iznenađujuća. Kaboklo se već neko vrijeme muči sa formom, češće je na klupi nego na terenu, dok je Kaminski pronašao ritam.

Smit koji je više pored klupe u civilu, dok Ponitka nikako ne uspjeva da pronađe pravu formu koja ga je krasila u reprezentaciji Poljske.

Ove godine nije slučaj kao što je bio prethodne kada su se u timu Partizana našli juniori popu Save Drezgića i Viktora Mikića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.