Počasni doktorat niški Univerzitet dodelio Svetislavu Pešiću

Izvor: JužneVesti.com, 20.Feb.2024, 17:58

Počasni doktorat niški Univerzitet dodelio Svetislavu Pešiću

Košarkaškom treneru i aktuelnom selektoru srpske košarkaške reprezentacije Svetislavu Pešiću dodeljena je titula počasnog doktora Univerziteta u Nišu. Kako se navodi u odluci, Pešiću se počasni doktorat dodeljuje za naročite zasluge za razvoj i afirmaciju sporta, ne samo u Srbiji, već i u svetu.

Predlog da Pešić, inače rođeni Piroćanac, postane počasni doktor uputio je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, a Senat Univerziteta je to prihvatio na sednici održanoj >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << krajem decembra.

U obrazloženju predloga navodi se da Pešiću treba dodeliti počasni doktorat kao priznanje za njegov rad, naročito u razvoju i afirmaciji sporta na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu i Univerziteta u Nišu. Ističe se i da je on jedan od najtrofejnijih evropskih košarkaških trenera i svakako jedna od ličnosti koje su imale ogroman uticaj na košarkašku igru uopšte.

Uspesi koje je u svojoj karijeri ostvario su za divljenje. On je jedini trener koji je osvojio titulu prvaka Evrope i Sveta u svim takmičenjima koje organizuje FIBA. Jedini je trener koji je osvajao Evropsko prvenstvo sa dve različite države (Nemačka i Jugoslavija). Jedini je trener koji je sa juniorskim i seniorskim nacionalnim selekcijama tri puta na zvaničnim utakmicama pobedio reprezentaciju SAD. Proglašen je trenerom godine u Evropi za 2003. godinu, a za najboljeg trenera najbolje evropske nacionalne lige proglašen je 2019. godine - stoji u obrazloženju odluke.

Diploma o počasnom doktoratu Pešiću će biti uručena, piše u odluci, na svečanosti koju će organizovati Rektor Univerziteta u Nišu. Kada će to biti, nije precizirano.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.