Izvor: RTS, 15.Avg.2022, 13:44

Pešić: Pogrešno ste informisani o Teodosiću, nije mogao da ima status kao do sada

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić potvrdio je na konferenciji za medije da je iz tima izostavio Miloša Teodosića. Pešić je istakao da mu se prvi put dogodilo da su mediji preneli da je Teodosić precrtan, a da on nije stigao ni da obavesti ekipu. Razlog je, kako ističe, činjenica da na mestu plejmejkera ima bolje opcije i da kapitenu nije mogao da obezbedi status i minutažu koju je imao do sada.
"Morali smo da donosimo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << neke odluke koje se tiču selekcije tima. To se radi u pripremnom periodu i ništa se ne radi slučajno. Tu se ubrajaju i fizička spremnost i mentalna spremnost i konkurencija", počeo je Pešić.

"To nam je poslužilo da u miru vidimo ko je gde, jer ja te igrače dugo nisam trenirao. Jesam Nedovića u Zvezdi, Micića u Bajernu, Bjelicu... Ali to je bilo odavno. Trebalo je napraviti kontakt sa igračima, oni su u međuvremenu postali odrasli, dobri igrači. Vidim, a i znam, znamo, svi koji se bavimo ovim sportom znaju da se tu moraju donositi odluke, ne samo kada je reprezentacija u pitanju... Vidim da su ovakve odluke izazvale različite komentare, pogotovo kada je Teo u pitanju. Prvi put mi se dešava, bio sam trener Zvezde i reprezentacije, i prvi put mi se dešava da nisam stigao da informišem ekipu, a već su svi portali objavili da je Teo precrtan, pa čak i odstranjen."
Pešić je istakao da je sa Teodosićem obavljen dobar razgovor na kojem mu je predočeno da neće moći da ima status u ekipi koji je imao do sada.
"Moja odluka nije laka, ne samo zato što je dugo u reprezentaciji. On je bio iznenađen, ali to je sastavni deo života i sporta. Rekao sam mu da mu ne mogu, nakon ovoga što sam video, više ponuditi status i mesto koje je imao u reprezentaciji. Da se okrećem igračima koji mogu više da daju. Bilo je tu dileme, razgovora, u jednom momentu je bilo 'pa dobro on je kapiten, uradio je mnogo, neka ostane u ekipi, da bude bekap igrač'. Međutim, on nikada nije bio bekap igrač, imam bolje igrače od njega. Ekipa se ne sastavlja od najboljih košarkaša", potvrdio je Kari.
"Niko nije precrtan, niko nije odstranjen, eliminisan... To selektor želi da podvuče!"
Ipak, nije želeo da otkrije kako je protekao razgovor i šta je rekao Teodosiću.
"Bjelica ne zna kako se povredio, neće putovati sa ekipom"Jedan od gorućih problema je i problem Nemanje Bjelice, koji je povredio list. Bjelica je doživeo nezgodu u prijateljskom susretu sa Crnom Gorom i pitanje je da li će moći da nastupi na Evrobasketu.
Novi-stari košarkaš Fenerbahčea neće biti deo tima za nastavak priprema u Sloveniji, izvesno je i da će propustiti kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, a posle daljih analiza biće poznato da li će igrati na Evropskom prvenstvu.

"Bjelica je loše stao, ne zna kako se povredio. U pitanju je list, stavljen je u mirovanje. Neće putovati sa ekipom, ostaje ovde, u subotu ili nedelju će profesor uraditi snimak. Danas se bolje oseća, videćemo kako će se odvijati. Ne igramo samo kvalifikacije za Svetsko, nakon toga se igra Evropsko prvenstvo. Žao nam je što se igrači povređuju, ali i drugi se povređuju."
Ponovo su novinari želeli da čuju da li će ekipa moći bez Teodosića, ali je legendarni trener siguran u igrače koje je odabrao.
"Ne bih se vraćao na Teodosića. Bio sam jasan. Siguran sam da igrače koje imam, u koje verujem, da će odgovoriti. Miran sam, rade svoj posao na najbolji mogući način. Siguran sam da će uneti novu energiju. Verujem u njih, to su prezentovali na treninzima. To su sve krasni momci, vredni, željni uspeha, svega... Tu nema nikakvih dilema", jasan je Pešić.
On je naveo i da će biti još rezova jer ne može na takmičenja da vodi 22 košarkaša, ali da svi imaju jednaku šansu za dokazivanje.
"Prva faza prošla odlično, neće biti ni Bogdanovića"
"Poznato je da smo pozvali 22 kandidata, Marjanovića i Bogdanovića nismo mogli", potvrdio je Pešić.
Selektor je istakao da se Bogdanović oporavlja posle operacije i da neće biti na raspolaganju za predstojeće takmičenje.
"Prva faza je prošla dosta dobro. Ono što smo planirali je 100% ostvareno. Većina od tih 22 kandidata nije igrala za reprezentaciju u prethodnom prozoru. Neki su otkazivali zbog povreda, neki zbog premorenosti, neki zbog privatnih razloga."
Potvrdio je da na Alekseja Pokuševskog takođe nije mogao da računa, kao ni na Alena Smailagića, koji se oporavlja nakon operacije.
"On je došao posle te operacije, a u dogovoru sa stručnim štabom Partizana, dogovorili smo se da nastavi da radi s njima. Oporavci su mogući, to važi i za Avramovića koji je obnovio povredu i dalje miruje."
"Veliko hvala ljudima iz FSS-a. Želeli smo da ostanemo još, ali moramo da radimo na košarci. Došli smo ovde, trenirali smo, odigrali smo dve trening utakmice, po FIBA pravilima. Potom smo odigrali protiv Crne Gore, veoma korisna utakmica za nas. To nam je baš pomoglo. Jedno je trening, drugo utakmica", zaključio je Pešić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pešić objasnio zašto Teodosić više nije deo reprezentacije

Izvor: B92, 15.Avg.2022

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić objasnio je zašto je Miloš Teodosić "precrtan" sa spiska...Pešić je iznenadio javnost time što je nedelju dana nakon početka priprema odlučio da Teodosić više neće biti deo ekipe...Selektor "orlova" je prvo kritikovao medije, koji su pre bilo kakve...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.