Pešić: Osnovni cilj na SP je da se kvalifikujemo za OI

Izvor: B92, 22.Maj.2023, 17:48

Pešić: Osnovni cilj na SP je da se kvalifikujemo za OI

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić govorio je za časopis Trener.

U intervjuu za magazin namenjem košarkaškim trenerima, Pešić je još jednom sumirao put nacionalnog tima na Mundobasket, koji se od 25. avgusta do 10. septembara održava u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, ali o cilju koji su postavili na tom takmičenju.

Srbija će na SP igrati u grupi B sa Kinom, Južnim Sudanom i Portorikom, a ta grupa je smeštena u Manili.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Stvarno su bili spremni da daju maksimum, što je bila naša prednost. Imali su veoma dobar odnos prema radu. Sam trening i pripreme su bili otežani jer su igrači dolazili u etapama: ovaj je jednom došao, onaj nije... Te nedovoljne dobre i kratke pripreme ne daju šansu svim reprezentacijama da se ravnopravno takmiče. Srbija, koja je uvek među favoritima, to je već iskusila u prethodnim kvalifikacijama, kada smo doživeli poraze od, objektivno, daleko slabijih reprezentacija. Nezahvalno je da se govori o pripremama za kvalifikacione utakmice i broju igrača kroz ceo ciklus kvalifikacija. Svaki „prozor” novi igrači, svaki „prozor” novi tim, vrlo je teško u kratkom trenažnom ciklusu, za nekoliko dana, pripremiti ekipu i ponuditi sve taktičke varijante kada dođe vreme odluke na utakmicama", rekao je Pešić za časopis Trener.

Osim izazova i poteškoća, populani Kari se osvrnuo i na dobre stvari koje su došle tokom kvalifikacija za SP.

"Ono što je bilo pozitivno za mene i za nas koji smo bili u tom programu jeste to da smo u tim kvalifikacijama mogli da dobijemo pravu sliku igrača koji mogu da igraju za reprezentaciju u skorijoj ili daljoj budućnosti. Način na koji smose kvalifikovali, uprkos svim izazovima, dodatno daje na značaju ovom zadatku koji smo ispunili", istakao je Pešić.

Srbija će prvi meč igrati 26. avgusta protv Kine, koju sa klupe predvodi Aleksandar Đorđević od 14 časova. Dva dana kasnije u isto vreme, naša selekcija će odmeriti snage sa Portorikom, dok će izabranici selektora Svetislava Pešića poslednji meč u grupnoj fazi igrati protiv Južnog Sudana, 30. avgusta u 14 časova.

Jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena, član FIBA Kuće slavnih, koji se u svojoj karijeri osvojio sve što se moglo osvojiti, osim olimpijske medalje, obelodanio je i šta će biti cilj na Svetskom prvenstvu.

"Naravno da nam je bilo vrlo važno da odemo na Svetsko prvenstvo, jer ono predstavlja i kvalifikacije za Olimpijske igre. Znamo da nismo učestvovali na prethodnim Olimpijskim igrama u Tokiju, tako da će naš prvi i osnovni cilj na Svetskom šampionatu biti to da se kvalifikujemo za Olimpijske igre. Sve što bi došlo preko toga učinilo bi nas i srećnim i presrećnim", rekao je Pešić, koji je govorio i o tome kako vidi budućnost naše košarke i trenera u njoj.

"Prvo i osnovno, trebalo bi da prestanemo da živimo u prošlosti. U razgovorima s trenerima i najodgovornijima za budućnost naše košarke, ne samo u Savezu, pokušavam da pronađem pravi kolosek na kom bi trebalo da tražimo našu budućnost. Zato vrlo često pominjem neadekvatan sistem takmičenja kakav imamo uSrbiji. Mislim da imamo najslabiju ligu i po kvalitetu i po organizaciji u poređenju sa zemljama s kojima želimo da se takmičimo. Tu, pre svega, mislim na Španiju, Francusku, Grčku, Italiju, Tursku i u poslednje vreme Nemačku. Svi njihovi klubovi su učesnici svih takmičenja na nivou Evrope, što kod nas nije slučaj. Nemoguće je razvijati igrače i trenere ako im ne obezbedite adekvatan sistem takmičenja, koji će dalje njima omogućiti da se takmičei s klubovima u Evropi", zaključio je selektor Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.