Niško evropsko, srpsko zlato, publika za pamćenje i druge stvari koje (ne) treba zaboraviti

Izvor: JužneVesti.com, 31.Jul.2023, 15:59

Niško evropsko, srpsko zlato, publika za pamćenje i druge stvari koje (ne) treba zaboraviti

Srbija košarkaški šampion Evrope, velika i prava sportska podrška niške publike, promocija budućnosti košarke Starog kontinenta, ali i prokišnjavanje hale "Čair", sala u OŠ "Mika Antić" bez klime i "virusna infekcija" članova šest reprezentacija obeležili su 38. izdanje Evropskog prvenstva za košarkaše do 18 godina. Srbija je 11. put podigla pehar namenjen najboljem timu Evrope, a niška publika poslala je >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << lepu sliku sa tribina "Čaira".

foto: Jelena Mišić Niš je grad košarke, tako gradske vlasti ocenjuju ovaj grad koji u muškoj košarci nema timove iznad Prve srpske regionalne lige, ali Niš jeste grad publike koja poznaje sport, pruža podršku i ume da nagradi.

Od 22. do 30. jula ovaj grad je domaćin Evropskog prvenstva za košarkaše do 18 godina i Niš će uvek pamtiti zlatnu generaciju koja je podigla pehar i koju su činili:

Nikola Topić (195 cm, OKK Beograd), Bogoljub Marković (210 cm, Mega), Filip Jović (204 cm, Mega), Andrej Mušicki (186 cm, Mega), Mitar Bošnjaković (195 cm, Real Madrid), Pavle Nikolić (200 cm, Borac Čačak), Pavle Mišić (209 cm, Crvena zvezda), Aleksa Ristić (191 cm, Dinamik), Ognjen Romić (203 cm, Dinamik), Đorđe Ćurčić (194 cm, Borac Čačak), Matija Milošević (188 cm, Borac Čačak) i Andrej Kostić (198 cm, Crvena zvezda).

foto: Jelena Mišić Iako nema predstavnika niških klubova, koji su u nižim rangovima, Niš je posebno pratio sugrađane Aleksu Ristića i Pavla Mišića, ali se niška publika brzo i lako povezala sa celom ekipom kojoj je bila šesti igrač na parketu.

Ništa manja uloga nije selektora zlatne generacije Nenada Stefanovića koji se posebno zahvalio niškoj publici.

Iskreno, ovo mi nije bilo ni u najluđim snovima. Da će da bude puna hala, ovoliko dece. Ovi momci su kao Bitlsi… Nestvarno iskustvo za njih. Ponašanje publike, navijanje, sve je bilo fenomenalno. Za igrače uspomena za ceo život - rekao je Stefanović.

Srbija ima i MVP-ja šampionata - Nikolu Topića koji je i član najbolje petorke, uz Huga Gonzalesa (Španija), Ivana Karčenkovog (Nemačka), Bogoljuba Markovića (Srbija) i Adaja Mare (Španija).

foto: Jelena Mišić Ostaće zapamćene i stvari koje su pratile šampionat, ali nemaju veze sa sportom.

Prvi dan šampionata je protekao u prokišnjavanju hale "Čair" i štrajku košarkaša Poljske i Turske koji nisu želeli aktivno da igraju poslednjih pet minuta zbog loših uslova u sali OŠ "Mika Antić".

Brojni članovi šest reprezentacija, koji su se u istom hotelu u Nišu, žalili su se na temperaturu, bolove u stomaku i dijareju, a iz Međunarodne košarkaške federacije su objavili da su igrači pogođeni nečim nalik na "virusnu infekciju" što su iz Košarkaškog saveza Srbije to i tvrdili. Izveštaja sanitarne inspekcije još nema.

To nije zasmetalo Svetskoj kući košarke jer je glavni delegat FIBA na EP u Nišu Norbert Lugosi uručio "specijalno priznanje za sjajnu organizaciju EP koje je primio direktor takmičenja Dejan Damnjanović".

Ljubiteljima košarke ostaje da prepričavaju poteze, koševe i atmosferu sa utakmica mladih nada i budućnosti košarke, ali i da čekaju da se niška muška košarka "probudi" i nađe put ka vrhu srpskog sporta.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.