Izvor: Politika, 24.Feb.2015, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški „Čair” – srpski košarkaški „Vembli”

Dokazavši 11. put da ima snage i ljude da izuzetno kvalitetno i uspešno organizuje završni turnir, grad Niš nametnuo razmišljanja o realizaciji davne ideje – da stalno bude domaćin Kupa Radivoja Koraća

Niš – Sve je u Nišu bilo na najvišem nivou od srede 18.februara, kada su prve ekipe stigle u „Čair”, do 22. ovog meseca uveče, kada je završena finalna utakmica Kupa Radivoja Koraća i kada je Crvenoj zvezdi, posle trijumfa nad ekipom Mega Leksa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uručen pobednički pehar. Organizacija boravka i smeštaja osam najboljih ekipa, među kojima je bio i domaći predstavnik KK Konstantin ocenjene su najbolje, kao i utakmice, atmosfera i sve što se tiče posetilaca na tribinama niške dvorane. Na uspešnost u organizaciji završnice nacionalnog kupa nije mogla da utiče ni mala senka oko sukoba navijača i policije uoči „večitog derbija” između Partizana i Crvene zvezde

Niš je prethodnih dana 11.put bio domaćin finalnog turnira Srbije, šest puta od kada se zove Kup Radivoja Koraća. I svih 11 puta uspešan baš u svemu. O svom zadovoljstvu i lepim trenucima provedenim u gradu na Nišavi i među ljubiteljima košarke govorili su svi – košarkaši i treneri, rukovodstva klubova i nacionalnog Košarkaškog saveza. A osim utakmica, sportski i košarkaški radnici Niša veoma uspešno organizovali su i tribinu na kojoj je govorio selektor Aleksandar Đorđević, izbornu sednicu Skupštine KSS-a i veliki broj drugih manifestacija. Na zadovoljstvo mladih – osnovaca i srednjoškolaca, najbolji srpski klubovi i njihovi košarkaši, među kojima su i reprezentativci Srbije i osvajači srebrne medalje na Svetskom prvenstvu, bili su gosti njihovih škola u dane održavanja turnira.

Posle svih ocena, procena i analiza organizacije završnice Kupa Radivoja Koraća, uz podatak u koji se u prvi mah nije poverovalo, a istinit je – da je u četiri dana turnira u hali „Čair” bilo više od 20.000 posetilaca, nametnulo je obavezno razmišljanje o realizaciji davno, još sredinom prošle decenije, glasno izgovorene ideje Nišlije Aleksandra Nestorovića: da se Nišu dodeli stalno organizovanje ove velike sportske i košarkaške manifestacije. Tih dana u Nišu je pravi praznik.

Mnogo je razloga da niški „Čair” zaista postane isto što je velelepni sportski hram u kolevci fudbala, „Vembli” u Engleskoj. Zna se da se od kada je i sveta i fudbala finale kupa Engleske igra samo na jednom mestu – na „Vembliju”. To je nešto kao nepisani fudbalski zakon.

Zna se sa kakvim se sve problemima nacionalna košarkaška organizacija Srbije krajem svake jeseni i početkom zime suočava kada počinju pripreme, pregovori, raspisivanje konkursa i traženje ponuda za organizovanje finalnog turnira kupa na početku sledeće godine. Zna se i šta se sve događalo ranijih godina – da je bilo „u minut do 12”, čak i otkazivanja „domaćinstva”, pa onda u malo preostalog vremena traženja rezervnog rešenja. Evo, Niš je tu. Nudi se uvek spreman da sa svojim sportskim i turističkim radnicima i gradom koji uvek stoji iza ovakvih manifestacija pomogne KSS-u da razreši sve dileme.

Niš hoće, jer uskoro dobija predstavnika u elitnoj srpskoj diviziji, pošto je KK Konstantin obezbedio igranje u završnici Košarkaške lige Srbije sa najboljim domaćim klubovima koji su nastupali u Jadranskoj ligi. Ali, Niš i može da bude u narednom periodu stalni organizator finalnog turnira Kupa Radivoja Koraća, što je dokazao prethodnih dana.

Predlog je da se ideja realizuje i da se sa KSS-om potpiše ugovor na tri, možda i pet godina, oko organizacije i da KSS skine jednu veliku brigu sa svojih leđa. Kada istekne ugovor da se potpiše novi, ili ako se proceni da nešto treba menjati, da se ponovo razgovara. Možda sutradan ili kroz nekoliko godina stopama Niša krenu Čačak, Kraljevo i mnogi drugi nekada jaki košarkaški centri. To će znatno oživeti košarku u svim onim krajevima gde sada nema klubova uspešnih kao nekada i sposobnih za najveća dostignuća. A gde i dalje niču najveći košarkaški talenti „k'o pečurke posle kiše”?

To bi mnogo značilo za razvoj i popularizaciju košarke u svim onim krajevima Srbije i gradovima kakvi su ne samo Niš već i nekada košarkaški centri Pirot, Prokuplje, Leskovac, Bor, Aleksinac, Knjaževac ili Zaječar i Vranje. Na jugu i jugoistoku, ali i u drugim krajevima Srbije, siromašnijim nego što su drugi, nema toliko novca kao u Beogradu i Vojvodini, ali ima volje. To su nepresušni rasadnici talenata i budućih reprezentativaca.

Ove činjenice i košarka kao sport moraju uvek biti na umu i u prvom planu. Samo tako se mnogo dobija.

A srpska košarka nije navikla da gubi, zar ne?

Toma Todorović

objavljeno: 25.02.2015

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.