Nalik virusu ili nalik trovanju: Čekaju se rezultati sanitarne, EP u Nišu se nastavlja

Izvor: JužneVesti.com, 26.Jul.2023, 19:38

Nalik virusu ili nalik trovanju: Čekaju se rezultati sanitarne, EP u Nišu se nastavlja

Dok upućeni u celu situaciju tvrde da je bilo nekog oblika trovanja hranom na košarkaškom Evropskom prvenstvu u Nišu, sanitarna inspekcija je obišla hotel u kom su smešteni svi članovi timova koji su se žalili na temperaturu, bolove u stomaku i dijareju. Iz Svetske košarkaške federacije kažu da treba da se utvrdi tačan izvor bolesti, a iz KSS direktor takmičenja tvrdi da je virusna infekcija. Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se na hranu koju su učesnici šampionata >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << poručivali van hotela, ali još nema zvaničnih odgovora. Jedini igrač koji je bio hospitalizovan u UKC Niš, pušten je.

Dan nakon što su se brojni članovi šest reprezentacija, koji su se u istom hotelu u Nišu, požalili na temperaturu, bolove u stomaku i dijareju, iz Međunarodne košarkaške federacije su objavili da je u pitanju da se takmičenje nastavlja regularno i da su igrači pogođeni nečim nalik na "virusnu infekciju". Ipak, i oni čekaju zvanične rezultate istrage.

Košarkaški savez Srbije čeka zvanične rezultate testova rađenih od strane relevantnih zdravstvenih ustanova koji treba da utvrde tačan uzrok bolesti. Neki od članova timova su i dalje slabi od bolesti, ali većina se oporavila ili na putu do punog oporavka - navode iz FIBA.

Univerzitetskom kliničkom centru, kako su potvrdili, javila su se dva igrača, a jedan je bio hospitalizovan.

Igrače koji su imali simptome gledao je njihov zvanični lekar. Jedan je bio na Infektivnoj i dalje je tu. Nema učestale stolice i danas je otpušten. Jedan maloletni igrač se javio Dečijoj klinici, ali nakon pregleda, odlučeno je da nema potrebe da bude hospitalizovan - kažu iz UKC Niš.

Direktor takmičenja Dejan Damnjanović tvrdi da "ima rezultate" i da je FIBA objavila da je "virusna infekcija".

Igrači jednog tima su imali simptome danima i ćutali su, oni su zarazili ostale, nema reči o trovanju - tvrdi Damnjanović.

Inače, FIBA nije objavila da je virusna infekcija već da su igrači pogođeni nečim nalik virusnoj infekciji.

Novi problemi na EP u Nišu; foto: Jelena Mišić Sanitarna inspekcija je danas bila u hotelu u kom odsedaju timovi koji su se i požalili na sve ove simptome, a novinari Južnih vesti su zatražili izveštaj.

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da su neki igrači poručivali hranu dostavom i da je to možda uzrok eventualnog trovanja, a sumnja se i dalje na smeštaj.

Svi timovi koji su imali bolesne igrače su potvrdili da će igrati prema ranije utvrđenom planu i neće biti odlaganja utakmica osmine finala.

FIBA i organizatori su ponudili pogođenim timovima opciju da pomere utakmice za četvrtak, ali svi su se složili da nastave prema originalnom programu - piše u saopštenju.

FIBA, Košarkaški savez Srbije i predstavnici lokalnih zdravstvenih ustanova, dodaju, pratiće situaciju i objaviće eventualne promene.

Iz Košarkaškog saveza Srbije još nisu dali zvanično saopštenje, niti se javljaju na telefone, a ranije je rečeno je da će se oglasiti nakon dobijanja rezultata testiranja igrača.

Podsetimo, ovo Prvenstvo Evrope za košarkaše do 18 godina pratilo je više problema - prvi dan je protekao u prokišnjavanju hale "Čair" i štrajku košarkaša Poljske i Turske koji nisu želeli aktivno da igraju poslednjih pet minuta zbog loših uslova u sali OŠ "Mika Antić". Iz FIBA su, kako kažu za ESPN, pokrenuli istragu.

*tekst je dopunjen izjavom iz KSS-a
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.