N(B)AJAVA: Denver

Izvor: MVP.rs, 04.Okt.2015, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

N(B)AJAVA: Denver

Ljubitelji košarke u Srbiji će pomno pratiti nove Nagetse.

Proleća 2013. godine Devner je bio treći tim Zapadne konferencije sa velikim ambicijama pred plej of. Ipak, već u prvoj rundi su doživeli iznenađenje i eliminisani su od šestog nosioca Golden Stejta, gde su Voriorsi prvi put najavali svoj šampionski potencijal. Bio je to tim Nagetsa sastavljen od desetak podjednakih igrača bez izrazite zvezde. >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs <<

O ekipi Dvorana: Pepsi Centar (19.155) GM: Ti Koneli (39) Trener: Majkl Meloun (44) Vlasnik: Sten Kronke (68) Titula: /

U NBA ligi postoji nepisano pravilo da takve ekipe mogu dobro da guraju kroz regularni deo sezone, ali da u doigravanju nemaju šanse. Tada se traži bar jedna superzvezda oko koje će biti formirana igra.

Već nakon eliminacije taj tim je počeo da se raspada. Trenera Džordža Karla je zamenio Brajan Šo, a igrači su počeli da se osipaju. Prošla sezona je poslužila kao konačan raskid sa tom generacijom, jer je tim bio prilično loše sastavljen i opterećen povredama. Jedina pozitivna stvar iz svega bio je odličan posao koji je menadžment napravio na Draftu kada je sa 16. pozicije izabrao Jusufa Nurkića, koji je već u ruki sezoni pokazao da može da bude jedan od boljih centara Lige u budućnosti.

Nažalost po tim iz Kolorada, malo šta drugog im je išlo po planu. Mediji su spekulisali da je trener Šo u lošim odnosima sa većinom igrača, a to ga je sredinom sezone i koštalo posla. Ime kluba se nakon toga našlo i na stranicama krimi hronike jer je startni plej Taj Loson uhapšen zbog vožnje u pijanom stanju.

LETO 2015

Sva pomenuta dešavanja su predstavljala jasne znake za vlasnika Stena Kronkea i menadžera Tima Konelija da krenu u totalnu rekonstrukciju tima. Prva odluka je, po logici stvari, bila angažovanje novog trenera, a izbor je pao na Majka Melouna. Mladi stručnjak je ime stekao kao pomoćnik u Voriorsima, a prošlu sezonu je počeo kao prvi trener Sakramenta, da bi nakon nepunih dva meseca bio otpušten uprkos solidnim rezultatima. Meloun je poznat kao trener koji insistira na čvrstoj odbrani, što će biti značajna promena za Nagetse koji su godinama forsirali "ran en gan" igru.

Usledio je Draft gde je Denver iskoristio svoj sedmi pik da izabere Emanuela Mudiaja, eksplozivnog plejmejkera koji je postao poznat godinu dana ranije kada je odbio NCAA stipendiju da bi otišao u Kinu za bogat profi ugovor. Konzervativni deo američke sportske javnosti je kritikovao ovakvu odluku, ali Mudiaj se nakon jednogodišnje avanture u Aziji vratio kao još bolji igrač i, bez dileme, kao najbolji čisti plejmejker svoje generacije.

Ovakav izbor je u dobroj meri odredio i dalju sudbinu prethodnog startnog pleja tima. Problemi sa alkoholom i novi mladi konkurent su jasno stavili do znanja Losonu da tim ne računa na njega, a ubrzo je dogovoren i trejd u Hjuston za Džoija Dorsija i Kostasa Papanikolaua, koji su ubrzo otpušteni. Dobijeni prostor u seleri kepu je iskorišćen da se produži ugovor sa veteranom Vilsonom Čendlerom.

Pored Mudiaja, ruki sezonu u Nagetsima će igrati i srpski košarkaš Nikola Jokić, koga su izabrali prošle godine u drugoj rundi Drafta. Nakon zvanja MVP-a ABA lige, mladom krilnom centru je odlazak u NBA bio logičan dalji korak. Pored Jokića, ovog leta Nagetsima je stiglo još dobrih vesti iz Evrope. Danilo Galinari je odigrao odlično na Evrobasketu za reprezentaciju Italije i tako je potvrdio da se u potpunosti oporavio od operacije ukrštenog ligamenta kolena zbog koje je propustio preko 150 utakmica u tri sezone u Denveru. Odlični šuter je najskuplji igrač tima,a sledi mu poslednja godina ugovora u kojoj će zaraditi 11.5 miliona dolara i njegov doprinost će mnogo značiti podmlađenom timu.

SEZONA 2015/16

Nagetsi nemaju velika rezultatska očekivanja od sezone koja sledi. Oni su ušli u drugu godinu procesa oporavka čije rezultate očekuju za godinu ili dve, ali bitno je reći da imaju prilično zdravu osnovu. Galinari, Čendler i Kenet Farid su jezgro koje će učiniti ovaj sastav kompetetivnim u svakom meču, ali glavni cilj će biti razigravanje mladih talenata.

Startna petorka PG: Emanuel Mudiaj (19, 196) SG: Rendi Foj (32, 193) SF: Danilo Galinari (27, 208) PF: Kenet Farid (25, 203) C: Jusuf Nurkić (21, 211)

Iz generacije '14, pored pomenutog Nurkića, tu je i izuzetno talentovani bek Geri Heris. Svoju šansu će svakako dobiti i Mudiaj i Jokić. Standardna prednost za Nagetse biće i čuveni domaći teren koji se nalazi na 1.560 metara nadmorske visine, što ostavlja značajnu prednost domaćim ekipama koje profesionalni timovi iz najvećeg grada Kolorada već decenijama koriste.

Ipak, ni planinski vazduh ni talentovani klinci neće pomoći Denveru da se plasira u plej of, jer je konkurencija na Zapadu brutalna. Nama ostaje da ispratimo razvoj ovog tima zbog potencijalnog reprezentativca Srbije koji će imati prostora da pokaže šta može.

(foto: NBAE / Getty Images)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.