Ministri u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Izvor: NiskeVesti.rs, 14.Okt.2016, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Ministri Zorana Mihajlović, Mladen Šarčević i Vanja Udovičić pridružili su se đacima osnovne škole Ivo Andrić i na otvorenom času fizičkog vaspitanja govorili o nameri Vlade da stane na put vršnjačkom nasilju. Sport jeste jedan od načina da se izbegne nasilje, ali i roditelji moraju da preuzimaju odgovornost, reči su ministara.

Na otvorenom času fizičkog vaspitanja đaci osnovne škole Ivo Andrić dočekali su tri ministra Vlade Srbije. Nakon pozdravnih reči gostiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << učenici su pokazali koliko toga znaju iz gimnastike, košarke, borilačkih sportova. Ministar Vanja Udovičić govorio je o aktivnom bavljenju sportom, kao i kako motivisati decu u tom smeru.
„Danas imamo čas iz sedam sportova i pokazujemo deci koliko je zabavno baviti se rekreacijom i sportom, koliko je čas fizičkog vaspitanja i edukativan ali i zdravstvenog karaktera. Danas jedan dinar uložen u sport je tri dinara manje za dvadeset godina u zdravlju, zato ćemo težiti povećanju fonda časova„ , dodaje Ministar sporta, Vanja Udovičić.
Opšti je stav da sport doprinosi zdravlju, a samo zdrava nacija može da privređuje i od Srbije napravi jednu razvijenu državu, reči su podpredsednice Vlade Srbije prilikom posete niške osnovne škole Ivo Andrić.
„Vlada republike Srbije je inače opredeljena da smanji nasilje, ne samo u školama, a mišljenje kompletne stručne javnosti je da samo sport može da nam pomogne. Ovo nije posao jednog ministarstva, već i ministra zdravlja, rada, sporta i obrazovanja, a zajedno smo deo projeka kojim pospešujemo sport u školama kako bismo smanjili vršnjačko nasilje“, istakla je Zorana Mihajlović.

I ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević smatra da se vršnjačko nasilje mora zaustaviti i da je najbolja prevencija upravo sport. A prema njegovim rečima Vlada planira izmene zakona kako bi sprečila buduće incidente u školama.
„Ako decu uposlimo nekim pametnijim stvarima ja ću najviše raditi na prevenciji. A onda ćemo videti i koje su to porodice koje se ne brinu o odnosu prema svojoj deci i u izmeni zakona o porodici to će biti jedna od mera“, izjavio je Šarčević.
Predlog je i da se u svim školama postave kamere povezane sa MUP-om, jer se pokazalo da ovakav način reagovanja drastično smanjuje broj incidenata, podvlači ministar Mladen Šarčević.

Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.