Marko Cvetković za MVP: Uspešna sezona

Izvor: MVP.rs, 22.Jun.2016, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marko Cvetković za MVP: Uspešna sezona

Trener niškog Konstantina je za "MVP portal" govorio o završenoj sezoni u klupskoj košarci i predstojećem Evropskom prvenstvu za mlade reprezentacije.

Od 30. jula do 7. avgusta u Turskoj će biti održano Evropsko prvenstvo za košarkaše do 18 godina. Srbija je srebrnom medaljom na nezvaničnom prvenstvu sveta , turniru "Albert Švajcer" u Nemačkoj, pre par meseci sebe svrstala u red ekipa koje svi vide >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << kao jednog od favorita za odličje. Marko Cvetković je pomoćni trener Milanu Guroviću u srpskoj U18 selekciji, a za "MVP portal" je govorio o predstojećim obavezama reprezentacije, kao i nedavno završenoj Superligi, u kojoj je kao prvi stručnjak niškog Konstantina zabeležio sjajne rezultate.

"Okosnica reprezentacije je ona koja je igrala u Majnhajmu, ali biće tu i novih lica. Neki su bili i tada u planu, ali nisu mogli da se odazovu zbog obaveza prema klubovima. Nadam se da će se svi pojaviti 1. jula na pripremama, da su zdravi i da će se u takvoj konkurenciji odabrati 12 igrača za Evropsko prvenstvo."

Turnir "Albert Švajcer", koji je odigran krajem marta i početkom aprila, bio je odlična prilika da se srpski igrači i stručni štab pripreme za ono što ih očekuje u Turskoj.

"Jeste, tamo smo stekli utisak koje će ekipe biti konkurentne. Ipak, trebalo bi istaći da će Evropsko prvenstvo biti drugačije od turnira u Majnhajmu. Na primer, Turska će kao domaćin sigurno imati drugačiju ulogu od one u Nemačkoj pre par meseci. Italijani, Francuzi, Nemci... imamo otprilike uvid kako će izgledati, ali je još prerano za predviđanja. Prvo da zdravi prođemo taj pripremni period, pa ćemo već steći neku sliku koliko možemo."

Svedoci smo da naši U18 reprezentativci ne mogu da se pohvale velikom minutažom u seniorskoj konkurenciji, da li je tako i u ostalim evropskim timovima?

"Nema pravila. U nekim reprezentacijama igraju, u nekima i ne. Recimo, u Francuskoj ih ima sa minutažom u seniorskim ekipama. Nemci takođe, minutaže su im različite, ali ih ima. Kod Italijana se primećuju neke druge stvari, da najviše vremena provode zajedno."

Za vreme priprema U18 reprezentacije biće održan verovatno najbitniji seniorski turnir od kada Srbija nastupa pod tim imenom, kvalifikacije za Olimpijske igre u Brazilu. To će biti prilika da se nacionalni tim nakon 12 godina pauze ponovo pojavi na najvećoj svetskoj sportskoj smotri. Šta mislite o šansama Srbije?

"Sve oči su uprte u A selekciju, u ovaj kvalifikacioni turnir, a nadam se kasnije i na Olimpijske igre. Breme favorita može da bude teško, ali ako ga na pravi način iznesemo mislim da smo najkvalitetniji. Nezahvalno je što jedan eventualni kiks može mnogo da košta, ali verujem u stručni štab i momke koji igraju i očekujem da ćemo ih gledati na Olimpijskim igrama."

Vraćamo se na klupsku košarku. Iza Konstantina je još jedna, po ocenama svih poznavalaca košarke, uspešna sezona. Nastavljen je kontinuitet dobrih rezultata. Od ulaska u Prvu ligu klub je svake sezone pravio korak više. Koje su Vaše impresije?

"Kada uzmemo u obzir sastav tima i neke nove uloge igrača u ekipi mislim da je sezona bila uspešna. Imali smo neke padove u igri, veće nego prethodnih godina, ali smo sa druge strane najranije u odnosu na prethodni period obezbedili plasman u Superligu. Ponovili smo i plasman na Kup Radivoja Koraća i sa te strane sam sigurno zadovoljan. Bilo je i stvari kojima nisam zadovoljan, ali opšti je utisak da je bilo korektno."

Kako gledate na igre tima u Superligi?

"Nažalost, bilo je malo utakmica, jednostavno takav je sistem. Tih šest utakmica je prošlo zaista brzo, ali mislim da smo korektno odigrali. Imali smo tokom sezone pad u igri vezan za štrajk igrača. Činjenica je da se on posle odrazio i na kraj prvenstva, pa čak i za Superligu. U Superligi smo imali peh sa povredom Strahinje Stojačića, a sa druge strane smo se pojačali Milanom Milovanovićem."

Milovanović je ostavio dobar utisak nakon duge pauze zbog povrede.

"Drago mi je da je Milovanović pokazao zavidan nivo kvaliteta u kratkom vremenskom periodu. I zato što je iz Niša, i zato što je izašao iz neugodne povrede i zbog toga što je došlo do saradnje sa nama, a vodili smo i ranije pregovore da nastupa za Konstantin."

Većoj poseti u dvorani "Čair" ove sezone sigurno je doprinelo i to što je dres Konstantina nosilo dosta niških igrača?

"Mislim da je ove godine bilo najviše domaćih igrača, mislim na Nišlije i one koji su izabrali Niš kao grad u kome će da žive, što se može dodati kao plus ovoj sezoni."

Kako je na tim uticala prevelika i neuobičajena pauza od dva meseca između Prve lige i Superlige?

"Imali smo tu dugu pauzu, možda je ona nama i dobro došla posle štrajka i totalnog kontra ritma u kome smo bili krajem prvoligaškog takmičenja.  I ja sam bio odsutan zbog obaveza sa U18 reprezentacijom. To je takođe bilo neplanirano, ali zbog promena rasporeda je moralo da se desi."

Da li su igrači mogli da izvuku neke dobre stvari iz ovako kratkog takmičenja?

"Benefit je što su odigrali nekoliko utakmica na tom višem nivou, da koliko god mogu vide i na tako malom uzorku kako to izgleda. Da otprilike procene u kom smeru bi trebalo da nastave sa treningom i radom."

Konstantin je u prethodne četiri godine uradio odličan posao i za grad Niš i za srpsku klupsku košarku. Koji su naredni koraci?

"Ne znam. I dalje se ne zna šta će se igrati naredne sezone, kako će izgledati takmičenje. Trebalo bi već da se pravi ekipa za sezonu, da se dovode pojačanja, a mi još ne znamo kako će to da izgleda. Iz tog razloga je situacija malo nezahvalna za dalje planove. Ključ uspeha prethodnih sezona je bilo čuvanje okosnice tima u prelaznom roku, na već postojeći sistem smo nadograđivali nove igrače. Šta možemo očekivati sledeće sezone zavisiće od toga šta se uradi preko leta."

Kako ste zadovoljni trenerskim putem do sada?

"Zaokružen je četvorogodišnji, taj "olimpijski ciklus" od početka mog rada kao pomoćnika u prvoj sezoni sa Boškom Đokićem, kasnije i samostalno. Mislim da je to išlo u dobrom smeru. Igrači su mi dali ogroman vetar u leđa za rad, a imao sam sreću i veliko zadovoljstvo da na početku radim uz velikog stručnjaka, danas i prijatelja, Boška Đokića. Uz njega sam napravio te neke prve korake i posle nadograđivao trenersku priču."

Da li ste zadovoljni razvojem igrača?

"Isto to mislim i za neke igrače koji su tu ovih godina. Došli su do neke tačke i sada moraju da prelome. Mladen Vitković je već otišao u Holandiju gde planira da nastavi život. Neki su se možda i izdvojili u prethodnom periodu i sada su u situaciji da se ostvare kao igrači na drugim mestima. Nadam se da će izvući najbolje iz trenutne situacije i odabrati ono što im najviše odgovara."

Pred niškim klubom su, očigledno, novi izazovi.

"Po završetku prošle sezone smo imali neke igrače pod ugovorom. Ovog leta nemamo nijednog, ni trenera ni igrača. Kakvo god stanje sa takmičenjem bude bilo definitivno je da Konstantin kao klub ovog leta očekuju najveće promene do sada", zaključio je Cvetković.

(foto: MVP)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.