MUFTIJA ZUKORLIĆ PRIZNAO DA JE NAVIJAO ZA TURSKU

Izvor: Kurir, 14.Sep.2010, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUFTIJA ZUKORLIĆ PRIZNAO DA JE NAVIJAO ZA TURSKU

BEOGRAD - Muftija Muamer Zukorlić priznao da je i sam navijao za Tusrku, ali osudio povike navijača iz Novog Pazara koji su uzvikivali "Ovo je Turska".

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić kaže da je ponašanje vlasti prema Bošnjacima podiglo stepen antagonizma prema Beogradu.

Zukorlić je u Kažiprstu B92 rekao da ima problem da Srbiju doživi kao svoju domovinu, i priznao da je za vreme košarkaške utakmice između Srbije i Turske navijao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za reprezentaciju Turske.

Ipak, on je takođe kazao da ne podržava parolu "Ovo je Turska", koja je posle utakmice uzvikivana na ulicama Novog Pazara.

Više stotina građana okupilo se u subotu u centru Novog Pazara, slaveći pobedu košarkaša Turske nad ekipom Srbije. Slavilo se uz petarde i turske zastave, a istovremeno je i kolona automobila sa sirenama i zastavama Turske kružila gradom.

Ovo je samo još jedan od događaja u poslednjih nekoliko meseci koji potvrđuje da su odnosi Novog Pazara i Beograda zategnuti, kaže Muamer Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji.

Zukorlić objašnjava da narod oseća emotivnu povezanost sa košarkašima turske reprezentacije jer je njih petorica poreklom iz Sandžaka, ali navodi da ne podržava parolu "Ovo je Turska", koja se te noći mogla čuti na ulicama Novog Pazara.

B92: Da li ste vi organizator ovoga?

Zukorlić: To je besmisleno pitanje.

B92: Za koga ste vi navijali?

Zukorlić: Apsolutno za Tursku.

B92: Zašto za Tursku?

Zukorlić: Iz istog razloga kao i moj narod.

B92: A da li ikada navijate za Srbiju?

Zukorlić: Ja sam jako dugo bio spreman da navijam za Srbiju, punih 15 godina. Moj odnos prema Srbiji je bio takav da sam prosto bio spreman da svim svojim bićem učestvujem da se ljute rane Srebrenice i drugih stradanja stave po strani, da ostanu samo u pamćenju kako se nikada više ne bi ponovile, i da krenemo novim putem. Međutim, vlast to meni nije dozvolila, ni mom narodu.

Muftija Zukorlić bavodi i da vlast u Srbiji ne prepoznaje njegove namere za intergracijom Srba i Bošnjaka.

On, kako kaže, nailazi na zatvorena vrata zbog malodušnosti vlasti i ignorisanja problema Islamske zajednice.

Njega ne zanima put secesije Sandžaka i to dokazuje time što je učestvovao na izborima za Bošnjački nacionalni savet, koji su održani po zakonima Srbije.

Kritka vlasti koju Zukorlić često upućuje nadležnima, zapravo znači da on želi državu Srbiju kao svoju. Ali zahteva da se prestane sa dvostrukim standardima.

“Apsolutno vam ne smeta kada u Banjaluci masovno navijaju za Srbiju protiv Bosne i Hercegovine. To apsolutno nikome ne smeta, ili bar medijima, to se može pratiti”, ukazao je muftija.

“Opet dolazimo do najvećeg problema, a to su dvojni standardi. Mora se prestati sa dvojim standardima, mora se prestati sa diskriminacijom. Moj odnos prema državi kroz kritike vlasti potvrđuje koliko ja želim tu državu kao svoju“, rekao je on.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.