Izvor: B92, 15.Mar.2010, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lučić: KK CZ duguje 12 miliona evra

Beograd -- Revizori proveravaju poslovanje KK Crvena zvezda. Dugovanja kluba premašuju 12 miliona evra, kaže predsednik Zvezde Vladislav Lučić.

Revizorska kuća KPMG koju je angažovao Košarkaški klub Crvena zvezda započela je proveru finansijskog poslovanja tog kluba. U javnosti se spekuliše da je zbog lošeg poslovanja, pozajmica i štetnih ugovora, Zvezda u dugu između 10 i 15 miliona evra, a sadašnji predsednik kluba Vladislav Lučić u javnost je izašao sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << informacijom da dugovanja premašuju 12 miliona.

Inače, on je svega tri nedelje po preuzimanju funkcije izjavio da je Zvezda u finansijskom smislu dotakla dno.

U poslednjih 10 godina u klubu su se promenile tri uprave, od kojih su dve bile u bliskoj vezi sa partijama koje su predvodile vladajuće koalicije u Srbiji: DS-om i DSS-om.

Kako je od ambicioznog projekta "Evropska Zvezda”, koji je pre skoro jedne decenije najavio Živorad Anđelković, visoki funkcioner DS-a, predsednik Upravnog odbora Zvezde od 2001. do 2005. i predsednik kluba do pre dve godine, došla do prosjačkog štapa, trebalo bi da bude jasno po objavljivanju izveštaja revizora.

Finansijska konsolidacija, stalni izvori prihoda i bolja organizacija kluba, samo su neke od floskula, koje su se poslednjih godina mogle čuti od dosadašnjih uprava. Umesto toga, dugovi su se gomilali.

Predsednik pravne komisije Miroslav Belić odbacio je spekulacije o bankrotu i gašenju kluba.

"Dug je nastao tako što su ga ranije garniture stvorile možda i u najboljoj nameri. Mi smo zalagali sve. Od nameštaja, koševa, do ovog amblema, nečega što se nosi na srcu. To vam je kao da zalažete porodični nakit ili sat koji ste dobili od oca, nešto što nijedan pravi zvezdaš ne bi uradio”, kaže Belić.

"Ugovori postoje i mogu da vam kažem da smo mi založili taj naš amblem, tu našu dušu za 300 hiljada evra. Mi ćemo položiti taj novac, to ćemo prvo raditi da vratimo taj amblem tamo gde treba da stoji”, najavljuje on.

Delovalo je da će ulaskom privrednika u klub Slobodana Vučićevića i Zorana Drakulića za Zvezdu nastupiti bolji dani, ali su ga i oni, posle samo jedne sezone napustili.

Predsednik skupštine kluba u ostavci Zoran Drakulić objašnjava za B92 da ne raspolaže informacijama o poslovanju.

On kaže da je sa tadašnjim predsednikom Vučićevićem nastojao da obezbedi Zvezdino normalno funkscionisanje.

"Mi nismo došli tamo kao policija unutra. Mi smo se brinuli samo od onog momenta kada smo preuzeli klub za dalje. Trudili smo se da se sredstva koriste, u krajnjem slučaju 80 odsto sredstava dok smo vodili klub je obezbedio gospodin Vučićević”, navodi Drakulić.

Teška situacija u Zvezdi za novinara nedeljnika "Vreme” Slobodana Georgijeva ne predstavlja nikakvo iznenađenje.

Po njemu je čudo da KK "Crvena zvezda" poslednje dve godine uopšte i opstaje.

"Kao što znamo uz pomoć nekih domaćih biznismena je klub preživljavao ove dve sezone. Međutim oni su se povukli iz posla. Treba reći rezultati bez nekih posledica, ko je naprimer odgovoran”, smatra on.

"Mi prosto znamo da je od 2001. to klub u koji je poprilično novca stizalo sa različitih strana i da je dosta ljudi iz sveta politike u upravljanje tim klubom. Naročito ekipa iz Demokratske stranke. Tako da bi moglo da bude vrlo zanimljivo ono što se pokaže”, ocenjuje Georgijev.

Tešku finansijsku krizu u Zvezdi prate i loši rezultati na sportskom terenu. Posle odličnog starta u Evrokupu i niza od tri pobede, ispala je iz tog takmičenja.

Posle poraza od Hemofarma i u regionalnoj ligi nalazi se u donjoj polovini tabele.

Opširnije o ovoj temi možete čitati u našoj rubrici Sport.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.