Kvintet u poteri za Partizanom

Izvor: RTS, 09.Okt.2009, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvintet u poteri za Partizanom

Utakmicama prvog kola, u subotu počinje deveto izdanje regionalne košarkaške NLB lige, u kojem će bar pet klubova pokušati da sa trona skinu trostrukog uzastopnog šampiona, ekipu beogradskog Partizana.

Zanimljivo je da će crnbo-beli, koji su prvi prošli kroz cilj u minule sezone, u novoj startovati poslednji, pošto su zbog turneje po SAD odložili utakmicu prvog kola protiv FMP-a.

Partizan će, kao i uvek, jurišati na trofej, ali utisak je da Beograđanima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << neće biti nimalo lako da produže niz uspeha, s obzirom na velike promene u igračkom sastavu, ali i oštru konkurenciiju vrlo ambicioznih rivala.

Priča o Partizanu se ponavlja iz godine u godinu. Momci koje trenira Duško Vujošević svake sezone bljesnu i potrvde dominaciju na domaćoj sceni, dok u Evroligi ni najkvalitetnijim rivalima nije svejedno kada gostuju u "Pioniru".

Najbolji od njih uvek odlaze iz kluba i kada se svima čini da je izvor presušio, pojave se neke nove junoše, koje ne samo da ponove uspehe prethodnika, već ih u ponečemu i nadmaše.

Ove godine Partizan će u takmičarske izazove krenuti bez, sada već prekaljenih reprezentativaca, Milenka Tepića, Novice Veličkovića i Uroša Tripkovića, kao i nesvakidašnjeg stranca - Stefana Lazmea.

Vujošević je imao puno problema u kompletiranju tima za novu sezonu. Znatno promenjeni tim predvodiće kapiten Petar Božić i iskusni povratnik Dušan Kecman, a puno se očekuje od Aleksandra Rašića i Jana Veselog.

Kao i Partizan, i drugi finalista završnog turnira NLB lige zagrebačka Cibona u novu sezonu ulazi sa prilično izmenjenim timom. "Vukovi" su, shodno renomeu, uvek imali najviše ambicije u regionalnom takmičenju, ali su, uz Crvenu zvezdu, jedni favorit koji nikada nije osvojio šampionski prsten.

Tim Velimira Perasovića ostao je bez oslonaca iz prošlogodišnjeg sastava Erla Haloveja, Davora Kusa i Nikše Prkačina, a uz Vedrana Princa, Gorana Vrbanca i Lukšu Andrića dodatni kvalitet novoj ekipi Zagrepčana trebalo bi da da iskusni Dalibor Bagarić, kao i nekada velikan madridskog Reala Marko Tomas.

Crvena zvezda je imala jako dobru sezonu iza sebe, iako bez trofeja. Kada se svima činilo da se crveno-beli najzad vraćaju na staze slave i da se bliži kraj "posne decenije" trofejnog kluba, dogodilo se još jedno "burno leto" na Malom Kalemegdanu.

Kakvi su realni dometi ovog tima Crvene zvezde, koji se kompletirao neposredno pred derbi u Podgorici, teško je u ovom trenutku oceniti, ali je sigurno da će treneru Aci Petroviću puno značiti što je na okupu ostalo nekoliko vrlo talentovanih igrača poput Milka Bjelice, Marka Kešelja i Vladimira Štimca, kao i vođa tima Tadija Dragićević.

Vršački Hemofarm spada u grupu stabilnih ligaša koji su uspeli da sačuvaju "kostur" ekipe iz prošle sezone. Reprezentativci Stefan Marković, Milan Mačvan i Boban Marjanović, uz Miljana Pavkovića, Milivoja Božovića, Bojana Krstovića i Miloša Borisova, predstavljaju vrlo kompaktnu celinu. Koliko je Hemofarmu bitan kontinuitet dovoljno govori i podatak da nisu menjali šefa stručnog štaba, pa će Stevan Karadžić još jednom predvoditi Vrščane.

Nakon nekoliko loših sezona, Olimpija je, po svoj prilici, rešila da se umeša u trku za šampionsku titulu. Jure Zdovc ima na raspolaganju vrlo kvalitentu ekipu, u kojoj se izdvajaju Vlado Ilijevski, Sani Bećirović, Uroš Slokar, Jaka Klobučar i Gašpar Vidmar.

Krug tradicionalnih favorita završava se sa Zadrom, koji sa klupe vodi Zmagoslav Sagadin. Vruć dalmatinski teren i čuveni šut za tri poena i ove godine biće glavni aduti Zadranima. Velikih imena ponovo nema u timu, ako se izuzme Vladimir Boisa.

Od ekipa koji su tik uz favorite, treba izdvojiti Zagreb i podgoričku Budućnost, dok su ostali klubovi približno ujednačenog kvaliteta.

Regionalna liga na kraju sezone biće smanjena sa 14 na 12 klubova.

U utakmicama prvog kola igraće:

Petak:

Bosna - Zagreb 64:71

Subota: 


Cibona - Široki Brijeg

Helios - Cedevita

Hemofarm - Radnički (Kragujevac)

Zadar - Olimpija

Budućnost - Crvena zvezda.

Utakmica FMP - Partizan biće odigrana 26. decembra.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nikad više favorita

Izvor: Večernje novosti, 08.Okt.2009, 20:10

U petak i subotu utakmicama prvog kola počinje nova sezona Jadranske košarkaške lige. Partizan brani titulu, Cibona u problemima. Srbija sa pet timova

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.