Košarkaški „gluvi telefoni”

Izvor: Politika, 09.Jul.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Košarkaški „gluvi telefoni”

Novi otkazi još jedna potvrda da postoji ozbiljan problem u načinu komunikacije sa kandidatima za reprezentaciju

Naši najbolji košarkaši sa mnogo problema pošli su u susret Evropskom prvenstvu u Sloveniji koje će se održati naredne godine. Osmo mesto na prošlogodišnjoj kontinentalnoj smotri u Litvaniji odvelo ih je u kvalifikacije, a selektor Dušan Ivković koji je dobio novi dvogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mandat, iz raznih razloga ne može da računa na sve koje je pozvao. U kom sastavu će se odvijati ovo letnje dvomesečno druženje i nadmetanje sa Islandom, Crnom Gorom, Izraelom, Slovačkom i Estonijom za prva dva mesta u grupi koja vode u Sloveniju, teško je reći. Otkazi i povrede sveli su spisak od 24 igrača na 17 spremnih, a utisak je da je uz malo više volje i manje sujete, sve moglo da bude drukčije.

Novica Veličković, Stefan Marković i Kosta Perović su dobili od lekarskog tima „otpusnu listu” i pre okupljanja reprezentacije, a pozivu selektora nisu se odazvali Milovan Raković i Miroslav Raduljica. Na „prozivku” su došli kapiten Nenad Krstić i Vladimir Micov, ali oni su u fazi rehabilitacije i pitanje je da li će biti spremni za kvalifikacioni turnir. Ivkoviću su na raspolaganju osam igrača iz prethodnog ciklusa (Teodosić, Tepić, Rašić, Paunić, Kešelj, Bjelica, Savanović, Mačvan), sedam debitanata (Anđušić, Jaramaz, Nedović, Lučić, Labović, Musli, Štimac) i dvojica koji su bili na spisku za neke ranije akcije (Erceg i Ilić). Realno, to je sastav koji može da ostvari prvi cilj, ali i daleko od kvaliteta da se u Sloveniji bori za vrh.

Osnovno pitanje kojim bi morali konačno da se pozabave i selektor i ljudi koji vode našu košarku je, kako uticati da u reprezentaciji igraju najbolji. Očigledno je, a praksa to pokazuje iz godinu u godinu, da nije dovoljno samo sastaviti spisak, već treba ozbiljno raditi i održavati komunikaciju sa kandidatima tokom sezone. Ovako, otkazi čude Ivkovića, oni koji neće da igraju ostaju bez bilo kakve sankcije, a logično bi bilo da se pre objavljivanja imena bar obave razgovori sa kandidatima, spreči da se na spisku nađu oni koji ne žele da igraju ili sa ozbiljnim povredama.

– Moje je da pozovem najbolje igrače gledajući formu. Potpredsednik KSS zadužen za mušku košarku Dejan Bodiroga i Dragan Tarlać pokušali su da ostvare komunikaciju sa Rakovićem i Raduljicom, a bilo je tu i nekih sastanaka. Očekivao sam da ih vidim ovde i ne znam u čemu je stvar. Nadam se da ću narednih dana imati priliku da razgovaram sa njima. – rekao je selektor na okupljanju.

Tako se nastavila igra „gluvih telefona”, na slučaj „Rakočević – Miličić”, nadovezao se „Raković – Raduljica”. Ivković i pomenuti igrači jedini znaju istinu, a druga strana medalje je što državni tim ponovo nije u najboljem sastavu, a nema potrebe govoriti kako je slaba produkcija igrača u Srbiji, a asova nema ni na puškomet. Selektor je istakao da je očekivao da će se dolaskom nekadašnjih asova u KSS (Bodiroga i Tarlać) poboljšati komunikacija sa igračima, ali time bi trebalo prevashodno da se bavi neko iz stručnog štaba. Verovatno u svetku košarke nema primera da potpredsednik saveza kontaktira i skuplja kandidate za reprezentaciju.

Bilo kako bilo, ova akcija mora uspešno da se odradi i ne treba sumnjati da će Ivković dobro pripremiti tim. Evidentni problemi su na centarskim pozicijama (bez Perovića, Raduljice, Rakovića i Veličkovića), i organizatora igre, gde je Teodosić jedina klasična „jedinica”. Selektor, međutim, ne odbacuje mogućnost dodatne selekcije, a motivi i želje su, kaže, jasni:

– Cilj je da se kvalifikujemo za Sloveniju. Imamo sedam debitanata sa bogatim iskustvom u mlađim selekcijama, a ovo je prilika da se afirmišu i na reprezentativnom nivou. Imam puno poverenje u tim i igrače.

Mirko Stojaković

objavljeno: 10.07.2012.
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.