Košarkaški „bum” u Šumadiji

Izvor: Politika, 02.Apr.2010, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Košarkaški „bum” u Šumadiji

U uspeh Radničkog snažno je utisnut pečat Miroslava Nikolića, pa je zaslužio priznanje trenera sezone u NLB ligi

Ako se striktno budu poštovali stručni kriterijumi, kvalitet tima , budžet kluba i rezultati, nema sumnje da je Miroslav Nikolić zaslužio priznanje trenera godine NLB lige. Pred početak sezone vršačke Lajonse koji su se bukvalno raspali odlaskom sponzora „prekrstio” je i doveo u Kragujevac, a Šumadincima poklonio nezaboravne duele sa klupskom elitom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << eks Jugoslavije. Ne samo da je Radnički izbegao poslednju poziciju, već je šest od ukupno 11 pobeda izvojevano nad timovima koji slove za košarkaške velikane. Dva puta je padao Hemofarm, Zvezda u „Pioniru”, a u „Jezeru” Cibona, Olimpija i Zadar. Partizan je jedva „sačuvao glavu” ... Kao u malo klubova lige, pečat trenera je bio dominantan.

Nikolićeva trenerska karijera je izuzetno bogata, što trofejima, što igračkim „izumima”. U Beočinu je učio zanat i rastao sa ekipom koja je stigla do mečeva za titulu, a čak se pričalo da je progledao kroz prste Partizanu koji je vodio Žeravica da bi ga nasledio na klupi „crno-belih”. U košarkašku orbitu lansirao je Milenka Topića koji je kasnije postao jedan od ključnih igrača reprezentacije, a da bi ga doveo u BFC prodao je automobil! Partizan je doveo do titule i praktično „fajnal-fora” (ekipu vodio Milovan Kime Bogojević), osvojio je i dva prvenstva sa Budućnošću. Posle čarke sa jednim članom uprave Podgoričana jasno je stavio do znanja da nije moneta za potkusurivanje, spakovao je kofere i otišao odrekavši se 300.000 maraka. Trag je , takođe, ostavio i u Crvenoj zvezdi, koja je i pre deset godina bila bez vizije i tima. Cedio je suvu drenovinu, čak je naterao „delije” da mu skandiraju „Muto majstore”, iako je poznato da srcem naginje večitom rivalu.

Kragujevac je nova blistava priča stručnjaka koji nikog ne ostavlja ravnodušnim, a zbog izuzetne otvorenosti i oštrog jezika možda nije dobio šansu kakvu zaslužuje. Iako rezultat Radničkog, koji je identičan učinku Crvene zvezde, smatra velikim uspehom, u nastavku sezone vidi priliku za korak više.

– Odradili smo dobar posao i za srpsku košarku, pokazavši da ne igraju samo „imena”, popularnost i budžeti klubova. Većina naših momaka nikad nije igrala u ovako jakom takmičenju, ali su velikom željom u potrazi za afirmacijom davali i više od maksimuma. Ljudski je i sportski da se „palimo” na velike timove, pa smo sada lestvicu cilja u Superligi podigli do kvote četiri, odnosno učešća u NLB ligi i naredne sezone. Ne interesuje me s kim igramo, kakve su želje i planovi rivala koji važe za institucije srpske košarke. Kragujevac je zaslužio da bude košarkaški centar – istakao je Nikolić.

Iako je pred Radničkim u Superligi ozbiljan zadatak – da preskoči bar jednog od favorizovanih timova (Partizan, Hemofarm, Crvena zvezda i FMP), Nikolić već pravi sinopsis i za narednu epizodu. „Beogradizacija” srpske košarke u prethodnom periodu pokazala se kao kočnica razvoja, pa postavljanje Kragujevca u epicentar zbivanja u regionu, smatra kao prioritet čak i u odnosu na lične planove.

– Šumadinci vole sport, pre svega da gledaju duele, a to mogu da im pruže fudbal, boks ili košarka. Zato je na našim utakmicama hala puna, a Kragujevac na čelu sa gradonačelnikom Veroljubom Stevanovićem omogućio nam je dobre uslove za rad. Ali, potrebna je šira podrška kako bi naredne sezone napali sam vrh regionalne lige. Nije mi trenerski izazov da stalno vodimo borbu za opstanak, jer se pokazalo da to mogu da uradim levom rukom. Želim da stvorim ekipu koja će moći ravnopravno da se nosi sa Partizanom i Cibonom. Mogu da napravim takav tim za mnogo manje para od ostalih. On ne bi bio skuplji od 1,2 miliona evra. Hoćemo da pokažemo da ne mora sve što valja u košarci da bude u Beogradu. Naš potencijal je prepoznao gradonačelnik, ali neophodno je da mu se pridruže i uspešni privrednici iz Šumadije. Evropa u Kragujevcu, to je moja košarkaška misija – rekao je Miroslav Nikolić.

-----------------------------------------------

Miroslav Nikolić

ROĐEN: u Kragujevcu 8. januara 1956.

IGRAČ: Goša (Smederevska Palanka), Vršac, Maribor, IMT i OKK Beograd.

TRENER: Maribor, IMT, Goša, Radnički (Kg), BFC (Beočin), Partizan, Budućnost, Radnički (Bg), Crvena zvezda, Vojvodina, Apolon (Patra), Autodor (Saratov) i Radnički (Kg).

USPESI: tri titule prvaka SRJ (Partizan 1997. , Budućnost 1999 i 2000).

REPREZENTACIJA: pomoćnik Željka Obradovića na Igrama u Atlanti 1996. (srebro), EP u Barseloni 1997. (zlato) i SP u Atini 1998. (zlato), trener mlade (zlato na EP) i juniorske (zlato na SP) reprezentacije.

M. Stojaković

objavljeno: 03/04/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.