Košarka je 27 godina bez svog Mocarta... (video)

Izvor: Sportske.net, 07.Jun.2020, 20:08

Košarka je 27 godina bez svog ''Mocarta''... (video)

Danas se navršava 27 godina od saobraćajne nesreće u nemačkom Ingolštatu, u kojoj je život tragično izgubio jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena Dražen Petrović.

Košarkaški svet danas se seća legende ovog sporta - Dražena Petrovića, košarkaškog ''Mocarta'', koji je 7. juna 1993, u svojoj 29. godini tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj.

Sve se dogodilo na autoputu >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << kod Ingolštata, kada je automobil kojim je upravljala njegova devojka Klara udario u kamion. Dražen je stradao na licu mesta...

Vest o ovoj tragediji je munjevito obišla svet, košarka je izgubila jednog od najboljih igrača sveta u tom periodu...

Danas, 27 godina kasnije, prilika je da se još jednom podsetimo svega onoga što je u svojoj košarkaškoj karijeri, koja je na tragičan način prekinuta, ostvario Dražen Petrović.

Rođen je u Šibeniku 1964. godine, a u ovom gradu je i počeo da se bavi košarkom i pokazao vrhunski talenat koji je iz godine u godinu samo nadograđivao.

Sa matičnom Šibenkom je igrao finale Kupa Radivoja Koraća 1982. i 1983., a onda osvojio i titulu prvaka Jugoslavije, koja je za zelenim stolom naknadno pripala Bosni.

Potom odlazi u Cibonu sa kojom je dve sezone uzastopno vladao Evropom (1985. i 1986. godine)!

U Ciboni je ostao do 1988. godine, onda sledi sezona u madridskom Realu, a zatim i očekivani odlazak u NBA ligu, gde je najpre branio boje Portlanda (1989-1991), a onda i Nju Džersija, čiji je bio i najbolji strelac.

Kad je u pitanju reprezentativna karijera, sa Jugoslavijom je 1989. postao prvak Evrope i najbolji igrač prvenstva, godinu dana kasnije je osvojena i titula prvaka sveta, a posle raspada zemlje je sa Hrvatskom 1992. u Barseloni igrao u finalu Olimpijskih igara, protiv čuvenog američkog ''Drim tima'' predvođenog Majklom Džordanom.

U prilogu pogledajte detalje sa utakmice finala Kupa šampiona protiv Reala iz 1985. kada je predvodio Cibonu do titule prvaka Evrope...

Nastavak na Sportske.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.