Ko je stranac u srpskoj košarci?

Izvor: B92, 09.Okt.2013, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je stranac u srpskoj košarci?

Ko su tačno stranci u srpskoj košarci pitanje je na koje u ovom trenutku niko nema siguran odgovor.

Košarkaški savez Srbije skoro godinu dana ima jednu definiciju stranaca, a tek nedavno se pojavila informacija da je član Pravilnika diskriminatoran, pa tako i neustavan, što je utvrdilo Ministarstvo omladine i sporta. Vladajuće telo srpske košarke najavilo je žalbu, Ministarstvo da će pokušati da se nađe rešenje, ali to ne garantuje brzo razjašnjenje pravila, već naprotiv...
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Po propisima Košarkaškog saveza Srbije, klub za neko od domaćih takmičenja može da registruje najviše četvoricu igrača koji se po pravilniku vode kao stranci. Po definiciji KSS, stranac je svaki igrač koji nema pravo igranja za reprezentaciju Srbije, bilo da pored pasoša svoje zemlje ima i srpski ili ne.

Tako je Aleksandar Ćapin, rođeni Sarajlija, koji je odrastao u Beogradu, bio stranac u redovima Radničkog jer igra za reprezentaciju Slovenije. Gotovo identični slučaj je sa sada već bivšim košarkašem Crvene zvezde Borisom Savovićem, koji ima srpski pasoš i izjašnjava se Srbinom, ali je problem što je u mlađim kategorijama igrao za nacionalni tim Crne Gore.

Košarkaški savez Srbije tom odredbom je navodno želeo da zaštiti srpsku košarku i nagradi igranje za ’orlove’, ali je tako diskriminisao igrače koji jesu domaći. Reakcija na to usledila je tek krajem septembra, kada je Ministarstvo omladine i sporta naložilo promenu spornog člana, zato što je neustavan. Sve to se desilo po imenovanju novog ministra Vanje Udovičića koji je za mesec dana nego njegova prethodnica za ceo mandat. Ono što upada u oči je i to zašto neko ranije proučio propise, posebno među klubovima koji su u nekim drugim situacijama lako pronalazili rupe u zakonu.

Ceo tekst pročitajte u našoj rubrici "Teme".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.