KOŠ PUN HUMANOSTI

Izvor: MC Bor, 09.Feb.2011, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOŠ PUN HUMANOSTI

Bor, 9.februar
Ovaj mali veliki košarkaški klub, zajedno sa Vladom i Anom Divac, prikupili milion dinara pomoći izbeglim i raseljenim Srbima
Autor: B.F.
Foto: D.P.
Košarkaški klub „BasketBor“ nastao je kao projekat petorice prijatelja koji su od malena vezani za košarkašku loptu i najlepši deo života proveli na igralištima >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << sa koševima.  Ideja je bila da se posrnuli košarkaški sport u gradu bakra dodatno omasovi i popularizuje. Trenažni proces počeo je februara 2007. godine. Od okupljenih 30 devojčica i dečaka, četiri godine kasnije, klub je postao najmasovnija sportska organizacija ne samo u Boru, nego i celoj Timočkoj krajini. Trenutno je više od 200 članova uzrasta 5-13 godina. Oni treniraju u osam zasebnih grupa i s njima  radi pet trenera.
-Klub se treću godinu takmiči u sistemu Košarkaškog saveza Srbije i iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate. Plan je da se radi samo sa mlađim kategorijama, a da se tek kasnije igrači prebace u veće košarkaške klubove sa seniorskim uzrastom. Ono što nas izdvaja od ostalih klubova u gradu i regionu jeste konstantno šire društveno angažovanje. To se najviše ogleda u humanitarnom, edukativnom i infrastrukturnom angažovanju- kaže Dobrica Đurić.

Klub je u više navrata za svoje članove i njihove roditelje organizovao razna stručna predavanja o problemima dece i mladih. Neke teme pobudile su posebnu pažnju kao prevencija narkomanije, alkoholizam, vršnjačko nasilje, prevencija deformiteta kičme i stopala, te pravilna ishrana sportista. Klub je ostvario odličnu saradnju sa Zdravstvenim centrom u Boru, Policijskom upravom, NVO sektorom .
Organizovano je više humanitarnih akcija, a najveća je saradnja sa „Fondom Ana i Vlade Divac“ u sklopu  akcije „Možeš i ti“. Tom prilikom napravljen je pravi mali praznik košarke, gde su učešće uzeli mali košarkaši iz cele Timočke krajine. Deca su imala više utakmica i družila se sa legendom srpske i svetske košarke Vladom Divcem. Prikupljeno je blizu milion dinara i predato  izbeglim i raseljenim.
-Klub je u saradnji sa Fondom za Otvoreno društvo iz Beograda i uz projekat „Koš ima magičnu moć“ popravio već zapuštene košarkaške terene u gradu i svim selima opštine Bor. Zamenjeno je 90 košarkaških tabli i obruča i postavljeno 15 konstrukcija na mestima na kojima se do tada košarka nije igrala. Vrednost projekta iznosila je 14.000 evra i to je najveće ulaganje u sportsku infrastrukturu grada i sela poslednjih nekoliko godina – naglašava Đurić.
Planovi kluba su da se još više omasovi i pomogne svojim trenerima u stručnom usavrševanju. U programima su i novi projekti za unapređenje košarkaškog sporta u rudarskom Boru.
Osnivač živi u Engleskoj Osnivač kluba „BasketBor“ je Đorđe Tokos koji je rođen u Boru, ali godinama živi u Engleskooj. Od prvog dana uz njega bili su i Dobrica Đurić, Dejan Stojkovac, Dejan Tanikić i Vlada Radojković. Oni su i danas na čelu „BesketBora“ i kuju nove planove za unapfređenje košarkaškog sporta.

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.