KK Radnički: KSS ne sluša FIBA

Izvor: B92, 26.Jan.2013, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KK Radnički: KSS ne sluša FIBA

Predsednik košarkaškog kluba Radnički Ivan Grujin u javnom pismu pitao je Košarkaški savez Srbije ko tačno određuje koji igrači su domaći, a koji strani.

Velika prašina podigla se poslednjih dana oko toga da li će Radnički morati da se odrekne pojedinih igrača za Kup Radivoja Koraća, a razlog za to što pravilnik vladajućeg tela srpske košarke vidi' Aleksandra Ćapina, Miloša Borisova, Ratka Vardu i Stivena Markovića kao strance', zato što igraju za neku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugu reprezentaciju, a imaju srpsko državljanstvo.

Radnički u svojim redovima ima još Terika Vajta, Metjua Brajana Emeninga i Marka Vortingtona, pa će po pravilniku morati da odabere četvoricu ‘stranaca’ za Kup od njih sedmorice. Zbog toga su se u subotu oglasili iz redova Radničkog i ističu da pošto KSS nikada nije tražio od FIBA mišljenje, jer se u bazi vode kao igrači, Kragujevčani nisu dobili račun ni od jednog tela ni za jednog drugog ugrača osim za Vajta, Vortingtona, Brajana Emeninga i Vizera. Iz kragujevačkog kluba poručuju da je to ključni dokaz da KSS to nije ni tražio od FIBA, pa je KSS sve osim četvorice navedenih igrača podveo pod kategoriju ‘domaći’, a ne ‘strani’ igrači. Pismo koje je Grujin uputio Dejanu Tomaševiću, potpredsedniku KSS, i Nebojši Mihajloviću, članu Takmičarske komisije KSS, zaduženom za Registracioni pravilnik, prenosimo u celosti. “Poštovana gospodo,

Neposredno pre početka tehničkog sastanka vezanog za održavanje Kupa Radivoja Koraća, u neformalnom razgovoru skrenuta nam je pažnja na pravo nastupa pojedinih igrača našeg kluba i na član 63. Registracionog Pravilnika KSS.

S obzirom da smo prelaske i ostalu dokumentaciju naših igrača radili uvidom u bazu igrača KSS, kao i na osnovu državljanstva Republike Srbije i putnih isprava državljana drugih zemalja, molimo Vas da nam hitno odgovorite na sledeća pitanja:

- Na koji način i ko određuje pravo nastupa igrača?

- Na koji način i ko određuje da li igrač ima ili nema pravo nastupa za reprezentaciju Srbije?

- S obzirom da je termin ‘košarkaško državljanstvo’ promenljiva stvar, da li je i kada KSS proveravao pravo nastupa svih igrača Prve lige Srbije i Prve Ženske lige Srbije kod FIBA?

- Da li je bilo kom igraču koji nastupa u Prvoj ligi Srbije KSS proveravao da li je stekao državljanstvo Republike Srbije pre navršene 16. godine?

- Da li se (s obzirom na licence koje smo dobili od FIBA, a koje smo uredno platili na osnovu računa KSS) strancima u našem klubu smatraju Teriko Vajt, Mark Vortington, Metju Brajan-Emening i tek pridošli Kajli Vizer, za koje je rađen postupak za strane igrače i deponovan ugovor na engleskom jeziku?

- Da li je KSS tražio od FIBA tumačenje za svih oko 5.000 igrača registrovanih u domaćim takmičenjima, ili će ovo biti izdvojeni slučajevi četvorice igrača KK Radnički?

Za igrače koje KK Radnički smatra domaćim igračima urađen je kompletan postupak na osnovu podataka KSS i državljanstava istih. KSS je verifikovao tipske ugovore (koje je KSS propisao), anekse na srpskom jeziku, a za strane igrače deponovao na engleskom jeziku, a overio i licencni spisak za ABA ligu sa imenima i državljanstvima igrača (čime je KSS potvrdio da je postupak ispravan).

Pošto pri tom postupku KSS nije tražio od FIBA mišljenje jer se u bazi vode kao domaći igrači, KK Radnički nikada nije dobio račun od FIBA, odnosno KSS za nekog drugog igrača osim za Vajta, Vortingtona, Brajana-Emeninga i Vizera, što je ključni dokaz da KSS to nije ni tražio od FIBA. Stoga, KSS je sve osim gore navedenih igrača podveo pod kategoriju ‘domaći’, a ne ‘strani’ igrači.

Ako su stranci, naši igrači se s pravom pitaju zbog čega plaćaju individualne poreze u Srbiji. Nedopustivo bi bilo da košarkaše, kao i sportiste uopšte, na ovaj način diskriminišemo i činimo ih građanima drugog reda. Ovakav čin bio bi kršenje Ustava, najvišeg pravnog akta naše zemlje.

Kompletan prelazak igrača sproveli smo po proceduri KSS u koju su igrači uneti još dok igrali za predhodne klubove u Srbiji (Ćapin i Varda u Partizanu, Borisov u Hemofarmu, Marković u Zvezdi). To potvrđuju njihovi evidencioni brojevi, a sve po proceduri koju propisuje KSS. Naši igrači su potpisali pristupnice, tipske ugovore i verifikovali ih u prisustvu ovlašćenog lica KSS.


Dobro vam je znano, za igrače strance deponovali smo ugovore na engleskom jeziku i sproveli drugačiju proceduru. Za iste smo platili licence, na osnovu posebnih računa koje je FIBA dostavila Savezu. Takođe, na posebnom obrascu ste kao organizacija prijavili svakog stranca FIBA, za šta je rok bio poslednji dan novembra. Mi smo to dobili od Saveza i uredno platili za prave strance, što u ovom slučaju nisu naši igrači koje navodite i medijima kao ‘sporne’.

Zbog zainteresovane javnosti napominjemo da u tipskom ugovoru, u članu 10, piše:

“Igrač se obavezuje da će da se odazove pozivu i da će da učestvuje u svim akcijama reprezentativnih selekcija Košarkaškog saveza Srbije ili FIBA, ukoliko bude pozvan. Igrač upoznat da neodazivanje na poziv na učestvovanje u reprezentativnim selekcijama povlači disciplinsku odgovornost Igrača, u skladu sa Disciplinskim pravilnikom Košarkaškog saveza Srbije”.

Upozoravamo vas da ovakvim zamešateljstvom, naš nacionalni savez može da dovede do toga da najviši funkcioner FIBA g. Patrik Bauman lično odlučuje, shodno ingerencijama te organizacije, koji će od igrača nastupati u domaćem Kupu Srbije, odnosno svim takmičenjima pod okriljem KSS.

U ime KK RADNIČKI,

Ivan Grujin, predsednik
”.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Radnički pita KSS: Ko određuje ko su "stranci"?

Izvor: Sportal.rs, 26.Jan.2013

Košarkaški savez Srbije održao je žreb za parove završnog turnira Kupa "Radivoja Koraća", gde je Radničkom iz Kragujevca saopšteno da neće moći da igra zbog prevelikog broja stranaca u ekipi.

Nastavak na Sportal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.