Jokić je Bog košarke

Izvor: B92, 24.Maj.2023, 21:13

"Jokić je Bog košarke"

Pohvale na račun Nikole Jokića pristižu sa svih strana, a njegov Denver plasirao se u finale.

Amerikanci se pitaju šta to ima o Nikoli Jokiću da još nije rečeno, oduševljeni su čovekom koji je srušio rekord Vilta Čemberlejna star 56 godina i sada ima najviše tripl-dabl partija u jednom plej-ofu.

Jokić je to uradio u četvrtoj utakmici finala Zapada kada je Lejkersima ubacio 30 poena, 14 skokova uz 13 asistencija, a njegov trener i čovek koji je dugo radio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u srpskoj košarci rekao je:

"Jokić je Bog košarke. Ne prestaje oduševljava, nikada ne prestaje", rekao je srpski stručnjak Ognjen Stojaković.

U finalu Zapada je prosečno imao 27,8 poena, uz 14,5 skokova i 11,8 asistencija i sve to na 50,6% iz igre odnosno 47,1% za tri poena i u čitavom plej-ofu je peti po broju poena, a drugi po skokovima i prilično je mučio Entonija Dejvisa igrača koji je sjajan na obe strane terena.

"On je pravi maestro sa košarkaškom loptom", rekao je Nikolin saigrač Eron Gordon.

Jokić je u napadu bio maestralan i to svi znaju, ali je odbrana u finalu Zapada bila nešto što Lejkersi nisu umeli da reše, sjajno je čuvao Dejvisa i bio odličan protiv svih visokih igrača tima iz Los Anđelesa.

"Sve se objasni samo od sebe, brate", rekao je Džamal Marej kada su ga pitali o performansu Nikole Jokića. Spustio je srpski centar Dejvisa na samo 49 odosto, uspeo je da ga natera da promaši veliki broj šuteva i da u eliminacijskom četvrtom meču ima 6 od 15 iz igre.

"Postao je jedan od najboljih svih vremena neverovatnom brzinom. Kada sam ja došao u Nagetse, bilo je dosta centara boljih od njega, a sada nema nikog", objasnio je generalni menadžer Kalvin But.

Narativ oko Nikole Jokića se promenio za 180 stepeni. Pokazao je svima da mu je mesto među najboljim igračima NBA lige i pred Nagetsima su tokom ovih godina padale zvezde poput:

Donovana Mičela, Rudija Gobera, Kavaja Lenarda, Pola Džordža, Dejma Lilarda, Si Džeja Mekaluma, Karla Entonija Taunsa, Entonija Edvardsa, Krisa Pola, Kevina Durenta, Devina Bukera i sada Entonija Dejvisa i Lebrona Džejmsa.

"Jeziva" lista igrača koji spadaju među najbolje današnjice, a neki i među najbolje svih vremena. Jokić ima 28 godina, a već je dva puta bio MVP lige i igrao dva puta finale Zapada uz sada veliko finale NBA lige koje Denver nikada nije igrao.

Nagetsi su 1976. godine došli iz ABA u NBA ligu zajedno sa San Antonio Sparsima, Indijana Pejsersima i Bruklin Netsima (Njujork Netsi tadašnji) i nikada nisu mogli do finalne serije, sve do sezone 2022/23 i Nikole Jokića koji ih je tamo odveo.

Pritisak definitivno postoji, Jokić kao da ga ne oseća, igra najbolju košarku svog života i ceo svet to gleda sa oduševljenjem. "Počistili" su Lejkerse, ali kako je Kobi Brajant svojevremeno govorio "Posao još uvek nije gotov".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.