Izvor: JUGpress.com, 02.Nov.2020, 12:07

Inkluzija kreće od malena

NIŠ

Gradska opština Crveni Krst drugu godinu zaredom pomaže aktivnosti KKK Nais. Ove godine pune organizacionih izazova, poznatom klubu košarke u kolicima se pridružilo i Udruženje paraplegičara nišavskog okruga. Pošlo se od toga da ne samo deca u školskom uzrastu, već celokupno stanovništvo u velikoj meri nije svesno stigmatizovanih društvenih grupa, konkretno – osoba sa invaliditetom. Osobe sa invaliditetom >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << se svakodnevno susreću sa raznim preprekama, svesnoj i nesvesnoj diskriminaciji i barijerama u svakodnevnom životu. Pored arhitektonskih barijera, mnogo veće su barijere u glavama osoba bez invaliditeta.

 Većnik za resor omladine i prosvete u GO Crveni Krst, Jelena Madić, smatra da je mnogo predrasuda među osobama bez invaliditeta prema osobama sa invaliditetom.

                             „Da bi se te predrasude razbile, treba delovati preventivno. Iz tih razloga, projektne akcije su se realizovale sa decom i mladima na teritoriji GO Crveni Krst. Dobrovoljci su mogli da sednu u kolica i aktivno učestvuju u simulaciji svakodnevnog kretanja i treninga osobe sa invaliditetom. Na taj način su se približila osobama sa invaliditetom, svet su počeli gledati drugim očima, objektivnije, bez mentalnih barijera i nepotrebnog sažaljenjaˮ , kaže Jelena Madić.

                                 Većnik za sport u GO Crveni krst, Milomir Blažević, uporedio je akcije koje koje se dešavaju u svetu sa ovom projektnom akcijom.

                               „Ovaj projekat ima velike sličnosti sa planetarnom akcijom pod nazivom ‘Paraolimpijski školski dan’. Na taj dan, učenicima osnovnih i srednjih škola se prezentuju neki sportovi za osobe sa invaliditetom. Zbog te činjenice, ovaj  projekat je polazna osnova za organizaciju Paraolimpijskog školskog dana na teritoriji GO Crveni Krst. Ovakvi događaju uklanjaju mentalne barijere kod osoba bez invaliditeta, većinske populacije, a najdelotvornije je to uraditi u školskom uzrastuˮ, dodao je Blažević.

                             Profesor dr Marko Aleksandrović, redovni profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu i predsednik KKK Nais ima stručno objašnjenje za projekat.

                             „Domaća i inostrana obrazovna praksa, kao i ciljana pedagoška istraživanja pokazala su da je kreiranje svesti prema osobama sa invaliditetom najdelotvornije tokom perioda odrastanja. Mnoge studije su pokazale da je učešće dece bez invaliditeta u u sportovima sa invaliditetom, simulacijama invaliditeta i interakcijama sa osobama sa invaliditetom najefikasniji put ka kreiranju ispravnog stava prema ovoj populacijiˮ, ističe Aleksandrović.

                              Osoba koja nesumnjivo spaja sve aktere projekta je kapiten KKK Nais i predsednik UPNO, Bratislav Kostić.

                             „Ovim akcijama smo, u saradnji sa GO Crveni krst kojoj UPNO rezidencijalno pripada, podignemo svest kod dece i mladih prema osobama sa invaliditetom, da razvijemo empatiju prema stigmatizovanim društvenim grupama, ali i prema različitim društvenim grupama u celini. Upoznali smo decu i mlade sa problemima, preprekama, barijerama i potrebama različitih društvenih grupa, a fokusirali smo se na osobe sa fizičkim invaliditetom.“

                              Kraj projekta svečano je obeležen trening utakmicom košarke u kolicima između KKK Nais i KKK Despot, a utakmici su prisustvovali deca i mladi sa teritorije GO Crveni krst.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.