IZ PERA DOAJENA: Došlo vreme za uživanje

Izvor: Sportski Žurnal, 10.Sep.2013, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZ PERA DOAJENA: Došlo vreme za uživanje

Piše: Danilo Šotra
Sve je dobro što se dobro svrši – odavno je rekao naš narod. Naravno, u to vreme nije bilo košarke, ali su neke izreke pisane za večna vremena.
Elem, posle pet burnih kola dobili smo 12 srećnika koji će danas na kratak put autobusima do Ljubljane gde sutra nastavljaju borbe u ovom prilično glomaznom takmičenju. Ruku na srce, sve manje je slučajnih namernika kao pre nekoliko godina. Kako se situacija brzo menja teško je reći na čiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << štetu, tek, sada svako može da pobedi svakoga, iznenađenja pljušte na sve strane.
Na našu sreću, na prvi, rekli bismo prolazni cilj, naši momci su stigli ispred svih konkurenata. Kao što sam najavio pre nekoliko dana, u Stožice stižemo sa golemim prtljagom od četiri boda. Prve dve utakmice donele su nam veliki kapital koji nismo prokockali makar koliko se trudili. Jer, na našu vodenicu išao je celokupan razvoj situacije.
Poslednji dan počeo je lepo za nas. Stameni Letonci su bez većih problema savladali Makedonce i tako presekli Gordijev čvor koji nas je neugodno stezao. Naime, već tada je bilo jasno da će okršaj sa Crnogorcima predstavljati samo prijateljski susret dva oka u istoj glavi i da ćemo mi u drugi krug sa ogromnim suficitom.
U celini, sve dileme presečene su već u drugim utakmicama. Osim u našoj grupi, najveća neizvesnost vladala je kod naših budućih suparnika. Tamo su za treće mesto bila čak tri kandidata. Gle čuda, dileme su rešili već otpisani Nemci. Panceri su još jednom pokazali šta znači reč sport. Iako im pobeda baš ništa nije značila, žestoko su se borili, poslali Izraelce kući, a Belgijance u Ljubljanu.
Tako smo poslednju utakmicu Orlova posmatrali bez ikakvog pritiska. Potpuno nezanimljiva za oba tima protekla je u apsolutno prijateljskim tonovima, o čemu svedoče i sve brojke. Naša igra nije vredna pomena, jer je bilo jasno da Dušan Ivković čuva najveće adute.
Sve nedoumice o stvarnim mogućnostima i snazi naše selekcije tako i dalje ostaju. Bilo je sjajnih perioda, ali i nedopustivih padova, tek bitke koje dolaze daće odgovor na ova zanimljiva pitanja. Za sada nam ostaje zaključak da bivše jugoslovenske republike ni u kom slučaju nisu ono što su nekada bivale. To najbolje pokazuje plasman u našoj grupi i pored činjenice da je BiH ispustila sjajnu šansu da senzacionalno pošalje Litvaniju kući.
Pamtim dobro, već decenijama prilikom žrebova u svim mogućim sportovima, nama je obavezno sledovala „grupa smrti“! Naravno, to je bila posledica teorije zavere celog sveta protiv bespomoćnih Srba. Šta će ove lokal patriote sada reći, kada je nepobitna činjenica da nas je i sam bog pogledao i odredio da takmičenje nastavljamo u barem duplo slabijoj grupi nego što je druga.
Posle perioda kidanja nerava, tako dolazi vreme za uživanje. Jer, svi pokazatelji govore da nam je mesto u četvrtfinalu već osigurano i to sa prilično visoke pozicije. U Ljubljanu smo otišli sa dve pobede, zaista ne vidim način da izgubimo od Belgije i Ukrajine.
Sve stare floskule ostaju. Niko se ne sme potceniti, imamo mlad tim, devetoricu debitanata, ali od Belgijanaca i Ukrajinaca ipak ne bismo smeli da strepimo.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na Sportski Žurnal...






Povezane vesti

IZ PERA DOAJENA: Spas nam je u Amerikancima

Izvor: Sportski Žurnal, 11.Sep.2013, 10:22

Piše: Danilo Šotra. Pošto u ovoj rubrici često pominjem stare narodne izreke, nije zgoreg parafrazirati još jednu koja bi mogla da opiše učinak naših momaka u prvom delu Evropskog prvenstva u Sloveniji…. (FOTO: I. Milutinović). – Kako smo se nadali, fantastično smo se udali!. Možda je...

Nastavak na Sportski Žurnal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.