Groznica subotnje večeri u Beogradu, majstorica i bitka večitih za finale ABA lige

Izvor: RTS, 06.Apr.2019, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Groznica subotnje večeri u Beogradu, majstorica i bitka "večitih" za finale ABA lige

Srbija je zemlja košarke, a Beograd njena prestonica. Večeras se u košarkaškom hramu koji nosi ime čuvenog profesora Aleksandra Nikolića igra izuzetno bitan meč beogradskih „večitih" rivala, Crvene zvezde i Partizana, verovatno jedan od važnijih u ovom veku. Crveno-beli i crno-beli će u majstorici polufinala odlučivati ko će u finale ABA lige i borbu za povratak u Evroligu. Susret velikog uloga počinje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u 18 časova.
Atmosfera u domaćoj košarci neodoljivo podseća na 2015. godinu. Tada su dva najveća srpska košarkaška kluba, takođe u polufinalu regionalnog takmičenja, direktnim duelom odlučivala o finalisti, ali i o učesniku elitnog takmičenja.

U odnosu na te duele, dve su bitne razlike. Prva, jadranska liga više nema dva, nego jednog direktnog učesnika, pa pobeda u polufinalu ne znači povratak u društvo najboljih, već je praktično pretposlednji korak na tom put. Druga je ta da se tada se serija igrala na tri dobijene utakmice, a sada će pobednik polufinala biti onaj ko prvi dođe do drugog trijumfa.
Pomenuti dueli od pre četiri godine bili su, blago, rečeno intenzivni. Dve vrhunske ekipe, dva sjajna trenera i puno, puno tenzija. Zvezda je i tada imala prednost domaćeg terena, ali je posle vođstva od 1:0 usledio brejk Partizana, koji je potom imao dva meča pred svojom publikom. Međutim, tu prednost nije valorizovao. Zvezda je, predvođena Markusom Vilijamsom, (spektakularnih 17 vezanih poena u trenucima kada se "lomio" treći meč) uspela da savlada najvećeg rivala, koji je u sastavu tada imao dokazanog NBA igrača Sašu Pavlovića, ali koji je tu seriju obeležio ne poenima već nervozom i nesportskim potezima.
I četiri godine kasnije, meč odluke je, možemo reći tradicionalno, imao predigru u razmeni saopštenja između KK Crvena zvezda i predsednika KK Partizan Ostoje Mijailovića, a u celu priču uključio se i trener crno-belih Andrea Trinkijeri, koji je javno kritikovao suđenje, konkretno ono što je "svirao" Ilija Belošević.
U redovnom obraćanju medijima dva trenera pred duel, trener Partizana Andrea Trinkijeri ponovo je uporedio ove okršaje sa boksom.

"Vidim da je prijala priča o boksu, sutra ću dati sve da nas u ringu ne bace u konopce, da držimo gard, ali i da zadamo neki udarac. Šta god bude, nećemo baciti peškir, borićemo se muški jer branimo čast velike ekipe u evropskoj košarci. Želim da u ovom duelu sa fantastičnim protivnikom ne bude udaraca ispod pojasa. Želimo da budemo kao Roki Marćano, jer je on jedini bokser koji je osvojio titulu bez poraza. Sve može da bude, pokušaće da nas nokautiraju odmah i moramo se pripremiti da izdržimo. Kako će biti, ne znam", rekao je Italijan.
Njegov kolega sa druge strane, Milan Tomić, nije želeo da daje zapaljive izjave, već je pokušao da "spusti loptu" i koncentriše se samo na sportski aspekt.
"Pred nama je najbitniji trenutak u sezoni, igramo jedno od finala. Svi smo svesni da je bitan meč i da moramo da pobedimo. Želimo da se skoncentrišemo samo na teren, a sa druge strane prave se igranke koje mogu da utiču i hoću da izolujem tim iz smešnih stvari. Moj posao je da radim kao trener Crvene zvezde, a ne boksera. Mojim igračima ne mogu da kažem krv, udarci ispod pojasa, brutalni udarci, već samo u vezi sporta i košarke. Sa druge strane, govore o srpskoj košarci, a onda spominju takve reči pokušavajući da naprave pritisak, ali mislim da su se prevarili i da je sada na njima. Ovo nije bitka za život i smrt, već za sport i da se pobedi utakmica. Voleo bih da se priča samo o terenu", naveo je Tomić.

Prvi meč dva rivala pripao je Zvezdi sa 106:101 posle produžetka, dok je drugi, takođe nezvesni duel, Partizan rešio u svoju korist sa 70:67.
Treći, odlučujući meč igra se od 18 časova u dvorani Aleksandar Nikolić, uz tekstualni komentar na našem portalu. Sudijsku trojku čine Hrvat Sreten Radović i Slovenci Sašo Petek i Mario Majkić.
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda,   Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PLEJ-OF ABA LIGE: Juniori Zvezde RUTINSKI do finala! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Apr.2019

Crveno-beli čekaju rivala...Juniori Crvene zvezde savladali su Igokeu na fajnal foru ABA lige za igrače do 19 godina rezultatom 73:66 (24:15, 23:18, 14:17, 12:16)...Zvezdu u finalu čeka bolji iz drugog polufinalnog susreta koji igraju juniori Cedevite i Cibone...🚫 Nemanja Popović of U19 @kkcrvenazvezda...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Pojačanje na klupi crno-belih, stigao predsednik! (foto)

Izvor: Sportske.net, 06.Apr.2019

Ovo nismo viđali često...Nesvakidašnja situacija na klupi Partizana...Stigao je Ostoja Mijailović, iako to nije praksa, predsednik crno-belih će meč posmatrati iz nešto drugačijeg ugla i to sa klupe...Utakmica počinje od 18 časova, svi jedva čekamo da uživamo u dobroj košarci. Trenutno je...

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.