Finale protiv Srbije: Najveća utakmica u nemačkoj istoriji

Izvor: B92, 10.Sep.2023, 11:46

Finale protiv Srbije: "Najveća utakmica u nemačkoj istoriji"

Nemačka štampa neštedimice hvali košarkašku reprezentaciju nakon spektakularne pobede nad SAD.

Ali i kritikuje što u zemlji izostaje hajp. Jer, za razliku od Srbije, u Nemačkoj nijedna televizija nije prenosila utakmice.

„Yes we can“, stoji na naslovnoj strani nemačkog tabloida Ekspres, nakon senzacionalne polufinalne pobede nad Amerikancima. To nije jedina igra reči u štampi.

„Eat your fruits, USA“, poigrava se portal nedeljnika Špigel. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Opomena Amerikancima da jedu voće duguje se prezimenu Andreasa Obsta – „Obst“ na nemačkom znači voće.

„Nemački tim je pokazao fantastično timsko izdanje, drukčije se SAD ne bi ni mogle pobediti. Ali ono što je Andi Obst mađijao po parketu ostavljalo je zbunjena lica kod Amerikanaca. Obst, zaposlen u Bajernu u Bundesligi, već godinama je najbolji nemački šuter. Ali takođe igrač koji važi za sklonog serijama – ili pogađa sve, ili ništa“, piše Špigel.

„Obst je posle utakmice morao na doping-test, ali je uspešno rešio i to“, dodaje portal koji hvali i nastupe Franca Vagnera, Denisa Šrudera, Danijela Tajsa i ostalih. Utakmicu je ukupno Špigel opisao kao „Thrilla in Manila“.

Zidojče cajtung donosi izveštaj: „Trener Gordon Herbert je poznat po tome što izjave i u momentima velikih trijumfa spušta na ledene temperature. Ali šta se sad desilo? Uprkos gvozdenom pokušaju da svojoj mimici ne dozvoli nimalo slobode, dvaput se široki osmeh pojavio na licu ovog Kanađanina, koji se ipak brzo sabrao.“

„Sada ćemo par sati uživati, onda mislimo na Srbiju“, rekao je Herbert.

U tekstu se ocenjuje da je finale „najveća utakmica u istoriji nemačke košarke“. I konačno će ta utakmica biti prenošena na televiziji, na drugom kanalu javnog servisa ZDF-u.

Do sada su, naime, Nemci mogli da prate prvenstvo samo na servisu Magenta koji pripada nemačkom Telekomu, a može se pratiti onlajn. Magenta je i javnim i privatnim televizijama nudila da im proda prava za eliminacione utakmice, ali oni nisu hajali.

To je, podseća Zidojče, živciralo i predsednika košarkaškog saveza Inga Vajsa koji je kritikovao televizije jer ignorišu košarku.

„Polufinale je svakako bilo najbolja reklama za ovu uzbudljivu igru sa loptom, u kojoj su se dva briljantna rivala sudarila na najvišem nivou, ne mareći previše za taktičke začkoljice“, opisuje list utakmicu.

Dodaje se da se svaki poraz američke reprezentacije protiv evropskih ekipa „dočekuje kao uvreda visočanstva jer se, sa dobrim razlozima, severnoamerička profesionalna liga NBA uzima kao zvanična merna jedinica svetske košarke“.

„Istovremeno se prednost u odnosu na Evropu bitno smanjila, što je upečatljivo pokazala i suverena pobeda Srbije nad favorizovanom Kanadom (95:86), koja takođe velikim delom regrutuje među igračima iz NBA“, piše Zidojče.

Izveštač Frankfurter algemajne cajtung iz Manile beleži: „Oko 46 sati ostaje timu da se pripremi za najveću utakmicu u istoriji nemačke košarke. Impresivni uspeh protiv SAD ne sme da se zaboravi, ali mora da se štiklira i da se fokusira na Srbiju.“

„To je duel sa starim znancem. Jer, 1993. je Svetislav Pešić vodio Nemačku do evropske titule, do danas jedine međunarodne za Nemačku. U nedelju valja pobediti srpskog šefa stručnog štaba i njegovu selekciju u duelu za drugu, još veću titulu“, dodaje frankfurtski list.

Algemajne cajtung iz Majnca naslovljava: „Nemački košarkaši su zreli za svetsko zlato.“

I list Zidkurir piše o maestralnoj igri Nemaca, predstojećem finalu – ali i slabom interesovanju televizija i publike u Nemačkoj.

„Mentalitet ove ekipe je izuzetan, iako je lider Denis Šreder pre i tokom prvenstva izazivao pažnju verbalnim napadima na saigrače. A opet, možda baš ta atmosfera razlikuje nemačke košarkaše od drugih nacionalnih timova. I fudbalerima Hansija Flika bi dobro došao jedan igrač sa takvim stavom“, komentariše list.

Šteta je, navodi se, da su dosadašnje utakmice mogle da se vide samo preko streaming-servisa. „Jadno je to u doba kada se valjda direktno prenose i takmičenja u skakutanju u džaku sa Papue Nove Gvineje. Ko je gledao utakmice Svetskog prvenstva bolje se proveo nego gledajući neke fudbalske utakmice i doživeo je više uzbuđenja nego tokom kompletne sezone Formule 1“, piše autor i zaključuje:

„I evo sada, u nedelju u finalu protiv Srbije ide se na najveći zalogaj, na prvu svetsku titulu u istoriji. Ostaje da se vidi da li će cela nemačka košarka profitirati od ove letnje bajke. Ali, teško da postoji bolji momenat od ovog da se taj sport probije.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.