Izvor: RTS, 08.Feb.2021, 20:59

Fiba i Uefa jedinstvene: Zaštititi otvorenost evropskih liga

Na današanjem sastanku u švajcarskom Miju između domaćina generalnog sekretera Fiba Andreasa Zaglisa i predsednika Uefe Aleksandra Čeferina poslata je zajednička poruka o neophodnosti očuvanja evropskog modela sporta.
Zatvaranje eltinih klupskih takmičnjea u Evropi tema je koja je aktuelna poslednjih nedelja, a zadnji potresi viđeni su u fudbalu zbog navodne velike i jasne želje najbogatijih klubova da formiraju zatvorenu Super ligu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U košarci je nešto slično ideja Evrolige, koja sve otvorenije propagira zatvaranje svog takmičenja takođe dogovorom sa najbogatijima, čime se u biti remete osnovni postulati sporta na Starom kontinentu, a to je pre svega otvorenost.
Upravo to je bila glavna tema razgovora vodećih ljudi evropskog fudbala i evropske košarke, Aleksandra Čeferina iz Uefe i Andreasa Zaglisa iz Fibe, koji su na sastanku održanom na obali Ženevskog jezera pričali o neophodnosti očuvanja evropskog modela sporta.
”Uefa i Fiba dele zajedničke vrednosti, zasnovane na solidarnosti i otvorenim takmičenjima", poručio je Čeferin .
Andreas Zaglis, domaćin ovog komšijskog susreta istakao je sledeće:
"Partnerstvo između Uefa i Fiba je dugogodišnje, mi smo mnogo više od običnih komšija. Ponosni smo što delimo iste vrednosti i zajedno radimo na njihovom promovisanju".
Čeferin i Zaglis su takođe razgovarali o izazovima njihovih sportova u organizovanju međunarodnih takmičenja, kao i potencijalima fudbala i košarke da pomognu društvu da se oporavi od globalne pandemije.
"Bilo je korisno razmeniti mišljenja o trenutnoj, vrlo zahtevnoj situaciji i razgovarati o pozitivnoj ulozi koju sport ima u pomaganju zajednicama da se vrate u normalu", dodao je Čeferin.
Pogledaj vesti o: Evroliga

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.