FIBA želi ex-Yu ligu

Izvor: B92, 08.Apr.2015, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FIBA želi ex-Yu ligu

Svetska košarkaška federacija želi ligu u kojoj bi učestvovali klubovi iz bivše Jugoslavije, ali bi ona morala da izgleda mnogo drugačije od sadašnje ABA lige.

To je epilog sastanka čelnika vladajućeg tela svetske košarke i Saveza iz regiona u Ženevi, na kojem je generalni sekretar FIBA Patrik Bauman jasno dao 30 dana tim organizacijama da se izjasne po pitanju Jadranske lige.

FIBA je prošlog meseca ukinula priznanje ABA ligi, a kao razlog je navela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neslaganje pravila takmičenja sa generalnim statutom i pravilnikom federacije. Da bi se ta odluka promenila, potrebno je da se promeni vlasnička struktura regionalnog takmičenja i da se Savezi izjasne da li žele da njihovi klubovi igraju to takmičenje.

Jedna od ideja je da tu ligu vode klubovi, na čemu su, između ostalih, prethodnih nedelja insistirali Crvena zvezda i Partizan, dok bi Savezi bili neka vrsta nadzornog tela.

Međutim, iz Košarkaškog saveza Srbije tvrde da je samo na bordu FIBA Evrope da li će ABA liga biti priznata ili ne.

Apsolutno je netačno da FIBA nudi Košarkaškom savezu Srbije da odluči o priznanju ABA lige. O priznanju ili nepriznanju liga odlučuje bord FIBA Evrope i to ni na jedan način nije u nadležnosti Košarkaškog saveza bilo koje zemlje u Evropi“, naglasio je Dragan Đilas, predsednik Košarkaškog saveza Srbije.

U suprotnom, ukoliko se Savezi izjasne protiv ABA lige ili se njena vlasnička struktura ne promeni, FIBA bi pokrenula novo takmičenje, u kojem bi učestvovali klubovi iz bivše Jugoslavije. Međutim, u tom slučaju se postavlja pitanje šta bi bila nagrada na kraju tog takmičenja, pošto je poznato da sa ovih prostora jedino ABA liga nudi prohodnost u Evroligu, koja je pod okriljem ULEB.

Do kraja nedelje u Ženevi će se sastati i čelnici FIBA, ULEB i ABA lige, pa bi posle toga trebalo da bude jasnije kako bi naredne sezone trebalo da izgleda Jadranska liga.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

FIBA ozbiljna u rušenju ABA lige!

Izvor: Mondo, 08.Apr.2015

Generalni sekretar FIBA Patrik Bauman poslao je dramatičnu poruku čelnicima nacionalnih saveza sa prostora ex-YU...Foto: Getty Images..Odluka Borda FIBA Evrope od prošlog meseca, da se uskrati priznanje regionalnoj ABA ligi (stupa na snagu po završetku aktuelne sezone) označila je početak procesa...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.