Dobićemo prvaka na najpošteniji način

Izvor: Politika, 20.Mar.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobićemo prvaka na najpošteniji način

Predrag Bojić, direktor Košarkaške lige Srbije, veruje da će i završnica sezone proteći bez problema

Košarkaška sezona ulazi u završnicu, ali malo šta se razlikuje u odnosu na prethodne. Partizan nas je jedini dostojno predstavljao u Evropi, kao i u regionalnom takmičenju jer će biti učesnik završnog turnira, a osvojio je i Kup Srbije. Radničkom i Crvenoj zvezdi je za malo izmaklo mesto koje vodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u kvalifikacije za Evrokup, gde po kvalitetu pripadaju, a Hemofarm je ostvario najgori rezultat od kad se takmiči. Predstoje domaća Superliga, sudar „velike četvorke“ sa najbolja četiri tima iz Košarkaške lige Srbije, zatim doigravnja za državnog prvaka.

Partizan je favorit za osvajanje 11. uzastopne titule, međutim Zvezda i Radnički pokušaće da izvrše „puč“. Hemofarmu bi jedno od prva tri mesta koja i naredne sezone vode u ABA ligu bilo ravno tituli, a šta mogu Vojvodina, beogradski Radnički, Mega Vizura i Radnički FMP. Kakva košarka se igra u Srbiji, šta možemo da očekujemo od Superlige i naše košarke u budućnosti, pokušali smo da saznamo od Predraga Bojića, direktora Košarkaške lige Srbije.

   Kolika je zasita razlika između klubova koji igraju regionalnu i srpsku ligu?

Dugo godina vodim takmičenje i uvek sam u prvi plan stavljao pozitivne stvari, ali došao je momenat kada moramo da se drugačije osvrnemo na našu ligu, kao jedan od najznačajnijih segmenata srpske košarke. Želim da budem potpuno realan, klubovi jedva sastavljaju kraj s krajem, teško preživljavaju. Da je tako, pokazuje i činjenica da smo prvi put izgubili bitku sa klubovima koji su iz zemalja  u kojima se ne igra vrhunska košarka. Našim igračima bolje uslove mogu da pruže  Rumunija, Slovačka i Mađarska i to u svakom pogledu.  Zato je naša liga iz godine u godinu sve slabija.

  Sastav Superlige je još jednom pokazao nemoć nekadašnjih košarkaških centara. Kao objašnjavate „beogradizaciju“ lige?

Većina klubova iz unutrašnjosti su u bukvalnom smislu pod patronatom lokalnih samouprava, a poznato je koliko tamo ima novca. U proseku budžeti su oko 100.000 evra, pa je i kvalitet košarke ekvivalentan toj sumi. Prioritet ljudi koji tamo vode košarku je da odže klub u rangu kako ne bi ostali bez sredstava. Zato mnogi angažuju igrače koji su bez ugovora, u potrazi za inostranim angažmanom, ali od toga je više štete nego koristi. Da ne govorimo koliko utiče na regularnost, mada je dozvoljeno Registracionim pravilnikom.

  Zar ne bi bilo logično da se bolje radi sa mladima?

Nažalost, to je veliki problem naše košarke. Postoje klubovi koji igraju sa dosta starijim igračima i to iz razloga da bi ostali u rangu. Košarkaški savez je pokrenuo inicijativu i novim Registracionim pravilnikom biće premirani klubovi koji na parketu imaju igrače do 19 godina. To će sigurno dati rezultate, ali potrebno je vreme.

  Gde su još rezerve da se podigne kvalitet lige i košarke?

Mi imamo dva kluba za koje navija 95 odsto ljubitelja košarke, bogate tradicije i zato mislim da bi Partizan i Crvena zvezda morali da budu briga države ili grada. Ostali bi morali da se preorijentišu na rad sa mladima, da stvaraju igrače za reprezentaciju. Ekonomska kriza će potrajati i ne bi trebalo da razmišljamo o lepim željama već onom što je realno. Rezerva je i u promeni odnosa prema struci. Moramo da stvorimo uslove da najtalentovaniju decu treniraju najbolji. Sada je slučaj da su treneri u mlađim kategorijama plaćeni sto ilio dvesta evra mesečno, što je nastavak priče o trenutnom finansijskom stanju.

  Sve rečeno jasno ukazuje da smo još dalje od profesionalne lige?

To je mnogo ozbiljan projekat, a osnovno je da ponudimo klubovima ono što odgovara njihovim ambicijama. Nema nikakve svrhe da u istoj ligi igraju oni sa višemilionskim budžetima i večina i sa dvadeset puta manje. Tek kada stvorimo pet šest jakih klubova moći ćemo da razmišljamo o jedinstvenoj i jakoj domaćoj ligi.

Ligaški deo protekao je bez problema, Superliga i doigravanje doneće više borbe i naboja. Šta ste sugerisali učesnicima?

O svemu smo se dogovorili iako su Propozicije jasne. Za mene je dogovor više od slova na papiru i verujem da će se akteri i ponašati u tom duhu. Prošle godine nismo imali problema, ove je Kup u Nišu protekao u najboljem redu. Uvek gledam prema lepšoj strani košarke i verujem da ćemo prvaka i učesnike regionalnog takmičenja dobiti na najpošteniji način.

M. Stojaković

objavljeno: 21.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.