Đorđevićeve slatke muke

Izvor: Politika, 16.Jul.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđevićeve slatke muke

Selektor košarkaške reprezentacije ima „materijal” da napravi jači tim od onog koji je u Španiji osvojio svetsko srebro, a mali broj igrača ne mora da se boji njegove „gumice”

Selektor košarkaške reprezentacije Aleksandar Đorđević označio je početak trke za 12 mesta u timu koji će predstavljati Srbiju na Evropskom prvenstvu (5 – 20. septembar). Od 18 kandidata, 16 su već u pogonu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a za koji dan će im se priključiti Nemanja Bjelica i Marko Kešelj. Selektor je potvrdio da svi ravnopravno konkurišu za „Evrobasket”, a petorica nisu nosili dres sa državnim grbom na velikim takmičenjima (Dragan Milosavljević, Nemanja Dangubić, Luka Mitrović, Ognjen Kuzmić i Nikola Milutinov).

I bez dublje analize, samo pogledom na listu, jasno je da će selektor imati slatke muke, mogućnost da sastavi jači tim od onog koji je lane osvojio srebrnu medalju na Svetskom kupu. Nedostaju trojica, Nenad Krstić, Raško Katić i Stefan Birčević, pa je očigledno da će u centarskoj liniji biti najviše promena.

Ni svih preostalih devet „španaca” nemaju garantovanu kartu za Nemačku, gde će naš tim igrati grupnu fazu, ali nije tajna da razloga za strepnju od Đorđevićeve „gumice” nemaju Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Nikola Kalinić i Miroslav Raduljica. Koncepcijski, a ne samo kvalitetom, Dragan Milosavljević i Zoran Erceg mogu igri reprezentacije da daju novu dimenziju, što im daje velike šanse da se nađu u timu, a najveću znatiželju budi Đorđevićeva vizija na poziciji klasičnog centra. Boban Marjanović odigrao je sezonu karijere, koju je naplatio ostvarenjem dečačkog sna da zaigra u NBA ligi, i to u jednom od najboljih timova, San Antoniju, i već je viđen na listi putnika za EP.

Takođe, Nikola Milutinov (20) je budućnost reprezentacije, veoma talentovan i sposoban da odgovori brojnim taktičkim zadacima, brži, pokretljiviji i skočniji. Za Vladimira Štimca radi pre svega iskustvo, a Ognjen Kuzmić fizičkim osobinama i veoma jakim „radnim delom” (skok u obe faze, blokade i odbrana u igri „dva na dva”) nema ništa manje šanse.

Koliko će klasičnih „petica” biti u sastavu zavisi i od toga da li će u 12 biti i Zoran Erceg. Debitovao je za reprezentaciju još 2007. na Evropskom prvenstvu u Španiji, kao Teodosić i Marković, a uz Bjelicu je među najboljim krilnim centrima u Evropi. Visok (211), izuzetno fizički jak, može da se popne za poziciju više u nuždi (naravno i da brani „peticu”), a ubitačan šut za tri poena otvara svakom timu za koji igra „sto” mogućnosti u napadu. Spreman je i oran da pomogne, povreda Ahilove tetive je prošlost, ostaje još da se vidi kako će se uklopiti u uigrani Đorđevićev orkestar i timsku „hemiju”, koja je bila veliki adut Srbije u španskom pohodu do svetskog srebra.

– Ovde sam da pomognem ekipi, a videćemo kolika i kakva će da bude moja uloga, jer to je na selektoru. Siguran sam da ću se lepo uklopiti. Moramo kvalitetno da se spremimo za grupnu fazu, kako bismo ostvarili dobar rezultat pred eliminacione borbe. Tim je i mlad i iskusan i iskreno se nadam da ću doprineti timu – rekao je Zoran Erceg.

Katić u Ostendeu

Da za najbolje srpske košarkaše „nema zime” u prelaznom roku koji je u jeku potvrđuje i primer veterana Raška Katića (34). Nekadašnji centar Partizana i Crvene zvezde, osvajač srebrne medalje prošle godine sa reprezentacijom na Svetskom kupu napustio je špansku Saragosu i preseliće se u Belgiju. Iskusnog i snažnog centra angažovaće osvajač „duple krune” Ostende, koji ima velike ambicije u Evrokupu, iako je dospeo u najtežu grupu (Alba, Gran Kanarija, Las Palmas, Le Man, Ređo Emilija).

Zvezda pred skidanjem suspenzije

Za samo dve nedelje Crvena zvezda je uspela da se dogovori sa nekadašnjim prvotimcima Raškom Katićem, Tadijom Dragićevićem i Markom Simonovićem o isplati duga zbog koga je Fiba šampionu Srbije uvela zabranu dovođenja pojačanja (aktivirana klauzula BAT). Vest je objavio menadžer pomenutih igrača Miško Ražnjatović, uz napomenu da je o svemu obaveštena Fiba i da će blokada ubrzo biti skinuta. Ostaje još samo da Zvezda dovede prava pojačanja, jer šampionski sastav se polako krnji, Mali Kalemegdan su napustili Boban Marjanović (San Antonio) i Čarls Dženkins (Armani), a Markus Vilijams je pred suspenzijom zbog dopinga, a ionako mu je istekao ugovor.
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.