Đorđević se uželeo himne

Izvor: Politika, 12.Dec.2014, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević se uželeo himne

Selektor košarkaške reprezentacije najavio da će se Srbija na Evropskom prvenstvu 2015. boriti za mesto na postolju i olimpijsku vizu.- Marjanović bi mogao da zameni Krstića, a na spisku će se naći i nova imena

Žreb za Evropsko prvenstvo u košarci (5 – 20 septembar 2015) nije “pomazio” reprezentaciju Srbije. Slično kao i na Svetskom kupu u Španiju, dopala nam je najteža grupa, ona u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Berlinu, gde će se za četiri mesta koja vode u Francusku na eliminacione borbe nadmetati još domaćin Nemačka, Španija, Turska, Italija i Island. Jedna jaka selekcija moraće da “izvisi” i ostane bez šansi da se nađe na Igrama u Riju (direktno idu finalisti i još četiri reprezentacije u kvalifikacije), a sudeći prema raspoloženju selektora Aleksandra Đorđevića i potpredsednika Košarkaškog saveza Srbije Dejana Bodiroge, nema razloga za preteranu strepnju. Po povratku iz Pariza održali su konferenciju za medije i izrazili jasan stav - svetski vice prvak boriće se za postolje.

- Moje ambicije su da igramo i pobedimo najbolje i ako je moguće slušamo himnu Srbije, kao poslednju pesmu na takmičenju. Rekao sam nedavno da idemo na zlato i ne bežim od toga. Želimo da se plasiramo na Igre u Riju i osvojimo medalju. Voleli bi smo da ona bude najsjajnija. Osnovno je da zaboravimo na ono što je bilo u Španiji, jer ponovo krećemo od nule. Zato je pred nama zahtevno leto, sa mnogo rada, odricanja i požrtvovanja – naglasio je selektor.

Formu igrača na koje računa, sa saradnicima, drži u “malom prstu”. Često krstare Evropom , gledaju utakmice, tv prenose i održavaju kontakte sa kandidatima . Zadovoljan je onim što je do sada video, ali sezona je praktično još na početku.

- Cilj nam je da ostvarimo kontinuitet rezultata. Evropsko prvenstvo je najteže za reprezentacije koje imaju ambicije da ostave trag u istoriji, pre svega zato što su kvalifikacione za Olimpijske igre. Svi najveći evropski igrači su rekli da im je želja da odvedu svoju reprezentaciju u Rio, a samo finale direktno vodi tamo. Zato će to za svaku selekciju biti težak zadatak. Naša grupa je najkvalitetnija, ali pravi takmičari vole velike utakmice. Moraćemo da dokažemo da smo bolji od ostalih, ali uz veliki respekt i oprez. Uspeli smo prošlog leta da kod igrača probudimo želju da igraju za svoju zemlju i to je naša najveća pobeda – istakao je Đorđević.

Koliko će takmičenje u četiri zemlje (Francuska, Nemačka, Hrvatska i Letonija) biti neizvesno, pokazuje i podatak da je od prvih deset reprezentacija na Svetskom kupu, čak osam iz Evrope, a kada se tome dodaju asovi koji su nedostajali, naredni “evrobasket” mogao bi da bude i jedan od najjačih ikad. Međutim, raduje činjenica da Đorđević i Bodiroga gledaju u budućnost.

- Moramo da popravimo atletsku superiornost i brzinu. Reprezentacija je ponovo postala privilegija, a mi svakako možemo bolje. Svaki dan pravimo planove za napredak srpske košarke, kako da medalje osvajamo u kontinuitetu. To podrazumeva uključivanje i mlađih, ali jasno je da će u timu biti najbolji. Kapiten Nenad Krstić je najavio povlačenje posle Španije, a mnogo je važan igrač. Ako je tako odlučio učinićemo sve da mu priredimo oproštaj kakav zaslužuje, a što se mene tiče, voleo bih da igra za Srbiju do kraja karijere. Pratimo sve kandidate. Zadovoljan sam formom onih koji igraju u Španiji. Raduljica će iz Kine u Evropu ili NBA, a reprezentaciji je u interesu da nastavi da igra i trenira u visokom ritmu. Čuo sam se i sa Nedovićem, a za njega je najvažnije da bude strpljiv. Lučić je na zavidnom nivou, a Kalinić na standardnom. Sve raduje Marjanovićev napredak, a Mitrović igra jako dobro. Svi igrači koje pratimo imaju značajnije uloge u timovima. Biće i novih imena na spisku, sigurno – nije dalje želeo da otvara karte selektor.

Bodiroga: Lakše je braniti nego osvajati medalje

Dejan Bodiroga deli Đorđevićev otimizam i konstataciju da je grupa veoma teška, ali veruje u stručni štab i momke.

- Srebro na Svetskom kupu je izuzetan rezultat, tako da imamo velike ambicije i na Evropskom prvenstvu. Svaka medalja bi bila uspeh, ali trudićemo se da bude najsjajnima, kao i da izborimo učešće na Olimpijskim igrama. Iz iskustva znam da je teže braniti nego osvajati, a važno je da reprezentativci budu zdravi i dobro igraju u svojim klubovima. Plan priprema privodimo kraju, ostalo je još samo otvoreno pitanje nekih prijateljskih utakmica. Svakako će duel sa Francuskom, evropskim prvakom i osvajačem bronzane medalje na Svetskom kupu, biti košarkaška poslastica. Ugostićemo ih u Beogradu i očekujemo spektakl jer dolaze sa Parkerom i još nekolicinom NBA igrača. Ugovorena je i utakmica u Republici Srpskoj, u znak zahvalnosti navijačima koji nas stalno podržavaju i bodre – rekao je Bodiroga.

M. S.

objavljeno: 12.12.2014.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.