Đilas: očekujem pismo iz FIBA sa upozorenjem pred izbacivanje

Izvor: Studio B, 08.Jun.2015, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: očekujem pismo iz FIBA sa upozorenjem pred izbacivanje

Rat za uticaj na košarkaško tržište, svih država koje su nekada bile deo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, došao je u završnu fazu kada svako na svoj način ucenjuje i pritiska klubove ili saveze da što pre odluče "kom će se carstvu privole

Rat za uticaj na košarkaško tržište, svih država koje su nekada bile deo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a između FIBA i ULEB, došao je u završnu fazu kada, svako na svoj način ucenjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i pritiska klubove ili saveze da što pre odluče "kom će se carstvu privoleti".

I sve to ne bi bilo toliko neprijatno, da se između "čekića i nakovnja" nije našao i KSS, odnosno srpski klubovi čiji su interesi suprotstavljeni.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas najavio je da u utorak očekuje pismo iz FIBA sa poslednjim upozornjem pred izbacivanje naših nacionalnih selekcija sa međunarodnih takmičenja.

FIBA traži da srpski klubovi (Partizan, Mega Leks i Metalac) povuku podršku ABA ligi koju FIBA ne priznaje.

Svetska "kuća košarke" preti da će eliminisati Srbiju sa Svetskog prvenstva za kadete, Eurobasketa, a neki idu do toga da je neizvesno i učešće košarkašica na Eurobasketu koji počinje već u četvrtak.

U KSS uporno tvrde da će na sednici Izvršnog odbora FIBA (18. i 19. juna) predložiti suspenziju srpskih nacionalnih selekcija, iako KSS nikako ne može da zabrani klubovima da igraju u kojem god žele takmičenju.

Najviše što KSS može da uradi je da takođe povuče priznanje ABA lige, što do sada nije učinio, kao i da se ogradi od namere klubova da i sledeće sezone igraju ABA ligu.

Naravno, klubovi to ne žele jer im je to jedini način izlaska u Evroligu i Evrokup.

Čelnici Evrolige već su spemili dopis koji bi ovih dana trebalo da stigne klubovima, gde jasno piše da oni koji ne igraju ABA ligu, ne mogu da nastaju ni u evropskim takmičenjima pod okriljem ULEB, dakle upravo Evroligi i Evrokupu.

Osim reprezentacija, u najvećem problemu nalazi se Crvena zvezda. Ona je izborila plasman u Evroligu, ali se predsednik crveno-belih , Nebojša Čović , žestoko protivi aktuelnom poretku u ABA ligi i jedini od srpskih klubova nije potpisao podršku regionalnom takmičenju.

Ukoliko Evroliga ostane pri svome, lako može da se desi da Crvena zvezda ni ne zaigra u Evroligi sledeće sezone, naravno pod uslovom da Čović ne popusti i ostane pri svom čvrstom stavu.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.