Divac bez protivkandidata

Izvor: Politika, 30.Okt.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divac bez protivkandidata

Dosadašnji predsednik Olimpijskog komiteta Srbije pred novim mandatom. – Košarka i odbojka nemaju kandidate za Izvršni odbor OKS

Izborna sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije održaće se u sredu 7. novembra, a sudeći po listi kandidata koja je utvrđena na jučerašnjoj sednici Predsedništva sportski savezi su izuzetno zadovoljni radom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << OKS u minulom olimpijskom ciklusu.

Dosadašnji predsednik Vlade Divac tako neće imati protivkandidata u „borbi” za novi mandat

Petoricu dosadašnjih članova Predsedništva njihovi sportski savezi predložili su za Izvršni odbor (novi izvršni organ Skupštine OKS umesto Predsedništva) u kojem će 10 članova izabrati Skupština na predlog sportskih saveza i trojica članova „koji su u stanju da pomognu uspešnom radu OKS ili koji su na izuzetan način doprineli sportu i olimpizmu”, koje će predložiti predsednik OKS.

Za deset pomenutih mesta, prema novom Statutu OKS mogu da konkurišu isključivo predsednici ili generalni sekretari sportskih saveza čiji se sportovi nalaze na programu olimpijskih igara, a na listi predloženih su: Dragan Vuksanović, predsednik Ragbi saveza Srbije, Dragan Dostanić, predsednik Biciklističkog saveza, Milivoje Ilić, predsednik Biatlon saveza, Veselin Jevrosimović, predsednik Atletskog saveza, Zoran Kalinić, predsednik Stonoteniskog saveza, Zoran Laković, generalni sekretar Fudbalskog saveza, Velimir Marjanović, predsednik Rukometnog saveza, Zdeslav Milinković, predsednik Udruženja za medicinu sporta, Mirko Nišović, predsednik Kajakaškog saveza, Nenad Petković, generalni sekretar Streljačkog saveza, Dragan Radosav, predsednik Plivačkog saveza, Velibor Sovorović, predsednik Vaterpolo saveza, Boris Stojnić, predsednik Bob saveza, Ivan Todorov, predsednik Džudo saveza iZoran Ćendić, generalni sekretar Tekvondo asocijacije.

Članovi Predsedništva bili su Todorov, koji je bio i potpredsednik OKS, Sovrović, Kalinić, Ćendić i Nišović, a saznajemo da je nekoliko kandidatura zakasnilo (među njima i kandidature teniskog i bokserskog saveza) i da je Predsedništvo prihvatilo stav Izborne komisije da se ne uvaže, jer to pokazuje odnos tih saveza prema našem olimpijskom komitetu. Naime za slanje kandidature savezi su imali pune tri nedelje...

Zanimljivo je i da košarkaški i odbojkaški savez nemaju kandidate ni za Izvršni odbor, pa ni Nadzorni odbor, iako su njihovi predstavnici bili veoma aktivni u dosadašnjim „olimpijskim vladama”. Žarko Paspalj (košarka) je, recimo, u ovom mandatu bio veoma aktivan potpredsednik OKS, a Nenad Golijanin (odbojka) u prošlom, a u ovom član Predsedništva. Činjenica je da novi Statut OKS odredbom da samo predsednici i generalni sekretari mogu da budu članovi Izvršnog odbora, sužava „prostor” savezima da izaberu svog predstavnika, ali u OKS je prevladalo mišljenje da se samo tako može uspostaviti čvršća, brža i odgovornija veza OKS i sportskih saveza. Međutim to, ipak, ne znači da će dva trofejna olimpijska sporta definitivno ostati bez „stolice” u Izvršnom odboru, jer i u košarci i u odbojci ima dosta osoba čiji je doprinos sportu i olimpizmu izuzetan i koje predsednik OKS može da predloži...

Izvršni odbor ima još trojicu članova koju ne bira Skupština. To su „po funkciji” član MOK iz Srbije, predsednik Sportske komisije, i predstavnik Sportskog saveza Srbije.

Jedini član MOK , od 2005. počasni, je Borislav Stanković, koji je i u prošlom mandatu bio član Predsedništva. U ovom mandatu predsednik Sportske komisije bio je Nikola Kuljača, a novog će izabrati članovi Sportske komisije koju čine aktivni ili bivši sportisti aktivni u sportskim organizacijama. Svaki sport sa programa letnjih i zimskih olimpijskih igara može da predloži po jednog člana... Sportski savez Srbije u MOK mogu da predstavljaju predsednik Aleksandar Šoštar, ili generalni sekretar Dane Korica.

Za tri člana Nadzornog odbora kandidovano je devetpredstavnika saveza: Svetislav Vukmirica (džudo), Dušan Vulević (atletika), Slobodan Đenadić (kajak), Miljkan Karličić (Sportski savez Srbije), Aleksandar Matković(stoni tenis), Borislav Perović (rukomet), Marjan Rnić (fudbal), Petar Rokvić(biciklizam), Marko Stefanović (vaterpolo).

Ž. B.

-----------------------------------------------------------

U Londonu – uspeh

Na predlog Programske komisije, koji je izložio Nebojša Ilić, Predsedništvo OKS je, ocenilo da su Olimpijske igre u Londonu bile uspešne za naš tim. U saopštenju sa sednice se ističe da je ostvaren „napredak u broju osvojenih medalja (ukupno 4: 1 zlatna, 1 srebrna, 2 bronzane) i posebno veći broj ostvarenih plasmana u prvih 10 (3 četvrta mesta, 2 šesta, 3 sedma, 1 deveto, 5 desetih i još 2 plasmana u četvrtfinala teniskog turnira), kao i veći broj kvalifikovanih sportista”.

objavljeno: 31.10.2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.