Danilović za El pais: Košarka u venama

Izvor: Sportski Žurnal, 01.Nov.2012, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danilović za El pais: Košarka u venama

I dvadeset godina kasnije Špancima deluje nestvarno.
Možda je zato kolega iz prestižnog španskog dnevnika „El pais“, u danu kada su crno-beli gostovali Barseloni u Evroligi, intervju sa Predragom Danilovićem, jednim od naših najboljih košarkaša, sada predsednikom Partizana MTS, počeo pitanjem:
„Da li je tačna legenda da niste razgovarali >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << sa Aleksandrom Đorđevićem tokom 1992. godine kada ste osvojili Kup šampiona?“
- Da tačno je – odgovorio je Danilović. – To su bile dečije stvari koje se nisu odražavale na teren. Nije bilo ništa ozbiljno. Dešava se u svim ekipama dok ne naučite kako da kontrolišete ego. Završilo se zagrljajem posle njegove istorijske trojke u Istanbulu. I sada u kancelariji imam tu sliku, i dan danas sam mu zahvalan. Takve stvari se nikad ne zaboravljaju.
Pre nego što su prešli na aktuelne teme, Partizan, Španiju, jugoslovensku školu košarke… sagovornici su još neko vreme ostali u toj, 1992, za crno-bele istorijskoj godini:
- Bili smo vrlo mladi i niko nije mogao da zna da ćemo osvojiti Kup šampiona. Obradović je pronašao formulu.
U „rezimeu” sjajne karijere, Danilović je upitan kako to da nikada nije igrao za neki španski klub:
- Nikada nisam dobio takvu ponudu. Bolonja mi je dala sve. Brunamonti je bio bio jedan od mojih idola i bio je ključni razlog zašto sam otišao tamo.
Ocenjujući finale Olimpijskih igara i zaključak da su Španiji nedostajla „petorica ili makar trojica Gasola“ kako bi savladala Amerikance, Danilović je rekao:
- Kada SAD na neko takmičenje dođe u najjačem sastavu, ne postoji ekipa koja može da ih pobedi. Španija je bila fenomenalna. Bez dileme, ima najbolji tim u „normalnom“ svetu. Ali, Amerikanci su sa druge planete. Samo, ne znam da li će Španija moći da nastavi ovakvu dominaciju kada se povuku neki ključni igrači.
Koji trener je najviše uticao na njegovu karijeru, bilo je pitanje za Danilovića:
- Bez dileme, Duško Vujošević. Ali, kao osoba i kao igrač sam sazreo radeći i sa Obradovićem, Ivkovićem, Petom Rajlijem, Mesinom.. Najvećim trenerima.
O jugoslovenskoj školi košarke…
- Istorijski, mi smo nacija koja voli košarku i koja je dala mnogo velikih igrača i trenera. Mi smo sinovi košarke, ona teče našim venama, to je naša strast. A, savršenstvo dolazi iz strasti.
Upitan da izdvoji najbolju petorku sa kojom je igrao, Danilović je rekao:
- Imao sam sreće da igram sa najvećima i izdvojiti petorku bilo bi nepravedno – rekao je Predrag Danilović.

NI ZVEZDA, NI NOVCA
O sadašnjem Partizanu, prvi čovek crno-belih je rekao:
- Nemamo ni zvezda, ni novca, ali imamo mnogo mladih i talentovanih igrača. Želimo da ova generacija napreduje i da nikoga od njih ne prodajemo. Nadam se da će Vujošević raditi sa njima četiri ili pet godina, pa da od svakog od njih dobijemo ono najbolje.
CSKA JE FAVORIT
Kada su u pitanju favoriti za osvajanje ovogodišnje Evrolige, prvi čovek crno-belih nema dilemu.
- To je CSKA! Ali, bio je i u prošloj, pa nije osvojio titulu. U ima košarci slučajnosti i nepredvidljivih stvari više nego bilo u kom drugom sportu. Ipak, sa Navarom i Fernandezom, Barselona i Real imaju lidere za fajnal for.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Povezane vesti

Danilović: Košarka nam teče venama

Izvor: Kurir, 01.Nov.2012

Imao sam sreće da igram sa najvećima i izdvojiti petorku bilo bi nepravedno, rekao je Predrag Danilović...U razgovoru za "El Pais" predsednik Partizana Predrag Danilović, govorio je o tituli prvaka Evrope osvojenoj 1992. godine, ali i sadašnjem timu i odnosu snaga u košarkaškoj Evroligi. ..Da...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.