Da li trudnice treba da vežbaju?

Izvor: B92, 01.Avg.2013, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li trudnice treba da vežbaju?

Kada saznate da ste u drugom stanju, da li treba da prestanete s vežbanjem, ili nastavite sa vašim dotadašnjim navikama.

Uz nekoliko izuzetaka, o kojima morate razgovarati s vašim lekarom, obično se preporučuje da se trudnice bave umerenom fizičkom aktivnošću i tako poboljšaju svoje zdravstveno stanje tokom trudnoće.

Istraživanja takođe pokazuju da se trudnice koje vežbaju, osećaju bolje imaju više energije i bolje spavaju.

Naravno, postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ograničenja, jer trudnoća nije stanje u kom treba da igrate košarku, niti trenirate za prvi maraton. To takođe ne znači ni da treba da provedete svih devet meseci u krevetu jedući omiljene grickalice.

Međutim, ako budete razumno gledali na situaciju u kojoj ste, verovatno možete nastaviti da se bavite vašim omiljenim aktivnostima, ali uz određena prilagođavanja.

Proverite s lekarom da li možete da idete na jogu ili aerobik za trudnice.

Sigurno je da ako ne trpite nikakve komplikacije, možete uživati u šetnji ili plivanju.

Još nekoliko osnovnih smernica: Tokom prvog tromesečja izbegavajte sve vežbe koje morate izvoditi ležeći na leđima. Ako ranije niste vežbali, ne preterujte. Lagane kardiovaskularne vežbe su dobar izbor. Izbegavajte energično vežbanje kada je toplo i sparno i vodite računa da budete dovoljno hidrirani u svakom trenutku. Ako trenirate s tegovima, moraćete da modifikujete učestalost, trajanje ili intenzitet vežbanja. Koncentrišite se na održavanje tonusa mišića, a ne njihovu izgradnju. Na osnovu preliminarnih istraživanja, joga poboljšava raspoloženje budućih majki, a čak olakšava porođaj. Postoje posebni programi za trudnice. Očekujte da ćete tokom trudnoće dobijati na kilaži, ali nema potrebe da preterujete u hrani. Pravilo je da pothranjene žene treba da dobiju između 12 i 18 kg, žene normalne težine od 11 do 15 kg, žene s viškom kilograma 6 do 11, a gojazne od 5 do 9. Radite Kegelove vežbe. Olakšaće vam porođaj, ali i oporavak.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.