Da li Mega više radi za srpsku košarku od Zvezde i Partizana?

Izvor: B92, 01.Maj.2023, 10:57

Da li Mega više radi za srpsku košarku od Zvezde i Partizana?

Uspesi juniorskih selekcija KK Mega su odavno normalnost, nešto što se podrazumeva. Postoji samo jedan ishod kada dođe do raspodele trofeja među nadama srpske košarke – tada se samo Mega pita.

I ove sezone prvaci Srbije u najvažnijim mlađim kategorijama dolaze sa iste adrese: juniori Mege šampioni, kadeti šampioni, uz to su juniori kao prvaci Evroliginog turnira plasirali na onaj završni u Kaunasu. Možda ih na kraju vidimo i sa evro trofejom u rukama.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomen Mege, prva asocijacija je, zna se, dvostruki uzastopni MVP najjače lige Nikola Jokić. Zbog Džokera Mega je postala svetski prepoznatljiva.

Merna jedinica za kvalitet. Ono što je mercedes u autosvetu, roleks među satovima, to je Mega u košarkaškom miljeu.

Iz iste fabrike potekao je i tamo stasao Vasa Micić, dvostruki uzastopni MVP Evrolige. Dakle, ono najbolje što danas ima svet, što ima Evropa, došlo je iz Mege. To nema niko.

Kako se radi u klubu, deluje da je samo pitanje vremena kada će u orbitu lansirati još neko čudo od igrača.

Ono što je sigurno, pre ćemo dočekati nekog novog Jokića, Micića da se pojavi u Megi nego bilo gde drugde.

Pogađate i odakle dolaze dva poslednja najbolja mlada igrača ABA?

Danas je to laskavo priznanje u rukama Nikole Đurišića, prošle sezone se njime okitio Nikola Jović, koji u Majamiju gradi svoje snove.

Veza NBA i Mege postaje frekventnija iz godine u godinu, a to je tek priča za sebe - dovoljno je reći da je Mega vodeći srpski klub po broju igrača koje je slao u najjaču ligu sveta.

Ono najbolje što imamo kao sistem i organizaciju, ono najbolje što može biti sutra za našu košarku, koncentrisano je u Megi.

Svaki roditelj koji misli ozbiljno sa svojim naslednikom i njegovom karijerom, izabraće Megu.

Uostalom, da li je Megi potrebna bolja reklama i potvrda kvaliteta od činjenice da je veliki Saša Danilović, legenda Partizana, sina ispisao iz crno-belog pogona i upisao ga u "roze tim" da tamo stasava, jer tamo se, i njemu je jasno, talenti najbolje "bruse", bolje nego bilo gde što nudi zemlja košarke.

Zbog čega su Zvezda i Partizan prestali da promovišu svoje talente?

Kako izmeriti ko više i bolje čini za srpsku košarku - da li večiti ili Mega?

Večiti, opterećeni evroligaškim aspiracijama, poslednjih godina jednostavno nisu u poziciji da se bave poslom koji je usavršila Mega.

Postoje objektivni razlozi za takvu politiku iz vizira onih koji vode srpske evroligaše – rezultat je iznad svega. Sasvim legitiman rezon i put kojim se mora ići ako se želi izaći u susret željama navijačima.

Zvezdi i Partizanu se, naravno, ništa drugo ne priznaje osim trofeja.

Ako pitate prosečnog navijača oba naša najveća kluba, teško da će vam reći da bi menjao evroligašku konkurentnost za minutažu Topića ili Drezgića na uštrb rezultata.

Setimo se, međutim, nije to ni tako davno bilo, Partizan je bez zadrške gurao mlađariju "u vatru" no od Bogdana Bogdanovića nije "izbacio" vrhunskog igrača za reprezentaciju, što jeste neobično od kluba takvog renomea, potencijala, istorije i veličine, ali i nije ako se uzme u obzir put koji su ucrtali oni koji vode crno-bele.

Sve je podređeno rezultatu koji, jasno, priželjkuju navijači ne pitajući da li će ga doneti legija stranaca ili petorka domaćih igrača.

I Zvezda polako posustaje, sve manje crpi sopstveni kadar, a sve više se poslednjih godina oslanja na povratnike koji su joj izgradili status neprikosnovenog regionalnog lidera.

Danas su tu opet oni, ali je očit manjak kadrova iz sopstvenog pogona. Taj trend će se samo nastaviti.

Bilo bi zanimljivo čuti stav Svetislava Pešića po ovom pitanju.

Kao nekome ko brine o domaćem proizvodu, kod njega verovatno nema velike dileme oko toga ko više radi u korist srpske košarke kada premeri, sabere i oduzme sve ono što daju Zvezda i Partizan, i što donosi Megin princip rada.

Zvezdu i Partizan je lepo gledati, tu je spektakl, tu je sad i rezultati, ali na kraju dana, reprezentacija nema velike koristi od njihove politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Košarka,   Večiti derbi,   Zvezda - Partizan,   Partizan

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.