Brine me što smo došli do toga da strahujemo od Italije

Izvor: B92, 01.Sep.2023, 08:49

"Brine me što smo došli do toga da strahujemo od Italije"

Bivši košarkaški reprezentativac Srbije Mile Ilić izjavio je da je naša košarkaška reprezentacija dominantno odigrala sve tri utakmice u grupnom delu takmičenja

On je dodao da to može da bude otežavajući faktor pred utakmice sa Italijom i Dominikanskom Republikom, ali da je Srbija ipak favorit u tim utakmicama.

U izjavi za Tanjug, Ilić je rekao da ne smatra Nikolu Jovića najvećim iznenađem Svetskog prvenstva (SP), a da više očekuje od Marka Gudurića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Imali smo protiv Portorika pad koncentracije i mislim da je to dobro da se igrači probude i postanu svesni da situacija može da krene po zlu. Iz iskustva znam da je jako teško održavati veliku razliku. Mislim da protivnici iz grupe nisu dorasli nama po kvalitetu", rekao je Ilić.

On je zadovoljan što je Srbija od strane FIBA rangirana kao šesti favorit za osvajanje SP.

"To je dobro za nas. Prošle godine smo bili favoriti na Evropskom prvenstvu, pa znamo kako smo završili", konstatovao je Ilić.

Što se tiče povrede i operacije Boriše Simanića, Ilić kaže da se to događa jako retko i da je to zaista veliki peh, ali da su dobre vesti povratak Alekse Avramovića i Filipa Petruševa.

"Petrušev je odmarao dve utakmice, a Avramović jednu. Pošto su nam protivnici bili takvi, nije bilo potrebe da se ranije vraćaju. Ali oni su veoma bitan deo ekipe i dobro je što će se vratiti", poručio je Ilić.

Pred utakmicu sa Italijom, koja nas je eliminisala sa prethodnog Evropskog prvenstva, mnogi postavljaju pitanje da li je veća želja za revanšom ili strah od novog poraza, pošto smo u poslednje tri godine izgubili nekoliko važnih utakmica od Italije.

"Brine me što smo došli do toga da strahujemo od Italije. To što smo od košarkaške velesile spali na to da brinemo zbog Italijana. Znam da su momci svesni toga, ali nadam se da se, ovog puta, to neće desiti i da će naši igrači biti maksimalno koncentrisani i odigrati odlično utakmicu", rekao je Ilić.

Dodao je da veruje da su selektor Svetislav Pešić i njegova ekipa uradili dobar skauting.

"Verujem da je naša prednost duža klupa, kvalitetniji igrači sa iskustvom NBA i Evrolige. Italijani su dobra ekipa, godinama su na okupu, imaju svoj sistem igre, smatram da je dobro za njih što su poraženi od Dominikanske republike", smatra Ilić.

Dodaje da je za njih lakši nastavak takmičenja, nego za Srbiju koja je sve tri utakmice dobila sa više od 20 razlike.

Ilić se ne slaže sa onima koji smatraju da je Nikola Jović najprijatnije iznenađenje SP i kaže da je on iznenađenje za one koji ne prate košarku.

"Sada dobija veću minutažu i veću ulogu i on to koristi i vraća poenima i zalaganjem. Ali to je normalno, s obzirom u kom klubu igra (Majami Hit) i pre par meseci je igrao finale NBA lige. Bez obzira što nije imao veliku ulogu, on je finalista NBA lige i to znači da ima velike domete", konstatuje Ilić.

Dodaje da očekuje više od Marka Gudurića, za koga smatra da se još uvek nije uklopio u sistem igre i da mu je neprirodna pozicija na kojoj igra.

On ne veruje da Dominikanska republika može da ozbiljnije ugrozi Srbiju.

"Njihova igra zavisi od Karla Entoni Taunsa, a ne vidim kako bi on mogao da izađe na kraj sa Nikolom Milutinovim, bar ne u reketu. Gledano i do sada, jedan igrač ne može da napravi veliku razliku i vodi ekipu dalje", zaključio je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Košarka,   Svetsko prvenstvo

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.