Izvor: Nezavisne Novine, 23.Dec.2016, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bh. juniori sa tri pobjede i tri poraza završili nastup na EP

Mogli smo otići korak dalje, ali kada vidimo ko je sve ostao iza nas, možemo biti zadovoljni, kazao je selektor juniorske košarkaške reprezentacije BiH, Josip Pandža nakon osvajanja šestog mjesta na Evropskom prvenstvu u Samsunu (Turska).

Zlato je otišlo u ruke Francuza, srebro >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je pripalo Litvancima, a bronza Italijanima. Četvrtoplasirana Njemačka i petoplasirana Španija obezbijedile su plasman na Svjetsko prvenstvo naredne godine.

Šest utakmica u sedam dana je ubitačan tempo koji nije išao na ruku selekcijama s kraćim rosterima, među kojima spada i BiH, koja je u posljednjem trenutku ostala bez Njegoša Sikirša, veoma bitnog igrača u bh. timu.

Nakon uvodne dvije pobjede nad Izraelom i Litvanijom, uslijedio je poraz od devet razlike Latvije, koji je vjerovatno odredio put bh. juniora, s obzirom na to sa nas je poraz do pet razlike vodio na Rusiju. Ovako smo igrali protiv Francuza, koji su se kasnije popeli na krov Evrope. Uslijedio je trijumf nad Finskom koji je "zmajićima" obezbijedio duel sa Špancima za peto mjesto koje je vodilo na Mundobasket. Pandžini izabranici nisu bili na nivou, tako da su na kraju zauzeli šesto mjesto.

"Protiv Španije nismo bili pravi, a Francuze smo previše respektovali. Dvije najvažnije utakmice smo odigrali najslabije, ali kad se sve sabere, možemo biti zadovoljni šestim mjestom", ističe Pandža, koji je imao zamjerki na sistem takmičenja. FIBA je odlučila da cijelo prvenstvo "strpa" u sedam dana.

"Ne vidim smisao da u sedam dana odigrate šest utakmica. Kako se bližio kraj, gledali smo sve lošije utakmice. Sve je bilo nekako nakaradno", mišljenja je Pandža.

Epitet najboljeg strijelca šampionata ponio je Džanan Musa. Lider ove generacije bh. košarkaša je turnir završio sa 20,2 ubačena poena po meču. Amar Gegić drugi je najbolji asistent sa 5,3 uspješna dodavanja. Ne treba zaboraviti ni Darka Talića, Nikolu Marića, Sandra Antunovića, Matea Zovku i druge koji su pokazali da je pred bh. košarkom svijetla budućnost.

"Mislim da je ovo veliki uspjeh za nas, šesto mjesto na ovako jakom Evropskom prvenstvu nije mala stvar. Momci su se borili, ali nismo imali dovoljno vremena da se uigramo. Nadam se da će sljedeći put biti bolje. Saigračima želim mnogo sreće u njihovim klubovima", izjavio je Musa.

Iz A divizije ispali su Hrvatska, Izrael i Švedska.

Konačan plasman

1. Francuska

2. Litvanija

3. Italija

4. Njemačka

5. Španija

6. BiH

7. Rusija

8. Finska

9. Grčka

10. Srbija

11. Slovenija

12. Turska

13. Latvija

14. Hrvatska

15. Izrael

16. Švedska

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.