Utisci sa Kupa: Za Trinkijerija preokret velika priča, za Šakotu sudijska odluka čudna

Izvor: JužneVesti.com, 17.Feb.2020, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utisci sa Kupa: Za Trinkijerija preokret velika priča, za Šakotu sudijska odluka čudna

Po 16. put ikada i 6. uzastopno Niš je bio domaćin Kupa Radivoja Koraća, a 3. put zaredom košarkaši Partizana podigli su "Žućkovu levicu". Finale je obilovalo tenzijom i otišlo u produžetke nakon kojih su crno-beli slavili sa navijačima još sat vremena. Na kraju je trener Partizana Andrea Trinkijeri rekao da obožava Niš i da je ovaj preokret velika priča, a strateg Crvene zvezde Dragan Šakota da nisu imali sreće, ali da je faul u napadu u završnici >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << bio čudna sudijska odluka.

Rezultatski tok ovogodišnjeg izdanja Kupa nije se nimalo razlikovao od poslednja dva izdanja - mesto u polufinalu obezbedili su svi ABA-ligaši (Mega, FMP, Crvena zvezda i Partizan), beogradski "večiti" zaigrali su u finalu, a pehar je odneo Partizan. Ovo je crno-belom sastavu bio 6. put da podigne "Žućkovu levicu" u "Čairu", 8. put ukupno, a ovog puta Ognjen Jaramaz poneo je zvanje najkorisnijeg. Jaramaz najkorisniji igrač; foto: Vanja Keser

Novi-stari šampion Kupa preuzeo je medalje i pehar, a onda sat vremena slavio sa navijačima. Pevalo se, skakalo, a "Žućkova levica" je u jednom trenutku završila i u rukama navijača. Trener crno-belih Andrea Trinkijeri rekao je da obožava Niš, jer je ovde bio dva puta i oba puta je osvojio trofej.

Mogu bez greške da kažem da obožavam Niš. Dva putovanja u Niš, dva Kupa, dva puta vrat na žaru - nezaboravan. Ovaj trofej smo dobili jer moja ekipa nije želela da izgubi. To je najjača stvar koju su imali danas. Nisu želeli da izgube, da se daju, da se predaju. Video sam puno preokreta u mojoj karijeri, ali ovo -6, 17,8 sekundi pre kraja, to je bila velika priča - kaže Trinkijeri.

Crveno veli već počeli da slave kad je Partizan izborio produžetke; foto: Vanja Keser Za razliku od prošle godine košarkaši u crveno-belim dresovima su izašli da prime medalje, ali su ih skinuli odmah po uručivanju. Kako su pehar imali nadohvat ruke, snuždeno su posmatrali drugu stranu terena niške hale. Faul u napadu petnaestak sekundi pre kraja, koji je prethodio onom u odbrani, Bili Beron je okarakterisao kao nešto što se ne sudi u završnici, a trener Dragan Šakota kao čudnu odluku.

Čestitam Partizanu na pobedi, moglo je biti i drugačije, kao što smo u polufinalu mi imali sreću, mislim da su sada oni imali sreće. To je tako nažalost. Utisak je da smo sami izgubili. Nismo sačuvali prednost koja je bila poprilično velika na kraju, nismo ispoštovali dogovor da se pravi faul i čudne odluke za faul u napadu u završnici. Trebalo bi još jednom pogledati, pa pričati - rekao je Šakota.

Publika je u finalu ispunila nišku sportsku dvoranu do poslednjeg mesta. Kako je ovo jedini derbi koji se igra na neutralnom terenu, koji podrazumeva jednake šanse za navijače oba kluba da se domognu ulaznica, u "Čairu" je bilo žestoko. Slavlje sa navijačima potrajalo sat vremena; foto: Vanja Keser

Sem pesama podrške za svoje miljenike, i jedni i drugi navijači su stalno vređali protivnike, a u jednom trenutku utakmica je prekinuta zbog toga. Kapiten Partizana Novica Veličković uzeo je mikrofon kako bi smirio situaciju, baš kao i u polufinalu, protiv FMP-a.

Trinkijeri: "Obožavam Niš"; foto: Vanja KeserIako su ove godine, prema rečima organizatora, obezbeđenje i policija bili nikada brojniji, a ograde su bile postavljene svuda oko hale, incident nije izbegnut. Nije bilo baklji i topovskih udara, ali je neko uspeo da prokrijumčari staklenu flašu i njome pogodi 9-godišnjeg dečaka.

Sa druge strane, lepa slika iz Niša poslata je tokom četvrtfinalnih utakmica između Mege i Slobode, odnosno FMP-a i Dinamika, gde je bilo drastično više publike nego prethodnih godina. Kako su veći deo publike tih dana činila deca, nameće se zaključak da je akcija slobodnog ulaza za četvrtfinale za mlađe od 14 godina bila pun pogodak. O tome je govorio i trener Mege Dejan Milojević.

Ja mnogo volim što se igra u Nišu. Hala je lepa, Niš je lep grad, uslovi su super, a što je najbitnije - publika je tu. Na utakmicama koju igraju Mega i Sloboda bilo je ljudi. Da se igra u Beogradu ili nekom drugom gradu, verovatno bi tribine bile prazne. Niš je očigledno željan košarke. Žao mi je što Konstantin nije bolji, da Nišlije gledaju kvalitetniju košarku. Što se mene tiče, Kup može i sledećih 10 godina da se igra u Nišu - priča Milojević.

Inače, novina na ovogodišnjem Kupu bila je projekcija slika i logoa Kupa Radivoja Koraća na parketu hale neposredno pred svaki meč. Od vizuelnih efekata bila je upečatljiva i imitacija varnica pored ulaza na teren, koje su se palile kada su timovi izlazili. Pauze tokom poluvremena ispunjavalo je gađanje trojki ljudi koji su se prijavili, plesne koreografije, a tokom finala i polufinala i nastupi slovenačke grupe Dunking Devils, svetkih pravaka u košarkaškim akrobacijama.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.