Severna Koreja postavila rakete

Izvor: B92, 08.Apr.2012, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja postavila rakete

Pjongjang, Tokio, Ningbou -- Severna Koreja postavila je sva tri dela rakete dugog dometa u poziciju za lansiranje. Kina zabrinuta, Japan instalirao protivraktetnu barijeru.

Agencija AP bila je među stranim novinskim agencijama kojima je dozvoljeno da "iz prve ruke" posmatraju pripreme za lansiranje rakete u Satelitskoj stanici Toncćan-ri na severozapadu Severne Koreje.

Pjongjang je prošlog meseca objavio planove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za lansiranje komunikacionog satelita sredinom aprila, u čast obeležavanja stogodišnjice od rođenja oca nacije, Kim Il Sunga.

Inžinjeri su danas pojasnili da će satelit kružiti oko Zemlje, kako bi prikupio korisne podatke za meteorološke službe i one koji rade na poboljšanju useva.

SAD, Japan, Britanija i druge zapadne zemlje tražile su od Severne Koreje da otkaže lansiranje rakete dugog dometa, upozorivši je da će time biti prekršene rezolucije UN i obećanje Pjongjanga da će se uzdržati od nuklearnih i raketnih aktivnosti.

Severna Koreja, međutim, tvrdi da je cilj tog lansiranja manifestacija njenih naučnih dostignuća. Stručnjaci navode da trodelna raketa Unha-3 može da bude korišćena i za testiranje raketne tehnologije dugog dometa.

Severna Koreja je do sada imala dve nuklearne probe, ali analitičari ne veruju da je došla do neophodne tehnologije za proizvodnju atomskog oružja i njegovog montiranja na rakete dugog dometa.

Kina je zabrinuta zbog planova Severne Koreje da lansira raketu dugog dometa i pozvala je na pojačane diplomatske napore da bi se situacija u regionu smirila, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

"Kineska strana je zabrinuta zbog razvoja situacije, i snažno ohrabruje sve strane, i na visokom i na nižem nivou, da ostanu mirne i razumne. Ova pitanja treba da budu rešena na diplomatski i miran način", rekao je novinarima kineski ministar spoljnih poslova Jang Đijeći.

Posle trilateralnog sastanka u istočnom kineskom gradu Ningbou, ministri spoljnih poslova Japana i Južne Koreje rekli su da bi lansiranje severnokorejske rakete ugrozilo rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Agencija AP ocenjuje da ta izjava nagoveštava njihovo uverenje da će se Pjongjang suočiti sa sankcijama, ako bude lansirao raketu.

Kina, najbliži saveznik Severne Koreje, umesto represivnih mera zalaže se, međutim, za dijalog i komunikaciju sa Pjongjangom.

Japanska novinska agencija Kjodo prenela je izjavu šefa japanske diplomatije Koičira Gembe da tri strane nisu postigle konsenzus u vezi sa eventualnim lansiranjem severnokorejske rakete, aludirajući da je razlog upravo mek kineski stav, ocenjuje AP.

Gemba je, međutim, kazao da je ključni pozitivan rezultat razgovora obavezivanje tri strane da će uložiti zajedničke napore da spreče Pjongjang da lansira raketu.

Japan i Južna Koreja strahuju da bi ostaci rakete, čije lansiranje se očekuje naredne nedelje, mogli da padnu na njihove teritorije. Japansko ministarstvo odbrane je naredilo raketnim jedinicama da presretnu raketu, ukoliko ona ili njeni delovi zaprete teritoriji Japana.

Japanske vlasti su u centru Tokija nekoliko dana pre lansiranja rakete koje planira Severna Koreja instalirale protivraketnu bateriju. U centru grada postavljene su rakete zemlja-vazduh, a slični položaji oformljeni su i u okolini Tokija, kako bi se zaštitila ta japanska prestonica sa 35 miliona stanovnika.

Seul je takođe upozorio da će oboriti bilo koji deo rakete koji se uputi ka njegovoj teritoriji. Severna Koreja navodi da će raketa nositi satelit u orbitu, za proučavanje prinosa i prirodnih izvora.

Zapadne sile smatraju da je to samo pokriće za testiranje raketnih sistema dugog dometa. Agencija AP navodi da je cilj lansiranja rakete manifestacija nacionalne moći i tehnologije Pjongjanga, tokom proslava u čast stogodišnjice rođena osnivača nacije Kim Il Sunga, koja pada 15. aprila.

Severna Koreja je od 1998. imala nekoliko nuklearnih testova. Poslednji je bio 2009, i naišao je na osudu UN. Pjongjang se nakon toga povukao iz šestočlanih pregovora o nuklearnom razoružanju, i nekoliko nedelja kasnije izvršio drugi nuklearni test.

Uprkos tome, analitičari ne veruju da je Pjongjang došao do neophodne tehnologije za proizvodnju nuklearnog oružja i njegovog montiranja na raketu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.