U nedelju lokalni izbori na Kosovu i Metohiji

Izvor: BKTV News, 20.Okt.2017, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U nedelju lokalni izbori na Kosovu i Metohiji

Očekuje se da će se albanske stranke, osim za Prištinu, boriti za prevlast u opštinama Prizren, Gnjilane, Mitrovica i Ðakovica.

Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji, treći od samoproglašene nezavisnosti 2008, biće održani u nedelju i, prema ocenama analitičara, predstavljaće prvi test za vladu Ramuša Haradinaja, ali i priliku za Srpsku listu da u lokalnim zajednicama potvrdi uspeh na parlamentarnim izborima, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << koji je srpskoj zajednici vratio politički uticaj u Prištini.

GEOPOLITIKA: Vatikan će, ipak, priznati Kosovo (KOLUMNA)

Na lokalnim izborima biraće se predsednici opština i odbornici u opštinskim skupštinama.

Centralna izborna komisija Kosova i Metohije saopštila je da će na izborima učestvovati 91 politički subjekt - 35 političkih partija, jedna koalicija, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata.

Na birački spisak upisano je ukupno 1.890.952 birača, a glasaće se u 38 opština.

Haradinaj: Uloga SAD za pregovaračkim stolom s Beogradom od suštinske važnosti

Kosovski Srbi će na izbore izaći sa 18 lista i nastupiće u 21 opštini - u 10 opština u kojoj čine većinu stanovništva i u 11 opština u kojoj nisu većina.

Izborna kampanja je zvanično počela 21. septembra i trajaće do petka u

ponoć, kada počinje izborna tišina.

Beogradu podržava kandidate Srpske liste, koja nakon junskih vanrednih parlamentarnih izbora ponovo učestvuje u političkim procesima u pokrajini i u vladi u Prištini.

Dan oslobođenja Beograda - spektakularna manifestacija u Batajnici, ruski ministar odbrane stiže u Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je ranije da pojedine zapadne ambasade vrše veliki pritisak i uticaj sa ciljem da "rasture" Srpsku listu, da smanje njen uticaj u Prištini i uticaj Srbije na Kosovu i Metohiji:

"Oni ne žele da Srbi imaju ''zlatnu akciju'' u vladi u Prištini i nastoje da im tu poziciju otežaju i onemoguće na lokalnim izborima, i u lokalnim sredinama", ocenio je Vučić.

U kampanju za lokalne izbore uključen je i Hašim Tači, kosovski predsednik i neformalni lider Demokratske partije Kosova, koja je na vlasti sa Haradinajevom Alijansom za budućnost Kosova i Alijansom za bolje Kosova, čii je lider jedan od najbogatijih Albanaca, Bdežet Pacoli.

Tači zbog toga trpi kritike, a još mu se zamera nepotizam, zastrašivanje, reketiranje, kriminal, netransparentnost i korupcija, dok se Haradinaju zamera to što je vladu formirao uz pomoć Srpske liste.

Smatra se, naime, da je on na taj način omogućilo još veći uticaj Beograda na Prištinu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.