Prve reakcije: Čestitke i šok svetskih zvaničnika

Izvor: N1 televizija, 09.Nov.2016, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prve reakcije: Čestitke i šok svetskih zvaničnika

Iz sveta počinju da stižu prva reagovanja na vest o pobedi republikanskog kandidata na izborima za predsednika SAD Donalda Trampa, posle duge kampanje koja je uzdrmala američku politiku.

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je Trampu telegram, čestitajući pobedu na američkim predsedničkim izborima.

U kratkom saopštenju Kremlja navodi se da je Putin izrazio uverenje da je stvaranje konstruktivnog dijaloga izmedju Moskve i Vašingtona, baziranom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << na principima jednakosti, obostranog poštovanja i razumevanja, u interesu naroda obe države, ali i svetske zajednice.

Donji dom ruskog parlamenta pozdravio je izbor Donalda Trampa za novog predsednika SAD. Kako navodi agencija AP, poslanici Dume aplauzom su pozdravili saopštenje da je Hilari Klinton priznala poraz na američkim predsedničkim izborima, a Tramp počeo prvo obraćanje nakon proglašenja pobede.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini ocenila je danas da transatlantske veze EU i Sjedinjenih Američkih Država čvršće od bilo kakvih promena u policiji i izbora Donalda Trampa.

Mogerini je na svom tviter nalogu napisala da "su odnosi EU i SAD dublji od bilo kakvih promena u politici i da će se nastaviti saradnja, ponovo otkrivajući snagu Evrope".

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc ocenio je da se mora poštovati rezultat američkih predsedničkih izbora i da je Tramp uspeo da postane "barjaktar ljutnje i straha miliona Amerikanaca".

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je pobeda Donalnda Trampa na predsedničkim izborima u SAD divna vest koja pokazuje da je demokratija još živa, preneo je AP.

Orban je ranije na svojoj Fejsbuk stranici napisao da je Tramp dobra vest za Mađarsku i Evropu uzimajući u obzir njegovu imigracionu politiku.

Transatlantske veze treba da ostanu jake, a vodeća uloga Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je za NATO važnija nego ikada ranije, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je čestitao Donaldu Trampu pobedu na izborima u Americi.

On je dodao da sa nestrpljenjem iščekuje susret sa Trampom i njegov dolazak u Brisel na samit NATO, kako bi razgovarali o predstojećim koracima.

Palestinski predsednik Mahmud Abas čestitao je izabranom predsedniku SAD Donaldu Trampu, izrazivši nadu da će biti postignut mir tokom njegovog mandata i da će doprineti stvaranju palestinske države.

Nemačka ministarka odbrane Ursula von der Lejen je ocenila da je izbor Donalda Trampa "veliki šok" i da su američki izbori "glas protiv Vašingtona, protiv establišmenta".

Von der Lejenova je rekla da "Evropljani očigledno znaju, kao partneri u NATO-u, da će Donald Tramp upitati 'šta postižete za alijansu', ali da će oni takodje pitati 'kakav je njegov stav prema alijansi'".

Liderka krajnje desnice u Francuskoj i predsednička kandidatkinja na predstojećim izborima za predsednika te zemlje, Marin Le Pen čestitala je Trampu čak i pre nego što su konačni rezultati bili poznati.

"Američki narod, slobodan", navela je Le Pen u poruci podrške na društvenoj mreži Tviter.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.