Izvor: Blic, 09.Nov.2016, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SVET ĆE POSTATI LUĐI" Oprečne reakcije iz sveta na Trampovu pobedu

Brojni političari i analitičari iz sveta su reagovali na vest o pobedi Donalda Trampa na izborima za predsednika SAD. Stigle su mnogobrojne čestitke, ali i izrazi neverice.

Šulc: Pobeda Trampa je nedvosmislena, akcenat na spoljnoj politici

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc saopštio je danas da je pobeda Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima je nedvosmislena i mora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se poštuje, ali da ono što privlači najveću pažnju jeste buduća spoljna politika SAD.

Šulc je Trampu i Republikanskoj partiji čestitao pobedu i istakao da svetska politika zahteva nastavak angažovanja SAD u borbi protiv terorizma, naučnog i akademskog napretka, borbi protiv globalnog zagrevanja, navodi se u saopštenju iz Brisela.

Prema njegovim rečima, svet čeka i nada se da će ciljevi predsednika ostati "stvaranje međunarodnih veza i očuvanja vrednosti slobode i demokratije".

"Od Sirije, preko Iraka, Ukrajine i Libije, Trampova uloga u diplomatiji biće testirana iz dana u dan i zahtevaće kombinaciju odgovornosti, uzdržavanja i autoriteta.

Svetska politika zahteva nastavak angažovanja SAD na stvaranju boljeg sveta za našu decu", rekao je Šulc.

Mej: SAD i Britanija ostaju bliski

Britanski premijer Tereza Mej čestitala je Donaldu Trampu pobedu na predsedničkim izborima u SAD i rekla da će Britanija i SAD ostati "snažni i bliski partneri po pitanju trgovine, bezbednosti i odbrane".

"Želim da čestitam Donaldu Trampu na izboru za novog predsednika SAD nakon žestoke kampanje", rekla je ona u saopštenju.

Ona je podsetila da Britanija i SAD imaju duge i specijalne odnose zasnovane na vrednostima slobode, demokratije i preduzetništva.

Renci čestitao Trampu

Italijanski premijer Mateo Renci čestitao je Donaldu Trampu pobedu na predsjedničkim izborima u SAD rekavši da su veze Italije i SAD i dalje jake.

"Želim mu svako dobro. Prijateljstvo Italije i SAD je čvrsto", rekao je Renci u Rimu.

Renci je jedan od nekolicine svjetskih lidera koji je tokom kampanje u SAD otvoreno podržao Hilari Klinton, kandidata demokrata. Italijanska opozicija to mu je danas zamerila ocenivši da je time oslabio međunarodnu poziciju Rima.

Gabrijel: Izbor Trampa upozorenje za Nemačku i Evropu

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel je pobedu Trampa nazvao "upozorenjem za Nemačku i Evropu".

"Tramp je pionir novog autoritarnog i šovinističkog međunarodnog pokreta. On je takođe i upozorenje za nas", rekao je Gabrijel u intervjuu za medijsku grupu Funke Medijengrupe.

"Naša zemlja i Evropa moraju da se promene ako želimo da se borimo protiv autoritarnog međunarodnog pokreta", naveo je Gabrijel, preneo je Rojters.

Mas: Svet će biti luđi posle Trampove pobede

Nemački ministar pravde Hajko Mas izjavio je danas da će posle pobede Donalda Trampa, na predsedničkim izborima u Sjedinjenim američkim državama (SAD), svet biti - luđi, prenosi Rojters.

"Nije kraj sveta, ali će svet biti luđi", napisao je Mas na svom Tviter profilu.

Mas je i član Socijaldemokratske partije Angele Merkel.

Jildirim čestitao Trampu, odmah o Gulenu...

Turski premijer Binali Jildirim čestitao je danas republikancu Donaldu Trampu na pobedi, ističući da je to šansa za unapređenje bilateralnih odnosa.

Jildirim je rekao da će biti "otvorena nova stranica" u odnosima SAD i Turske ako Vašington isporuči imama Fetulaha Gulena, kog Ankara optužuje za organizovanje neuspelog vojnog puča 15. jula.

"Stvorila se šansa za novog predsednika da unapredi odnose, imajući u vidu borbu protiv terorizma Turske", kazao je Jildirim, preneo je Rojters.

Čavušoglu: Jačanje odnosa sa SAD

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu čestitao je danas republikancu Donaldu Trampu na pobedi na predsedničkim izborima, ističući da će Ankara ojačati "odnose i saradnju zasnovane na poverenju" sa SAD.

Čavušoglu je ovo objavio na svom Tviter nalogu, preneo je Rojters.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Reakcije na Trampovu pobedu: Evropo, saberi se! Predugo si bila u senci Amerike

Izvor: Blic, 09.Nov.2016

Brojni političari i analitičari iz sveta su reagovali na vest o pobedi Donalda Trampa na izborima za predsednika SAD. Stigle su mnogobrojne čestitke, ali i izrazi neverice...Gi Verfhofštat: Evropo, saberi se! Predugo si bila u senci Amerike..Pregovarač Evropskog parlamenta za Bregzit Gi Verfhofštat...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.