Kosmet uoči izbora

Izvor: RTS, 07.Jun.2014, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosmet uoči izbora

Na Kosovu će sutra biti održani prevremeni parlamentarni izbori koji će po prvi put biti održani na celoj teritoriji, uključujući četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.

Pravo glasa ima oko milion i 700 hiljada birača, među kojima je oko 120.000 Srba. Učestvuju i tri srpske liste.

Izbori se prvi put održavaju na celoj teritoriji, uključujući četiri opštine sa srpskom većinom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na severu.

U Centralnoj izbornoj komisiji su odlučili da za 120 mesta u parlamentu, pravo glasa imaju i oni žitelji Kosova koji poseduju dokumenta Republike Srbije.

Član CIK-a Nenad Rikalo kaže da se mogu koristiti sva važeća dokumenta, što uključuje ličnu kartu, pasoš, raseljeničku ili izbegličku legitimaciju.

"Praktično u nedelju oko toga ne bi trebalo da bude problema, međutim uvek su moguća iznenađenja, ali sada imamo odluku koja nas štiti", rekao je Rikalo.

U Centralnoj izbornoj komisiji kažu da su uspeli da obave sve izborne radnje, iako su imali veoma kratak rok. Na izborima će biti više hiljada posmatrača, kako sa Kosova tako i iz inostranstva.

Da se ne bi dogodila masovna krađa glasova, kao što je to bilo na izborima 2010. godine, angažovane su i nevladine organizacije. Jedna od njih poziva birače da SMS-om prijave sve nepravilnosti.

"Pozivmo sve građane, glasače u prvom redu, da onoga dana kada izađu na glasanje ne budu samo oni koji će svoj glas ubaciti u kutiju, nego i da posmatraju ono što se dešava na tom mestima", rekao je Ljuan Šlaku iz SOROS-a.

SOROS-u je na lokalnim izborima prošle godine stiglo 12.000 prijava. I policija i pravosuđe će se pobrinuti za bezbednost na biralištima.

"U svakoj policijskoj stanici biće tužilac koji će po kratkom postupku reagovati ako dođe do narušavanja izbornog procesa", kaže Nenad Rikalo.

Euleks je naveo da su sigurnosne mere za parlamentarne izbore na Kosovu pažljivo isplanirane. Za izbore u četiri opštine na severu Kosova Centralna izborna komisija je angažovala OEBS.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbori na KiM: Završeno glasanje

Izvor: B92, 08.Jun.2014, 08:02

Beograd/Kosovska Mitrovica -- Na Kosovu i Metohiji završeni su vanredni parlamentarni izbori, a u 19 sati zatvorena su sva biračka mesta, javljaju prištinski mediji...Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je da je na prevremenim parlamentarnim izborima odziv na nivou Kosova bio 43,50 odsto...Na...

Nastavak na B92...

UŽIVO IZBORI NA KOSMETU: Zatvorena biračka mesta. Izlaznost 43,5 odsto

Izvor: Kurir, 08.Jun.2014

GRAČANICA - Na Kosovu su otvorena biračka mesta za prevremene parlamentarne izbore, na kojima učestvuje 30 političkih subjekata iz svih nacionalnih zajednica. Pravo glasa ima 1.782.454 građana, od kojih oko 130.000 Srba. Svih deset biračkih centara u centralnom delu Kosova je otvoreno i izbori...

Nastavak na Kurir...

Mihajlović: Srbi će ovog puta dobiti prave predstavnike, a ne plaćenike

Izvor: Press, 08.Jun.2014

"Bez obzira na moguće razlike u odzivu birača na severu i jugu Kosova i Metohije, nadam se da će sada biti dominantno jedinstvo Srba i da će uspeti da ostvare ozbiljnu snagu u kosovskom parlamentu. To nije nikakvo pristajanje na kosovsku državu, već znači još jednu polugu kojom Srbi mogu da se...

Nastavak na Press...

U Kosovskoj Mitrovici do 15 sati glasalo preko 3000 građana

Izvor: Politika, 08.Jun.2014

KOSOVSKA MITROVICA – U Kosovskoj Mitrovici do 15 sati na vanredne parlamentarne izbore na Kosovu izašlo je 3.100 građana od ukupno 26.832 birača koliko se nalazi na biračkom spisku u ovom gradu. Vanredni parlamentarni izbori u Kosovskoj Mitrovici i ostalim gradovima na severu Kosova, gde se danas...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.