Читај ми!

Kosmet uoči izbora

Na Kosovu će sutra biti održani prevremeni parlamentarni izbori koji će po prvi put biti održani na celoj teritoriji, uključujući četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.

Pravo glasa ima oko milion i 700 hiljada birača, među kojima je oko 120.000 Srba. Učestvuju i tri srpske liste.

Izbori se prvi put održavaju na celoj teritoriji, uključujući četiri opštine sa srpskom većinom na severu.

U Centralnoj izbornoj komisiji su odlučili da za 120 mesta u parlamentu, pravo glasa imaju i oni žitelji Kosova koji poseduju dokumenta Republike Srbije.

Član CIK-a Nenad Rikalo kaže da se mogu koristiti sva važeća dokumenta, što uključuje ličnu kartu, pasoš, raseljeničku ili izbegličku legitimaciju.

"Praktično u nedelju oko toga ne bi trebalo da bude problema, međutim uvek su moguća iznenađenja, ali sada imamo odluku koja nas štiti", rekao je Rikalo.

U Centralnoj izbornoj komisiji kažu da su uspeli da obave sve izborne radnje, iako su imali veoma kratak rok. Na izborima će biti više hiljada posmatrača, kako sa Kosova tako i iz inostranstva.

Da se ne bi dogodila masovna krađa glasova, kao što je to bilo na izborima 2010. godine, angažovane su i nevladine organizacije. Jedna od njih poziva birače da SMS-om prijave sve nepravilnosti.

"Pozivmo sve građane, glasače u prvom redu, da onoga dana kada izađu na glasanje ne budu samo oni koji će svoj glas ubaciti u kutiju, nego i da posmatraju ono što se dešava na tom mestima", rekao je Ljuan Šlaku iz SOROS-a.

SOROS-u je na lokalnim izborima prošle godine stiglo 12.000 prijava. I policija i pravosuđe će se pobrinuti za bezbednost na biralištima.

"U svakoj policijskoj stanici biće tužilac koji će po kratkom postupku reagovati ako dođe do narušavanja izbornog procesa", kaže Nenad Rikalo.

Euleks je naveo da su sigurnosne mere za parlamentarne izbore na Kosovu pažljivo isplanirane. Za izbore u četiri opštine na severu Kosova Centralna izborna komisija je angažovala OEBS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво