Parlamentarni izbori na Kosovu

Izvor: RTS, 08.Jun.2014, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlamentarni izbori na Kosovu

Na Kosovu se održavaju prevremeni parlamentarni izbori koji će po prvi put biti održani na celoj teritoriji, uključujući četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.

Republika Srbija pozvala svoje građane sa pravom glasa na teritoriji AP Kosova i Metohije da izađu na izbore za pokrajinsku skupštinu Privremenih institucija samouprave.

Pravo da bira 120 poslanika kosovskog parlamenta ima 1.782.454 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << birača, što je za oko 40.000 građana više nego što Kosovo ima stanovnika prema popisu koji je obavljen 2011. godine.

Na parlamentarnim izborima na Kosovu od trideset političkih subjekta koji učestvuju u izborima nalazi se i pet srpskih među kojima je i Srpska lista koja je dobila podršku Vlade Srbije.

Političke partije da bi imale poslanike u Skupštini Kosova treba da pređu cenzus od pet odsto dok je za koalicije cenzus sedam odsto od broja izašlih birača.

Manjinske zajednice imaju 20 zagarantovanih mesta od kojih 10 pripada Srbima, a ostalih deset ostalim nacionalnim zajednicama na Kosovu.

Izborni proces na severu Kosova, na zahtev Centralne izborne komisije podržava Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

Kako je rekao srpski član CIK-a Nenad Rikalo na vanrednim parlamentarnim izborima prilikom glasanja glasači mogu koristiti sva važeća dokumenta.

Rikalo je precizirao da to znači da birači na nedeljnim vanrednim izborima mogu koristiti i srpska lična dokumenta, ako su upisani u birački spisak.

Bezbednost tokom održavanja parlamentarnih izbora osigurava Kosovska i Euleks policija i vojnici Kfora kao treća instanca reagovanja.

Komandant Kfora, italijanski general Salvatore Farina, rekao je jutros u Kosovskoj Mitrovici da Kfor garantuje sigurnost svim građanima na Kosovu i na dan izbora.

Farina je jutros obišao vojnike Kfora koji su stacionirani ispred jednog od biračkih centara u severnom delu Mitrovice, nakon čega je poručio da Kfor garantuje bezbednost i da blisko sarađuje sa kosovskom policijom i Euleksom.

"Mi uveravamo ljude da se osećaju slobodnim da glasaju ili ne", poručio je Farina.

Šef posmatračke misije EU na Kosovu Roberto Gualtieri je, prilikom posete glasačkom mestu na Filološkom fakultetu Univerziteta u Prištini, rekao da se glasanje odvija bez problema.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.