Zatvorena birališta na Kosovu, odziv 43,50 odsto

Izvor: Blic, 08.Jun.2014, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvorena birališta na Kosovu, odziv 43,50 odsto

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je da je na prevremenim parlamentarnim izborima odziv na nivou Kosova bio 43,50 odsto. U 19 sati zatvorena su sva birača mesta na Kosovu. Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji prvi put su održani na celoj teritoriji, uključujući četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.

Procenat glasanja na nivou Kosova je 43,50 odsto, navedeno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na veb sajtu CIK-a.

Prema dosadašnjim podacima Centralne izborne komisije Kosova, najveća izlaznost na parlamentarnim izborima na Kosovu je u opštini Mamuša u kojoj je do 16.00 glasalo 37,7 odsto birača.U opštini Srbica do istog vremena glasalo je 34,44 odsto, opštini Glogovac 33,05 odsto, u Prištini 32,17 odsto, u Lipljanu 28,96 i u opštini Gnjilane 27,52 odsto birača.

Od opština sa srpskom većinom najveća izlaznost je u opštini Štrpce, gde je glasalo 31,2 odsto birača.

U opštini Ranilug je na glasanje izašlo 27,92 odsto, u opštini Novo Brdo 26,03, u Zubinom Potoku 19,05, a u Zvečanu 17,06 odsto.

U opštini Gračanica na glasanje je izašlo 24,7 odsto birača, u opštini Parteš 25,82, Klokot 25,74 odsto, Leposavić 14,68 odsto, a u opštini Severna Mitrovica 17,95 odsto birača.

Lica koja su se zatekla unutar biračkog mesta posle 19 sati imaće pravo da glasaju.

Danas se na Kosovu u 38 opština glasalo za 120 poslanika Skupštine Kosova. Pravo glasa na izborima imalo je 1.782.454. Za 120 poslaničkih mesta borilo se 1.235 kandidata.

DSK ima primedbe na tok izbora

Opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK) najavio je večeras da neće priznati rezultate prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu ukoliko se potvrdi da je bilo nezakonitog punjenja glasačkih kutija u opštini Srbica.

DSK je pozvala nadležne organe, Centralnu izbornu komisiju Kosova, Tužilaštvo i Policiju Kosova da preduzmu sve mere da sačuvaju slobodu izbora građana Kosova.

"DSK takođe snažno ističe da neće prihvatiti nijedan rezultat zloupotrebe slobode glasa, ni na jednom glasačkom mestu, ako se konstatuje da se tako nešto dogodilo", navodi se u saopštenju te stranke.

Tvrdnje o zloupotrebama na dva glasačka mesta u opštini Srbica je odbacila kao netačne potpredsednica vladajuće Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku koja je rekla da je nekima stalo do toga ocrne izuzetno dobar, slobodan i demokratski proces.

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdeta Daka je takođe odbacila kao netačne informacije koalicije nevladinih organizacija "Demokratija na delu" da su na dva glasačka mesta u opštini Srbica zabeležene nepravilnosti.

U intervjuu za RTK Daka je ipak rekla da će se u vezi sa tim pitanjem izjasniti Državno tiužilaštvo i Policija Kosova.

Ambasadorka SAD: Pažljivo sa brojanjem glasova

Ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi En Džejkobson pohvalila je večeras građane Kosova zbog uspeha parlamentarnih izbora i pozvala one koji će brojiti glasove da budu odgovorni i pažljivo rade svoj posao.

Ona je posle posete glasačkom mestu u Osnovnoj školi "Hamdi Beriša" u Mališevu rekla da je obišla više delova Kosova i da je sve bilo mirno.

Posmatrači: Pokušaj manipulacije u Srbici

Samo 30 minuta pre zatvaranja biračkih mesta na tri biračka mesta u opštini Srbica u selima Sipol, Acarevo i Kopilic predstavnici jedne stranke počeli su da pune glasačke kutije, javljaju sa lica mesta posmatrači organizacije Demokratija na delu i tužilastvo Kosova.

Kako javlja TV Klan Kosova, na licu mesta u mestima gde je počelo punjenje kutija nalaze se tužioci i policija Kosova.

Inače, opština Srbica je poznata kao glavno jezgro Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, a i 2010. bilo je identičnih problema. Krivični zakon Kosova predviđa od šest meseci do pet godina zatvora za manipulacije na izborima.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zatvorena biračka mesta na Kosovu

Izvor: Beta, 08.Jun.2014

PRIŠTINA, 8. juna 2014. (Beta) - Većina glasačkih mesta na kosovskim prevremenim parlamentarnim izborima zatvorena je u nedelju u 19 sati...Posle 19 sati ostala su otvorena samo ona glasačka mesta na kojima je bilo gradjana koji su čekali da glasaju...Centralna izborna komisija Kosova će objaviti...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.